deserti, glavna jela, što kuhati

Što kuhati ovaj tjedan – rižot, varivo s vrganjima ili popete

Novi tjedan, novi prijedlog sezonskih jela – za svaki dan ponešto.
Nadam se da ćete i ovaj tjedan pronaći nešto što vam se sviđa ili barem inspiraciju za neko potpuno novo jelo.

Polpete u umaku od rajčica


Sinoć sam skuhala polpete u umaku od rajčica, bit će ih dovoljno za današnji ručak, a možda ostane koja i za večeru. Ovo je jelo na kojem sam odrasla, kod nas kuhalo često i zbilja ga svi voli. Ima tu možda malo više posla dok se polpete oblikuju, preprže i skuhaju u umaku, ali svaka minuta truda se isplati. Ovo jelo dobro podnosi i zamrzavanje, a ako ih skuhate više imate riješen ručak za dva dana.
Mi ih najviše volimo s tjesteninom ili pire krumpirom, al odlično će biti i s povrćem kuhanim na pari.

Rižot s kruškama i pancetom

Rižot od kruške

Ako ste raspoloženi za nešto malo drugačije, ovaj rižot bi mogao biti pun pogodak.
Znam, znam da mnogima ideja voća u slanim kombinacijama zvuči čudno, ali ovo se isplati isprobati. Kruška daje taman onoliko slatkoće da izbalansira kiseline vina i slanoću pancete.
Za mene je ovo baš pravo jesensko jelo koje se brzo priprema i dugo pamti. 🙂

Pašticada

U srijedu je blagdan, a to uvijek znači malo više vremena za kuhanje i svečaniji ručak.
Jedina dilema je na koje jelo se odlučiti. Iako za Svisvete mnogi tradicionalno pripremaju patke, guske ili race s mlincima, nama Dalmatincima je pašticada ‘go to’ jelo za svaku svečanu prigodu.
Ako ste ipak skloniji peradi s mlincima, moja prijateljica Marijana ima odličan recept za domaće mlince pa bacite pogled.

Gusta juha od ječma i vrganja

Ova juha prava je poslastica, onako bogata jesenska i prepuna umamija koji daju vrganji. Ako ne možete nabaviti svježe vrganje, ovdje će dobro poslužiti i suhi, a slobodno ubacite i druge gljive koje nađete. Od skromnih šampinjona do šumskih gljiva, sve ovdje funkcionira.
Dodajte na kraju malo kiselog vrhnja, tostirani kruh i gozba može početi.

Pinkburgeri – vege burgeri od cikle i slanutka

Burgeri od slanutka i cikle

Vege burgere (ili su ipak polpete) uvijek radim od nekuhanog slanutka koji namočim večer prije pa ga sameljem i oblikujem u burgere. Naravno ovoj smjesi dodam začine i povrće koje imam pri ruci, a u ovom slučaju je to cikla. Baš zahvaljujući njoj su ovi postali pinkburgeri. 🙂
Poslužite ih u brioche pecivu, tortilji ili uz šalšu. Kako vam drago, svakako su dobro rješenje za bezmesni obrok.

Juha od pečenog korjenastog povrća

Juha od pečenog korjenastog povrća


Guste krem juhe nekako su prava jesenska jela. Najčešće kuham razne verzije juhe od buče, one su ukusne i svi ih vole. Ipak za promjenu ponekad napravim i ovakvu juhu od svega što imam pri ruci.
U ovom receptu su to mrkva, pastrnjak, ljutika i češnjak. Sve sam ispekla u pećnici i kasnije zblendala uz dodatak temeljca i kokosovog mlijeka. Ako volite da vam juha malo hrska, napravite i posip od sjemenki. Njega kasnije možete dodavati i salatama, naravno ako vam ga ostane. 🙂

Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom

I nešto slatko za kraj, a ova torta je prava bomba. Jednostavna je za pripremu, ne peče se, a baš je onako jesenska. Trebam li vam još nešto reći o njoj? Ma najbolje da je isprobate. 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.