deserti, dolcela, jabuke, kolači, krafne

Krafne punjene jabukama

Krafne punjene jabukama

Konačno je stigla sezona krafni – obožavanih prženih jastučića mekanog tijesta. Iako oko njihove pripreme ima malo više posla, ništa se ne može mjeriti s domaćim, svježim krafnama.
Tijekom godina sam ispržila mnogo, mnogo dizanog tijesta i isprobala razne recepte. Bilo je tu stvarno odličnih krafni, ali kada želim biti sigurna u rezultate uvijek se vratim upravo ovom receptu. Riječ je o starom receptu koji se godinama koristio u mojoj obitelji. S vremenom sam ga malo modificirala i mislim da sam postigla upravo ono što sam htjela. Ovo tijesto je bogatije od uobičajenog, bit će vam potrebna čak tri žumanjka i jedno cijelo jaje. Naravno tu je i maslac, mlijeko i sve one krasne citrusne arome. Ovakvom tijestu treba malo više vremena da se podigne pa se oboružajte strpljenjem, a za dobre rezultate pobrinut će se Dolcela instant suhi kvasac. S njim zbilja nikad ne možete pogriješiti.


Moj prijedlog je da pripremu krafni podijelite na dva dana te zamiješano tijesto ostavite preko noću u hladnjaku. Sutradan oblikujte i pržite krafne. Meni je ovaj raspored idealan, ali ako ih želite napraviti u jednom danu i to je sasvim moguće s ovim receptom.
Kako sve ne bi uvijek bilo isto, ovog puta sam ih odlučila nadjenuti jabukama s lagano karamelastim okusom. Moram vam reći da je ovaj nadjev zbilja pun pogodak i nadam se da ćete isprobati ovu kombinaciju.

Krafne punjene jabukama – recept

SASTOJCI:
Za krafne:

500 g Podravka glatkog brašna
1 vrećica Dolcela instant kvasca
1 jaje
3 žumanjka
230 ml mlijeka
60 g šećera
60 g maslaca, narezanog na kockice
1 Dolcela vanilin šećer
1 žlica ruma
naribana korica jedne naranče
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Šećer za posipanje

Za nadjev:
4 velike kisele jabuke, granny smith
30 g maslaca
2 žlice tamnog muscovado šećera
1 žličica cimeta
prstohvat soli
1 vrhom puna žlica Dolcela Gussnela
250 ml vode


POSTUPAK:

Za krafne:
Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.
U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte Dolcela instant kvasac i dobro promiješajte.
U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite jaje i žumanjke, mlijeko šećer, Dolcela vanilin šećer i prstohvat soli.
Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Miješenje možete raditi na tradicionalan način tako da tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom s nastavkom za tijesto.
Kada se tijesto poveže dodavajte jednu po jednu kockicu maslaca neprestano miješajući.  Tijesto treba jako dobro umijesiti kako bi postalo glatko, sjajno i podatno zbog toga preporučam mikser.
Kad je umiješeno prebacite ga na radnu plohu i nekoliko puta napravit slap&fold tehniku.
Oblikujte ga u kuglu, premažite ga s malo ulja, prebacite u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Ukoliko vam se žuri tijesto možete ostaviti na sobnoj temperaturi da se podiže oko dva sata.
Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom.
Podijelite ga na manje komade teške oko 60 grama pa svaki komad oblikujte u kuglicu.
Složite kuglice na veliki lim posipan brašnom, pokrijte ih i ostavite ih da se podižu 1 – 2 sata.
U velikom i širokom loncu suncokretovo ulje na temperaturu oko 170 stupnjeva. Kuglice – krafne složite pažljivo u zagrijano ulje gornjom stranom prema dolje, poklopite lonac i pržite tako 2 minute. Otklopite lonac, pažljivo preokrenite krafne pa ih pržite i s druge strane 2 minute.
Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 komada istovremeno.
Pržene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedile, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.
Kad se ohlade nadjenite ih nadjevom od jabuka. Najjednostavnije ih je puniti slastičarskom vrećicom.

Za nadjev:
Jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite ih na manje kockice, otprilike 1×1 cm.
U većoj tavi rastopite maslac pa na njemu pirjajte jabuke 2 minute.
Dodajte šećer, cimet i sol pa sve dobro promiješajte, smanjite vatru i nastavite pirjati dok jabuke potpuno ne omekšaju.
U zdjelici pomiješajte gussnel i vodu pa ovom mješavinom prelijte jabuke, nastavite sve kuhati neprestano miješajući dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, zatim prebacite u slastičarsku vrećicu i nadjenite krafne.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.