blagdani, glavna jela, jela s mesom, junetina, pašticada

Pašticada

Pašticada

Jednostavno paštica – jelo koje je obilježilo sve blagdane i važne dane mog odrastanja. Jelo bez kojeg nema Božića, Nove godine, ali in rođendana, vjenčanja, obljetnica i svih ostalih važnih datuma.
Iako sam odrasla na pašticadi koju su kuhale moje mama i baka, svaki put kad pišem o njom imam tremu. Pašticada je toliko popularna da gotovo uvijek izaziva nekakve svađice i polemike. Svatko smatra da je upravo njegova najbolja i uvijek će se naći netko tko će vam zlurado ukazati na sve greške koje ste napravili u kuhanju. Pretpostavljam da je to ‘prokletstvo’ svih popularnih jela i upravo zato vam neću tvrditi da je moja pašticada najbolja ili da je baš ovako treba kuhati. Danas ću vam samo napisati recept za pašticadu kako onako kako ja to radim. Naučila sam to od bake i mame, bez recepta, samo usmenom predajom, a s godinama sam i neke stvari prilagodila sebi. Bez obzira na to ovo jelo je u svojoj suštini uvijek isto – veliki komad junećeg buta koji se kuha dugo i polagano u slatko-kiselom umaku te se poslužuje uz njoke.

Njoke bi dakako trebale biti domaće, ali nitko vam neće zamjeriti ako si u ludilu svakodnevnog života olakšate i kupite ih. Srećom sada možemo birati, a meni su odlične baš ove iz Kauflanda. Osim toga u Kauflandu ćete naći baš sve što vam treba za pripremu ovog recepta, od mesa do povrća i začina.

Pa evo je – dalmatinska pašticada!

SASTOJCI:
za špikanje i mariniranje:
1,5 kg junećeg buta
2 režnja češnjaka, narezana na tanke prutiće
10 g pancete, narezane na tanke trakice
1 komadić mrkve, narezan na tanke prutiće
1 komadić celera, narezan na tanke prutiće
100 ml crnog vina
100 ml vinskog octa – kvasine
100 ml vode
1 žličica soli
1 žličica papra u zrnu
2 – 3 lovorova lista
papar u zrnu

za pašticadu:
1 kg luka
2 žlice masti
300 g mrkve
200 g korijena celera
3 režnja češnjaka
10 suhih šljiva (odkoščenih)
200 ml crnog vina
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica šećera
1 l goveđeg ili pilećeg temeljca
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina, iglice sitno nasjeckane
na vrh noža muškatnog oraščića
sol
papar

POSTUPAK:

Meso našpikajte češnjakom, prutićima mrkve, celera i pancetom. Zatim ga dobro nasolite.
Pomiješajte vino, kvasinu i vodu za marinadu.
Meso stavite u zdjelu, zalijte ga pripremljenom marinadom, dodajte papar u zrnu i lovorov list, pokrijte zdjelu i ostavite je u hladnjaku jedan cijeli dan.
Sutradan, luk sitno nasjeckajte, mrkvu i celer narežite na male komadiće, a češnjak sitno iskosajte.
Izvadite meso iz marinade i malo ga posušite kuhinjskim ubrusom.
U velikom loncu rastopite dvije žlice masti pa dodajte pripremljeno povrće i sve lagano pirjajte da povrće malo omekša.
Dodajte meso, preokrenite ga nekoliko puta tako da se sa svih strana uhvati malo boje te ga lagano pirjajte dok ne ispari sva tekućina koju meso pusti.
Dodajte suhe šljive u lonac s mesom.
Rastopite koncentrat rajčice u crnom vinu, dodajte i žličicu šećera te time polijte meso. Dodajte i lovor, ružmarin, muškatni oraščić te malo soli i papra.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok alkohol ne ispari, a zatim polijte meso goveđim temeljcem, tek toliko da pokrije povrće, smanjite vatru i kuhajte lagano 3 sata u polupoklopljenom loncu. Povremeno podlijevajte sve temeljcem i miješajte.
Nakon što je meso kuhano izvadite ga iz umaka. Izvadite i lovorovo lišće.
Meso prebacite na dasku za rezanje i narežite ga na kriške, debljine oko 1 cm.
Povrće koje se kuhalo s mesom, odnosno umak možete propasirati, možete usitniti čak i štapnim mikserom ili ga ostaviti  takvog  kakav je.
Nakon pasiranja gustoću umaka doradite dodavanjem još vode i obavezno provjerite treba li dodati još soli i papra.
Narezano meso posložite u umak te sve kuhajte na laganoj vatri još oko pola sata.
Kuhanu pašticadu poslužite uz njoke i ribani parmezan.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

4 Comments

  • Draga Andrea, evo krcka mi se pasticada po tvome receptu, jos jedan sat prije rezanja. Gledam sljedeci korak i nije mi jasno gdje su šljive u postupku?

    Odgovori
    • Ajme to je moj glupi propust, jako mi je žao. 🙁
      Šljive treba dodati prije crnog vina.
      Srećom neće se ništa strašno dogditi ako ih dodaš i sada, za sat vremena kuhanja će se one potpuno raspasti i dati slatkoću umaku.

      Odgovori
  • Super, hvala❤️ Sretan Bozic, sudeci prema mirisu i prvom kusanju nas ce biti jaaako slasan🤗

    Odgovori
    • Sretan Božić i zbilja se nadam da će biti ukusno i sočno. 🙂

      Odgovori

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.