bademi, blagdani, deserti, keksi, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, put oko svijeta

Skandinavski prutići s bademima

almond_bar_02

Idemo u Skandinaviju!

A i dobro da idemo tamo jer kako stvari stoje slijedi nam još jedan nimalo bijeli Božić.

Većina će se složiti da je snijeg jedino i isključivo podnošljiv upravo na taj dan, a on nas već nekoliko godina zaobilazi i ne daje nam da uživamo u stereotipu bijelog Božića.

almond_bar_01

Skandinavija mi je nedosanjani san, ako bi igdje na svijetu voljela živjeti to bi bila jedna od skandinavskih zemalja.

Dugogodišnjim čitateljima mog bloga je poznata moja sklonost hladnoći, snijegu i zimskim radostima pa je odabir tih zemalja potpuno očigledan. Kad tome dodam socijalno uređenje, bogatu povijest i kulturu te zanimljivu gastronomiju, Skandinavija je pun pogodak.  Uostalom, zar nije i Djed Mraz Skandinavac?

almond_bar_05

Što se samih današnjih keksa tiče nemam vam tu što puno pričati. Oni su jako popularni diljem svijeta, a izvorno su skandinavski. Savršeno su prhki i pomalo podsjećaju na talijanske cantuccine (zbog badema uglavnom). Kod njih je prevladavajuća nježna aroma badema i jednostavno su neodoljivi.

almond_bar_03

Uz to što su ukusni i jednostavni su za izradu, ne sadrže ni jedan čudan ili egzotičan sastojak, ne traže nikakve visinske pripreme, trebate ih samo zamijesiti, posuti bademima ispeći i uživati. Pošto nam Božić dolazi galopirajućim korakom sve je manje vremena za veliko kompliciranje u kuhinji, a ovi keksi su upravo komplikacija free. Zato ako u zadnji tren tražite neki recept za blagdanski stol, zaustavite potragu, našli ste ga!

Pečeni keksi se tradicionalno glaziraju kombinacijom šećera u prahu, mlijeka i arome badema. Ja sam samo jedan dio keksa diskretno pokapala tom glazurom, bilo me strah da ću ih upropastiti s previše šećera i za moj ukus sam bila u pravu.

 

SASTOJCI

220 g brašna

1 vrhom puna žličica praška za pecivo

prstohvat soli

110 g maslaca

150 g šećera

1 jaje

½ žličice arome badema ili 1 žličica amaretta

2 žlice mlijeka

70 g badema sjeckanih na listiće

za glazuru

20 g šećera u prahu

par kapi arome badema ili 1 žličica amaretta

2 – 3 žličice mlijeka

POSTUPAK

  • Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • U drugoj posudi pomiješajte maslac i šećer pa ih miješajte mikserom dok ne postanu pjenasti.
  • Umiješajte jaje i aromu badema, pa zatim brašno.
  • Rukama sjedinite tijesto i formirajte kuglu.
  • Podijelite je na četiri dijela.
  • Svaki dio formirajte u usku kobasicu dugačku petnaestak centimetara.
  • Dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje. Na svaki pleh stavite po dvije ove kobasice tijesta, pazite da su udaljene, pa ih rukama spljoštite da dobijete tanke štruce, široke oko 3 – 4 centimetra.
  • Premažite svaku štrucu s malo mlijeka i posipajte sjeckanim bademima.
  • Pecite jednu po jednu turu u prethodno zagrijanoj pećnici pri 160 stupnjeva oko 12 minuta ili dok keksi ne uhvate lijepu zlatnu boju po rubovima.
  • Pečene kekse izvadite iz pećnice, ostavite ih na  dvije minute samo da mrvu prohlade i narežite ih dijagonalno na prutiće široke oko 2 cm.

za glazuru

  • Pomiješajte šećer u prahu s aromom badema pa malo po malo dodavajte mlijeko kako bi dobili mazivu ali opet ne tekuću smjesu.
  • Ovom smjesom prošarajte ohlađene kekse.

 

Comments

comments

2 Comments

  • Znaš što? fenomenalni su! 🙂 i btw. kako si nas odvela na krasno putovanje sa svojim blagdanskim receptima, meni sinulo kako bi mogla i svoje prijatelje na isto takav način provesti po svijetu :D..genijalna ideja.. tako da.. ne ginu mi ovi kolačići do utorka.. sastojke imam.. u svakom slučaju staviti ću barem fotku da vidiš kako su ispali 😀 uh, nadam se da će nam se objema ispuniti želja za Skandinavijom.. a nekako sam uvjerena u zadnje vrijeme da ako nešto jako želiš, da ti se to zaista i ostvari:)

    Odgovori
  • Puter i bademi – dobitna kombinacija! Mogu mislti kako se tope u ustima.

    Odgovori

Odgovori