Ovaj post već neko vrijeme strpljivo čeka da ugleda svijetlo dana, ali ja jednostavno nisam znala kada i kako bi ga objavila.
Jednostavan je to recept i nakon što sam ga pripremila i fotkala nedostajalo je svega par riječi i mogao je u svijet. Međutim tih par riječi ne pronalazim, a i kad mi neke padnu na um, ne pronalazim vrijeme da ih zapišem. Ne znam kako bi vam jednostavnije opisala život roditelja malog djeteta osim riječju – kaos.
Ako vam se još zvijezde tako poklope pa s tim djetetom nemate kud (dok ste na poslu) jer u jaslice se kreće u rujnu, onda postajete pravi majstor žongliranja s rasporedima rada i čuvanja djeteta.
U svom tom kaosu pisati ne stižem. Većinu dana provodim na poslu, a glavninu tog vremena potrošim hrvajući se s AutoCAD-om. Najtvrdoglavijim i najnerazumnijim programom s kojim sam se ikad susrela. Situaciji svakako ne doprinosi ni činjenica da se ja ne služim njime sasvim suvereno pa upadam u neke glupe probleme i nebuluze. Nakon cijelog dana, na putu kući, obično zagazim i u kakvu lokvu, posljedicu nedavnog pljuska, jer eto, ljeto je pred vratima i normalno je da svakih pet minuta pljusne kiša. 😉
Onda zastanem takva mokra i pokisla pa na trenutak gledam grafite u dvorištu SC-a i sve je opet nekako lakše. Pojurim kući prije slijedećeg pljuska, zagrlim i izljubim dijete i krenem u maratonski obilazak kvartovskih tobogana, ljuljački i klackalica.
Na kraju dana sam slomljena, a i nemam baš neke rezultate iza sebe koji bi svjedočili o tom stanju.
Pa kad je tako onda se barem nagradim zdjelicom sladoleda od oraha iz jednog njemačkog trgovačkog lanca i natjeram se natipkati post. 😀
Kao što rekoh ovo je jednostavan kolač. Zapravo se radi o apgrejdanoj verziji one uleknute torte. Ona je baza koju sam premazala ukuhanim jagodama i šlagom. To je sva filozofija. Kolač koji je za čas gotov i ne traži puno vremena.
Vjerujte da ne traži kad sam čak i ja stigla zgurati ga u raspored između AutoCAD-a, klackalica i pljuskova! 😀
Iako je pita od jagoda pobrala neočekivano puno pohvala moram vam reći da je meni ovaj kolač još za jedno koplje bolji. Nisam sigurna da se moji doma slažu s tim sudom, ali za moj ukus ovo je ultimativni čokoladno-jagodni kolač. Kako je sezona jagoda pri kraju sada po placu možete naći i jagode deklarirane „za pekmez“ po dobroj cijeni, a upravo te će vam biti jako dobre za ovaj kolač. Pa eto, ako ste raspoloženi za još jednu dozu jagoda i šlaga dajte ovom receptu šansu. 🙂
- 250 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 1 mahuna vanilije
- 6 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
- 125 g šećera
- prstohvat sol
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- kakao za posipanje
- U lončiću pomiješajte čokoladu natrganu na kockice i maslac pa ih otopite na laganoj vatri.
- Vaniliju prepolovite i ostružite sjemenke te ih dodajte čokoladi i maslacu.
- Žumanjke pomiješajte sa šećerom pa ih izradite mikserom dok ne postanu svijetli i kremasti.
- Umiješajte i otopljenu čokoladu s maslacem i nastavite još malo miksati da se sastojci prožmu.
- U čistoj posudi izradite bjelanjke u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli.
- Čvrst snijeg u dva – tri navrata umiješajte u smjesu od žumanjaka i čokolade. Prvo ga energičnije umiješajte kako bi malo razrijedili smjesu, a kasnije ga umiješajte nježno da sačuvate pjenastost.
- Smjesu prebacite u kalup za torte promjera 22 – 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje i malo namazali maslacem.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva nekih 30 minuta.
- Pečenu tortu izvadite iz pećnice i pustite da se odmori desetak minuta, ona će se tada uleknuti.
- Jagode operite, narežite na manje komade pa ih prebacite u lonac.
- Dodajte im šećer i ostrugane sjemenke vanilije.
- Kuhajte jagode i šećer na jakoj vatri dok ne zakuhaju, tada vatru smanjite na umjerenu i nastavite ih kuhati dok se malo ne zgusnu. Ovo će trajati 15 – 20 minuta. Cilj je dobiti gusti preljev od jagoda, a ne pekmez.
- Ukuhane jagode prelijte preko torte koja je još uvijek u kalupu.
- Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag i premažite ga preko ohlađenih jagoda. Na kraju sve posipajte s malo kakaa u prahu.
- Recept za čokoladnu podlogu preuzet je iz knjige: Čokolada – Joanna Farrow
7 Comments
mmm, savršena!
Hvala Tamara! 🙂
Super, budem probala 🙂 Jel mogu izbaciti mahunu vanilije ili nešto zamjenski dodati, nemam gdje ju kupiti u svojoj blizini?
Ma slobodno izbaci vaniliju, umjesto nje možeš koristiti vanilin šećer – recimo onaj burbon od dr.oetkera nije loš.
A možeš pokušati i s malo cimeta ili kardamoma, to bi moglo dati zanimljivu kombinaciju okusa. Naravno, možeš začine i potpuno izbaciti i skuhati jagode samo sa šećerom. 🙂
ni ja nemam mahunicu 🙂
rođonja u subotu, prilika za eksperimentiranje 😀
Nadam se da će se i vama svidjeti, meni je stvarno odlična. Obavezno javi dojmove. 🙂
Za vaniliju sam odgovorila već Sonji, ona stvarno nije presudna u ovom receptu tako da je se može izbaciti. 🙂