čokolada, deserti, dolcela, kakao, kolači, maline, torta

Čokoladna torta s malinama

Čokoladna torta s malinama

Rujan je mjesec novih početak, povratka u školske klupe, povratka radnim obavezama, treninzima i novim projektima.
Baš zbog toga, kao pozdrav novim radnim pobjedama i oproštaj od ljeta, napravila sam još jednu laganu i sočnu tortu. Ovaj put u kombinaciji malina i čokolade. 🙂
Ova čokoladna torta s malinama, ukusna je za poludit, a zbilja je nije ni teško napraviti.
Kao i uvijek u pomoć mi je priskočila Dolcela sa svojim odličnim proizvodima bez kojih mi je pečenje kolača nezamislivo. Ovaj put glavna zvijezda recepta je puding od maline koji sam malo obogatila maslacem i malinama.
Kad je biskvit u pitanju odlučila sam se za klasični đenoveški s dodatkom kakaoa. Njega najčešće biram za voćne kolače i kad želim biti sigurna da će biskvit biti prozračna i mekan.
Pisala sam vam već o njemu – iako je na prvi pogled riječ o vrlo jednostavnom receptu on je zahtjeva mrvicu pažnje pa kod pripreme treba voditi računa o svim koracima.

Čokoladna torta s malinama – savjeti za uspješno pečenje

Na početku je važno dobro umutiti jaja i šećer, to je korak koji će biskvitu dati volumen i prozračnost. U ovom receptu ne koristi se prašak za pecivo (ili bilo koji drugi podizač) pa je u ovom koraku ključno umiješati puno zraka u jaja.
Drugi korak je također važan, umućenim jajima treba oprezno dodati prosijano brašno (u ovom slučaju i kakao u prahu). Brašno se prosijava kako bi izbjegli grudice u tijestu, a također je važno nježno ga umiješati i sačuvati što više zraka.
Na kraju se lagano, po rubu posude, dodaje malo otopljenog maslaca. Ovo je korak koji će nam osigurati da masnoća ne padne na dno posude te da se ravnomjerno umiješa u smjesu.
Kod pečenja treba samo voditi računa da tijesto ne prepečemo.
Iako sve zvuči prilično logično ipak, ako se bilo koji korak krivo odradi, možete završiti sa žilavim i nedignutim biskvitom.

Kao i obično ovu smjesu sam razdijelila u dva mala kalupa za torte, promjera 20 cm i tako ga pekla. Ohlađene biskvite sam prerezala na pola kako bi dobila četiri kore. Nadjenula sam ih kremom od pudinga i svježim malinama. Na kraju sam sve premazala tučenim vrhnjem koje se obogatila s malo dehidrirane maline u prahu, malo šećera u prahu i ovaj put malo prehrambene boje za WOW efekt.

Čokoladna torta s malinama bila je relativno brzo gotova, taman da se počastimo nakon napornog dana na poslu i školi, uostalom imamo pravo na slatko. 🙂

Čokoladna torta s malinama

Čokoladna torta s malinama – recept

SASTOJCI:
Za biskvit:
40 g maslaca
6 velikih jaja
190 g šećera
190 g brašna
prstohvat soli
2 žlice kakao praha
Za kremu od malina:
350 ml mlijeka
1 Dolcela puding okus malina
80 g šećera
125 g maslaca
2 žličice dehidriranih malina u prahu
125 g svježih malina za nadijevanje torte
Za premazivanje i dekoraciju:
300 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
2 žličice dehidriranih malina u prahu
nekoliko kapi crvene prehrambene boje po želji
7-8 svježih malina

POSTUPAK:

Za biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenje.
Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
U zdjelu stavite jaja i šećer te krenite tući mikserom.
Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.
Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ohladite ih, pa svaki prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake kore.
Na pladanj za posluživanje stavite prvu koru pa je premažite trećinom kreme od malina.
Na sloj kreme složite dio svježih malina pa preklopite sve sljedećom biskvitnom korom.
Ponovite korake premazivanja biskvita kremom i malinama i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.
Ovako složenu tortu ostavite u hladnjaku barem sat vremena kako bi se svi sastojci stisnuli.
Ohlađenu tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite je svježim malinama.
Poslužite je dobro ohlađenu.

Za kremu od malina:

Odmjerite 300 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela puding okus malina izmiješajte sa šećerom i mlijekom koje ste odvojili.
Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature dobro izmiješajte mikserom da postane pjenast i podatan.
Dodavajte sada žlicu po žlicu ohlađene puding kreme maslacu i cijelo vrijeme sve miješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
Kada dodate svu kremu dodajte i dehidrirane maline u prahu i nastavite sve miješati još nekoliko minuta kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene i ohlađene biskvite.
Za premazivanje i dekoraciju:
Slatko vrhnje miješajte mikserom dok ne postane gusto.
Dodajte sada šećer u prahu, dehidrirane maline u prahu i crvenu boju ukoliko je koristite.
Nastavite sve miješati dok se ne pretvori u čvrst šlag, ali pazite da ne ga ne pretučete.
Ovako pripremljenim šlagom premažite ohlađenu tortu i po želji je ukrasite svježim malinama.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.