čokolada, deserti, jagode, kolači, voće

Čokoladna torta s jagodama i šlagom

Torta s jagodama, čokoladom i šlagom

Ovaj post već neko vrijeme strpljivo čeka da ugleda svijetlo dana, ali ja jednostavno nisam znala kada i kako bi ga objavila.
Jednostavan je to recept i nakon što sam ga pripremila i fotkala nedostajalo je svega par riječi i mogao je u svijet. Međutim tih par riječi ne pronalazim, a i kad mi neke padnu na um, ne pronalazim vrijeme da ih zapišem. Ne znam kako bi vam jednostavnije opisala život roditelja malog djeteta osim riječju – kaos.
Ako vam se još zvijezde tako poklope pa s tim djetetom nemate kud (dok ste na poslu) jer u jaslice se kreće u rujnu, onda postajete pravi majstor žongliranja s rasporedima rada i čuvanja djeteta.

U svom tom kaosu pisati ne stižem. Većinu dana provodim na poslu, a glavninu tog vremena potrošim hrvajući se s AutoCAD-om. Najtvrdoglavijim i najnerazumnijim programom s kojim sam se ikad susrela. Situaciji svakako ne doprinosi ni činjenica da se ja ne služim njime sasvim suvereno pa upadam u neke glupe probleme i nebuluze. Nakon cijelog dana, na putu kući, obično zagazim i u kakvu lokvu, posljedicu nedavnog pljuska, jer eto, ljeto je pred vratima i normalno je da svakih pet minuta pljusne kiša. 😉
Onda zastanem takva mokra i pokisla pa na trenutak gledam grafite u dvorištu SC-a i sve je opet nekako lakše. Pojurim kući prije slijedećeg pljuska, zagrlim i izljubim dijete i krenem u maratonski obilazak kvartovskih tobogana, ljuljački i klackalica.

2013-06-13

Na kraju dana sam slomljena, a i nemam baš neke rezultate iza sebe koji bi svjedočili o tom stanju.
Pa kad je tako onda se barem nagradim zdjelicom sladoleda od oraha iz jednog njemačkog trgovačkog lanca i natjeram se natipkati post. 😀

Torta s jagodama i šlagom

Kao što rekoh ovo je jednostavan kolač. Zapravo se radi o apgrejdanoj verziji one uleknute torte. Ona je baza koju sam premazala ukuhanim jagodama i šlagom. To je sva filozofija. Kolač koji je za čas gotov i ne traži puno vremena.
Vjerujte da ne traži kad sam čak i ja stigla zgurati ga u raspored između AutoCAD-a, klackalica i pljuskova! 😀

Čokoladna torta s jagodama
Iako je pita od jagoda pobrala neočekivano puno pohvala moram vam reći da je meni ovaj kolač još za jedno koplje bolji. Nisam sigurna da se moji doma slažu s tim sudom, ali za moj ukus ovo je ultimativni čokoladno-jagodni kolač. Kako je sezona jagoda pri kraju sada po placu možete naći i jagode deklarirane „za pekmez“ po dobroj cijeni, a upravo te će vam biti jako dobre za ovaj kolač. Pa eto, ako ste raspoloženi za još jednu dozu jagoda i šlaga dajte ovom receptu šansu. 🙂

Čokoladna torta s jagodama i šlagom

 

Čokoladna torta s jagodama
Print
za čokoladnu podlogu
  1. 250 g tamne čokolade
  2. 125 g maslaca
  3. 1 mahuna vanilije
  4. 6 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
  5. 125 g šećera
  6. prstohvat sol
za ukuhane jagode
  1. 500 g jagoda
  2. 100 g šećera
  3. 1 mahuna vanilije
  4. 300 ml slatkog vrhnja
  5. kakao za posipanje
za čokoladnu podlogu
  1. U lončiću pomiješajte čokoladu natrganu na kockice i maslac pa ih otopite na laganoj vatri.
  2. Vaniliju prepolovite i ostružite sjemenke te ih dodajte čokoladi i maslacu.
  3. Žumanjke pomiješajte sa šećerom pa ih izradite mikserom dok ne postanu svijetli i kremasti.
  4. Umiješajte i otopljenu čokoladu s maslacem i nastavite još malo miksati da se sastojci prožmu.
  5. U čistoj posudi izradite bjelanjke u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli.
  6. Čvrst snijeg u dva – tri navrata umiješajte u smjesu od žumanjaka i čokolade. Prvo ga energičnije umiješajte kako bi malo razrijedili smjesu, a kasnije ga umiješajte nježno da sačuvate pjenastost.
  7. Smjesu prebacite u kalup za torte promjera 22 – 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje i malo namazali maslacem.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva nekih 30 minuta.
  9. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i pustite da se odmori desetak minuta, ona će se tada uleknuti.
za jagode
  1. Jagode operite, narežite na manje komade pa ih prebacite u lonac.
  2. Dodajte im šećer i ostrugane sjemenke vanilije.
  3. Kuhajte jagode i šećer na jakoj vatri dok ne zakuhaju, tada vatru smanjite na umjerenu i nastavite ih kuhati dok se malo ne zgusnu. Ovo će trajati 15 – 20 minuta. Cilj je dobiti gusti preljev od jagoda, a ne pekmez.
  4. Ukuhane jagode prelijte preko torte koja je još uvijek u kalupu.
  5. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag i premažite ga preko ohlađenih jagoda. Na kraju sve posipajte s malo kakaa u prahu.
Napomene
  1. Recept za čokoladnu podlogu preuzet je iz knjige: Čokolada – Joanna Farrow
Cukar https://cukar.com.hr/

7 Comments

  • mmm, savršena!

    Odgovori
  • Super, budem probala 🙂 Jel mogu izbaciti mahunu vanilije ili nešto zamjenski dodati, nemam gdje ju kupiti u svojoj blizini?

    Odgovori
    • Ma slobodno izbaci vaniliju, umjesto nje možeš koristiti vanilin šećer – recimo onaj burbon od dr.oetkera nije loš.
      A možeš pokušati i s malo cimeta ili kardamoma, to bi moglo dati zanimljivu kombinaciju okusa. Naravno, možeš začine i potpuno izbaciti i skuhati jagode samo sa šećerom. 🙂

      Odgovori
    • ni ja nemam mahunicu 🙂

      Odgovori
  • rođonja u subotu, prilika za eksperimentiranje 😀

    Odgovori
    • Nadam se da će se i vama svidjeti, meni je stvarno odlična. Obavezno javi dojmove. 🙂
      Za vaniliju sam odgovorila već Sonji, ona stvarno nije presudna u ovom receptu tako da je se može izbaciti. 🙂

      Odgovori

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.