Danas imam za vas jedan potpuno drugačiji recept za cupcakes s finom kombinacijom voćnih okusa. Ono što ih čini posebnima je činjenica da su ovi kolačići veganski, ali i dalje neodoljivo sočni. Zahvaljujući aromama naranče i jabuke jako su ukusni, a dodatak pistacija zaokružuje sve u jednu skladnu cjelinu.
Ne trebam vam naglašavati da je ovo jako jednostavan recept te da za njega nećete trebati čak ni mikser.
Naravno, kako bi cupcakes bili savršeno rahli i mekani tu je Dolcela prašak za pecivo koji koristim u svim kolačima poput ovih.
Veganski cupcakes s narančom i jabukom – recept
SASTOJCI:
3 žlice vode od slanutka iz konzerve tzv. aquafaba
135 ml maslinovog ulja
180 ml cijeđenog soka naranče
120 g marmelade od naranče
6 žlica pirea od jabuka
50 g ribanog kokosa
60 g tamnog smeđeg šećera
70 g glatkog brašna
135 g griza
1 ½ žlica mljevenih pistacija ili badema
1 Dolcela prašak za pecivo
prstohvat soli
sjeckane pistacije za dekoraciju
Za sirup:
cijeđeni sok 3 naranče
3 žlice šećera
POSTUPAK:
U zdjelu dodajte vodu od slanutka iz konzerve pa je dobro umutite pjenjačom dok se ne pretvori u nešto nalik na snijeg od bjelanjaka.
Dodajte maslinovo ulje, sok naranče, marmeladu i pire od jabuka pa sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali.
U drugoj zdjeli pomiješajte ribani kokos, šećer, brašno, griz, mljevene pistacije, prašak za pecivo i sol.
Ovu mješavinu suhih sastojaka dodajte mokrima pa sve pomiješajte u homogenu smjesu.
Kalup za muffine premažite s malo ulja pa u svaki otvor rasporedite dobivenu smjesu.
Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 – 25 minuta.
Dok se kolačići peku pripremite sirup:
U lončiću pomiješajte sok od naranče i šećer pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok se ne reducira u sirup.
Pečene kolačiće odmah premažite sirupom od naranče i ostavite da se ohlade.
Ohlađene premažite s još malo sirupa i posipajte nasjeckanim pistacijama.
Ovaj recept nastao je u suracnji s Dolcelom