deserti, jagode, lagana jela, veganska jela

Sirova torta od jagoda

Opsjednuta sam sirovim kolačima!
Zašto?
Zato što su zakon!
Znam da će mnogi sada frknuti nosom i proglasiti sirovojedstvo običnim pomodarstvom. Možda će biti u pravu, ne znam. Ja se ne zamaram previše prehrambenim trendovima, ne hranim se isključivo sirovom hranom niti takvo što planiram, ali ipak volim sve isprobati, ispitati i skuhati. Kako se već neko vrijeme trudim jesti zdravije tako sam se upoznala i s ovim principima prehrane, ali nisam ih usvojila u potpunosti. Iako mi se mnogi aspekti sirovojedstva sviđaju, meso, jaja i sirevi nisu nešto čega bi se svojevoljno odrekla, a i ne smatram ih nezdravima. Međutim, ono što smatram nezdravim, a jako volim, je slatko. Slatko u svakom obliku, formi i količini.

Gotovo godinu dana sam živjela bez ikakvog šećera, čak sam izbjegavala i fruktozu u svježem voću i osjećala sam se super. Nažalost, kao što se mnogim ovisnicima dogodi, posrnula sam na najgori mogući način i sada počinjem ciklus od početka. Tu su nekako, sramežljivo, u moj svijet ušetale i sirove slastice. One su u principu u potpunosti napravljene od dobrih namirnica. Mnogi će se skeptici naježiti kada čuju da je ova torta ujedno i veganska, bez mliječnih proizvoda, bez jaja i bez rafiniranog šećera. Ako još uvijek čitate i niste odustali od takvog kolača onda vam čestitam jer ste na putu da otkrijete jedan novi svijet okusa. Iako se na prvu može činiti da kolač bez esencijalnih sastojaka za jedan kolač ne može biti ukusan ovaj ruši sva ta pravila i uvjerava nas u suprotno. Ova torta je napravljena od puno badema i datulja u podlozi, krema su indijski oraščići, vanilija i limunov sok, a tu su i jagode. Predivne jagode koje su na vrhuncu sezone i treba ih u svemu iskoristiti. Složit ćete se da ne zvuči loše, a čekajte tek da je probate. 😉


Eksperimentiram ja već neko vrijeme sa zdravijim slasticama pa povremeno napravim sirove kuglice ili pločice. Nakon igranja s jednostavnim sirovim grickalicama, o kojima ću vam još pisati u budućnosti, zaključila sam da sam spremna otići korak dalje i sama napraviti sirovu tortu. Nisam sumnjala toliko u svoju sposobnost koliko u svoj blender. Činilo mi se da za ovakve stvari ipak treba imati ozbiljnu stvar. Ipak, ohrabrila su me dva recepta, onaj Miličin i Anin. Cure koriste svoje obične kućne blendere u receptima, nikakve fensi i skupocjene, a opet su dobile savršen rezultat. Njihova dva recepta su mi i poslužila kao podloga za moju tortu. Vidjet ćete da su sva tri recepta vrlo slična, ali i jako zahvalna za eksperimentiranje s okusima i dodacima.
Osim cura velika inspiracija mi je bila i Mihaela Devescovi te njezina odlična, nedavno objavljena, knjiga „Slatke strasti“. Knjiga je prekrasna i prepuna je divnih fotografija – sve iz nje planiram isprobati. Samo morat ću ipak to raditi odmjereno jer koliko god ovakvi kolači bili zdravi oni su kalorijske bombe, nemojmo se zavaravati. 😉

Sirova torta od jagoda
Print
Sastojci
  1. /za podlogu/
  2. 150 g badema
  3. 150 g suhih datulja, otkoštenih
  4. /za kremu/
  5. 300 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
  6. 80 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  7. 1 i ½ žlica meda (koristite agavin sirup za vegansku varijantu)
  8. 2 limuna, sok
  9. 1 mahuna vanilije
  10. 160 g jagoda + za ukrašavanje
Postupak
  1. /za podlogu/
  2. Datulje namočite pola sata u mlakoj vodi. Ocijedite ih pa ih ubacite u sjeckalicu ili blender zajedno s bademima. Meljite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može rukama formirati.
  3. Manji kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite pripremljenu smjesu. Poravnajte je žlicom te odložite u hladnjaku.
  4. /za kremu/
  5. Indijske oraščiće treba namočiti u hladnoj vodi preko noći ili oko 5 sati. Nakon toga ih procijedite, isperite pod mlazom hladne vode i posušite ih na kuhinjskom ubrusu.
  6. Ubacite oraščiće u blender i miješajte dok se ne pretvore u glatku smjesu. Za ovo je u pravilu potreban jak blender, ali može se odraditi i s prosječnim.
  7. Dodajte potom kokosovo ulje, med, limunov sok i ostruganu mahunu vanilije te nastavite miješati da se sve lijepo spoji.
  8. Odvojite dvije trećine smjese te njome premažite pripremljenu podlogu. Odložite sada kolač u zamrzivaču.
  9. Jagode operite i očistite pa ih usitnite u pire. Dodajte pire jagoda preostaloj trećini kremi od indijskih oraščića i sve sjedinite.
  10. Premažite ovu ružičastu kremu preko bijele, poravnajte žlicom, ukrasite jagodama po želji te vratite u zamrzivač na nekih pola sata da se stisne. Kasnije je možete čuvati u hladnjaku.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori