curry, glavna jela, gljive, indija, tofu

Tofu curry s gljivama i kokosovim mlijekom

Tofu curry

Tofu curry može proći kao brzo jelo za radni dan, ali i kao mala gozba vikendom. Kako god, nećete se puno namučiti s ovim receptom, a dobit ćete jedno jako ukusno, aromatično i poprilično zdravo jelo. Zahvaljujući gomili toplih začina ovo je savršeno zimsko jelo koje grli, grije i tješi. Sve istovremeno.  😀
Inspiracija je dakako Indija, ali ne bi išla toliko daleko i nazivala ovo jelo indijskim. Ovo je samo jedna od mojih mnogobrojnih interpretacija.
Ja sam vam zaljubljena u mirise i začine dalekih istočnih zemalja i za mene su ovakva jela čista ljubav na tanjuru.
Ipak, ono što je ovdje malo drugačije od svakodnevnog currya chez Cukar je činjenica da je ovaj bez mesa i životinjskih namirnica. Drugim riječima on je veganski.
Nemojte mi se sad prestrašit i pobjeći glavom bez obzira. 😀 Ukusan je, pitajte mog dragog koji ga je sinoć s guštom počistio s tanjura.

Glavna namirnica u ovom curryu je tofu – proizvod koji nije baš učestala pojava na našem tanjuru. Priznajem da do nedavno nisam bila neki veliki ljubitelj tofua pa se nisam pretjerano ni trudila kuhati s njim. Sve dok me jednog dana Nataša (Burbon i borovnice) i Iva (Helathy little tooh) nisu potpuno preobratile. Zahvaljujući njima otkrila sam Annapurnu i sve njihove divne proizvode. Posebice dimljeni tofu kojim sam sada pomalo i opsjednuta. Cijelo ljeto sam ga svima uvaljivala u mojoj omiljenoj hit salati s lećom i povrćem (o njoj ću vam pisati kad za to dođe vrijeme, sada evo samo fotka).

Zimi ga pak koristim u najboljem veganskom bolonjezu (opet s lećom), sendvičima i svemu što mi padne na pamet.
Tako je nastao i ovaj tofu curry s gljvama i kokosovim mlijekom.
Kao prilog sam skuhala mješavinu riže s ječmom i pšenicom. To sam imala doma, a vi možete naravno skuhati kakvu god rižu želite. Uz to sam još prebacila u woku, na malo ulja, ovaj krasan grašak šećerac kojem zbilja ništa drugo ne treba.  

Pa evo na kraju i recepta da i vam zamiriše kuhinja ulice New Delhija.

Recept za tofu curry

SASTOJCI:
200 g dimljenog tofua (preporučam Annapurna)
250 g smeđih šampinjona
2-3 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
Za curry umak:
1 glavica luka
1 crvena čili papričica (po želji)
1 režanj češnjaka
1 cm đumbirovog korijena
1 žličica sjemenki gorušice
1 žličica sjemenki kumina
½ žličice sjemenki korijandera
1 žličica cimeta u prahu
1 žličica kurkume
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica koncentrata rajčice
200 ml pasirane rajčice
2 lovorova lista
400 ml (1 konzerva) kokosovog mlijeka
1 žličica javorovog sirupa
sol
papar
za posluživanje:
limeta
riža
grašak šećerac

POSTUPAK:
Tofu narežite na kockice.
Šampinjone obrišite kuhinjskim ubrusom pa ih narežite na listiće.
U velikoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja pa njemu prepržite kockice tofua. Dovoljno je po nekoliko minuta sa svake strane da uhvate malo boje. Prženi tofu izvadite iz tave i ostavite ga sa strane.
Dodajte u tavu još jednu žlicu ulja pa prepržite šampinjone, dodajte im prstohvat soli i pržite ih dok se lijepo ne karameliziraju. I njih izvadite iz tave i ostavite ih sa strane.
Za curry umak:
Luk narežite, a češnjak i đumbir sirno nasjeckajte. Ukoliko stavljate čili papričicu i nju sitno nasjeckajte.
U mužaru pomiješajte sjemenke gorušice, kumina, korijandera, dodajte cimet i kurkumu pa sve usitnite tučkom u fini prah.
U velikoj tavi (onoj na kojoj ste prepržili tofu i šampinjone) zagrijte maslinovo ulje pa na tome pržite narezani luk, čili i sve začine koje ste samljeli u mužaru.
Pržite dugo i uporno cijelo vrijeme miješajući, dok se sve ne karamelizira te začini intenzivno zamirišu.
Dodajte koncentrat rajčice, češnjak i đumbir pa sve pržite još minutu ili dvije. Po potrebi podlijte s malo vode.
Dodajte pasiranu rajčicu, kokosovo mlijeko i lovor. Smanjite vatru i pustite da umak lagano krčka dok ne postane gust. Oko 15 minuta.
Ubacite sada u umak ranije prženi tofu i gljive, doradite okus solju i paprom, a po potrebi sve izbalansirajte s malo javorovog sirupa.
Kuhajte još desetak minuta ili dok se ne zgusne.
Kuhano maknite s vatre i poslužite uz rižu, grašak šećerac ili povrće po izboru i kriške limete.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.