
Novogodišnje jutro već nekako tradicionalno volim započeti pripremom kruha. Više je to ritual nego stvarna potreba, ali čini mi se da ima nečeg vrlo simboličnog u tome. Kruh je za mene osnova svega i ništa me toliko ne opušta i ne veseli kao miješnje dizanog tijesta.
Dok pijem prvu jutarnju kavu u godini, a ostatak obitelji spava, pod prstima stvaram pravu čaroliju transformacije brašna i vode u mekani, ukusni kruh. Pa ima li boljeg početka godine od toga?! 🙂

Doduše ove godine nisam zamijesila kruh već mekane kiflice, ali namjera i proces su bili gotovo isti. Brašno, voda, kvasac uz malo miješenja i strpljenja pretvorili su se u mekana i vrlo ukusna novogodišnja peciva. Za slađi početak dana i godine.
Ovo je jednostavan recept, od svakodnevnih sastojaka, a opet je vrlo svestran. Od ovog tijesta možete raditi svašta, prutiće, hambi peciva, kajzerice ili kao ja kiflice.
Mekane kiflice – brze, jednostavne i svestrane
Mekane kiflice možete nadjenuti slanim i slatkim nadjevom, a možete ih ostaviti i prazne pa ih koristiti za sendviče. Upravo zbog toga ovim pecivima otvaram novu godinu na blogu i nadam se da će biti bolja od one iza nas.
Nek vam nam bude sretna i prosperitetna!

SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog instant kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
150 ml mlijeka
120 ml tople vode
50 g maslaca
1 žumanjak + 2 žlice mlijeka za premazivanje
sjemenke kima za posipanje
perla šećer za posipanje
Za nadjev, po želji:
svježi sir
feta sir
šunka
pekmez
čokoladni namaz
POSTUPAK:
U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte jaje, mlijeko i vodu pa pomoću spiralnih nastavaka sve miksajte dok se ne poveže u kompaktno tijesto.
Dodavajte komadić po komadić maslaca neprestano miješajući mikserom. Kada umiješajte sav maslac nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko, sjajno i podatno.
Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga s malo ulja i ostavite ga pokrivenog da se udvostruči. Oko sat vremena.
Kada se tijesto udvostruči prebacite ga na radnu površinu, premijesite pa ga podijelite na 10 jednakih komada.
Svaki komad valjkom rastanjite u ovalni oblik. Na jedan rub razvaljanog tijesta po želji stavite po žlicu slatkog ili slanog nadjeva. Zatim nadjev pažljivo preklopite tijestom i zarolajte sve u kiflicu.
Složite ovako oblikovane kiflice na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, pokrijte ih folijom i ostavite na toplom da se dižu još sat vremena.
Prije pečenja zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Podignute kiflice premažite umućenim žumanjkom i mlijekom, posipajte ih kimom ili perla šećerom te ih pecite 30 minuta ili dok ne uhvate lijepu boju.
Pečena peciva ostavite da se ohlade prije posluživanja.