deserti, dolcela, kruška, torta

Jesenska torta s kruškama

torta s kruškama

Svaki put kad napravim desert s kruškama pomislim kako su one pomalo zanemarene u kulinarskom svijetu. Čini mi se kao da su na svakom natjecanju voća one tek neka usputna prva pratilja za miss simpatičnosti, iza jabuka, šljiva i ostalog jesenskog voća. Ne znam zašto je tome tako pa vam ovaj put dajem još jedan prijedlog kako ih iskoristiti za desert.
U ovom desertu kruške, osim okusom, doprinose i sveukupnom dojmu jer se peku čitave u biskvitu. Ako im ostavite peteljke, kao što sam ja učinila, WOW efekt je zagarantiran. Mogu vam reći da mi je prava ljepotica ova mala torta s kruškama. 🙂


Kruške za ovaj recept ne treba posebno pripremati, treba ih samo oguliti i izdubiti im središnji dio sa sjemenkama. To nije nikakav problem napraviti s malim oštrim nožem. Ipak, za ovaj recept birajte male, zrele i slatke kruške. 😀


Dakako, biskvit u kojem se kruške peku jednako je važan dio cijelog deserta. On mora biti mekan i prozračan, a za to nam je potreban dobar pomoćnik. 😀 Ja sam kao i uvijek koristila Dolcela prašak za pecivo. Dio brašna sam zamijenila Dolcela Gussnelom kako bi dobila još mekši biskvit. Osim toga, aromatizirala sam ga s đumbirom i kardamomom za pravi jesenski štih, te dodala i malo kakaa u prahu.
Pečenu tortu sam na kraju premazala glazurom u koju sam također dodala đumbir i kardamom. Sve skupa je bilo poprilično jednostavno i brzo gotovo, a što je najvažnije ispalo je nevjerojatno ukusno.  

Torta s kruškama – recept

SASTOJCI:
4 – 5 malih zrelih krušaka
Za biskvit:
160 g maslaca
100 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
1 Dolcela vanilin šećer
2 jaja
180 g glatkog brašna
20 g Dolcela Gussnela
10 g kakaa u prahu
1 žličica đumbira u prahu
½ žličice kardamoma u prahu
prstohvat soli
120 ml mlaćenice ili tekućeg jogurta
Za glazuru:
120 g šećera u prahu
¼ žličice karadmoma u prahu
¼ žličice đumbira u prahu
2 žlice mlijeka

POSTUPAK:
Prvo pripremite kruške tako da ih ogulite i s donje strane pažljivo izdubite. Najbolje je to učiniti malim oštrim nožem ili alatkom za dubljenje voća, ako je imate. Kruškama ostavite peteljke za ljepši vizualni dojam.
Za biskvit:
Maslac miješajte mikserom dok ne postane mekan i pjenast.
Dodajte mu obje vrste šećera i vanilin šećer pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Zatim dodajte jedno po jedno jaje i svako dobro umiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, Gussnel, kakao, đumbir, kardamom i sol.
Ovu mješavinu brašna i mlaćenicu naizmjence dodavajte u smjesu od maslaca i jaja, neprestano miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu.
Smjesu prebacite u kalup promjera 20 cm kojeg ste obložili papirom za pečenje pa u smjesu utaknite pripremljene kruške.
Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Nakon 20 minuta pečenja provjerite stanje u pećnici i ako su se kruške nagnule, lagano ih povucite za peteljke kako bi ih ispravili.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga premažite glazurom i poslužite.
Za glazuru:
U zdjelici pomiješajte šećer u prahu, kardamom i đumbir.
Dodavajte po malo mlijeka i neprestano miješajte dok ne dobijete glatku, gustu i mazivu glazuru.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.