dizano tijesto, doručak, kruh, kruh i pecivo

Novogodišnji kruh s medom i orasima

Kruh s medom i orasima

Sretna vam nova godina ljudi! Nadam se da će vam ova 2019. donijeti sve ono što si priželjkujete te da ćete biti okruženi ljudima koje volite, sretni i veseli.
Kao pozdrav i novogodišnju čestitku donosim vam kruh. Skroman i rustikalan, ali ako mene pitate potpuno veličanstven – kruh s medom i orasima.

Razmišljala sam kako vam najbolje čestitati novu godinu, čime obilježiti njen početak i razdoblje novih nada. Iako sam na trenutak pomislila kako bi najljepše bilo napraviti svečanu tortu, ona već od samog starta nije imala šanse. Naime, 2018. godinu zatvorili smo kolektivnom obiteljskom gripom i popratnim komplikacijama. Zadnjih deset dana tako nisam bila ni za što, a pogotovo ne za nakuhavanje i pečenje. Bio je to prisilni odmor od svih aktivnosti pa tako i ovih najdražih.

Kruh s medom i orasima
Ipak, moj novogodišnji recept nametnuo se sam od sebe – on je zamalo već postao i tradicija na ovom blogu. Jer ima li išta simboličnije od kruha za početak nove godine. Nije li baš kruh ono s čim sve počinje i završava. On je osnova naše prehrane, ali i puno više od toga. On je ona namirnica koja nas okuplja oko stola, a domaćem toplom kruhu zbilja ništa više ne treba. Osim možda malo maslaca.

Već sam nekoliko puta otvorila nove godine na blogu upravo kruhom pa ću to učinit i danas. On nije glamurozan ni svečan, ali je nešto bez čega nema svakodnevnog, a ni svečanog stola. Kruh je jednostavan i baš je ono što vam želim u novoj godini. Jednostavnost s puno užitka, a užitak je uvijek tu kada se radi o domaćem kruhu. Onom koji ne uspijeva bez malo truda i ljubavi. A ja ionako najviše od svega volim mijesiti kruh.

Ovaj današnji vrlo je jednostavan, napravila sam ga poprilično brzo (koliko kruh može biti brz) i s komercijalnim kvascem, a pošto je novogodišnji obogatila sam ga medom i orasima.
Dodala sam i šaku bučinih golica i lanenih sjemenki i stvarno je ispao jako ukusan.
U receptu ću vam otkriti i nekoliko mojih ‘trikova’ za što uspješnije pečenje, a ako ste posebno avanturistički nastrojeni onda ga pokušajte napraviti i od kiselog tijesta. Ja sigurno hoću. 🙂
Kruh s medom i orasima bio je naš novogodišnji ručak i večera, a ako se po prvom danu ostatak godine poznaje, mi ćemo ove godine sigurno dobro jesti.

Kruh s orasima i medom
Print
Sastojci
  1. 30 g lanenih sjemenki
  2. malo vruće vode
  3. 300 g bijelog manitoba brašna
  4. 200 g integralnog raženog brašna
  5. 1 vrećica instant kvasca
  6. 20 g bučinih golica
  7. 30 g oraha, grubo nasjeckanih
  8. 1 žličica soli
  9. 1 vrhom puna žlica meda
  10. 350 ml mlake vode
  11. malo ulja za premazivanje
  12. još brašna za posipanje
Postupak
  1. Lanene sjemenke stavite u zdjelicu i prelijte ih s malo vruće vode, tek toliko da ih sve prekrijete. Ostavite ih sa strane.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i kvasac.
  3. Dodajte bučine golice i nasjeckane orahe i sol te sve još jednom dobro promiješajte.
  4. Dodajte med i mlaku vodu pa zamijesite tijesto. Prvo miješajte žlicom ili kuhačom, a kad više ne budete mogli tako prebacite tijesto na radnu plohu i mijesite ga rukama.
  5. Dodajte sada lanene sjemenke koje su do sada trebale pustiti svoju sluz i popiti svu vodu.
  6. Na prvi mah će vam se činiti nemoguće umijesiti ih u tijesto, ali budite uporni i marljivo mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Ako je potrebno dodajte malo brašna na radnu plohu, ali nikako nemojte pretjerati.
  7. Tijesto prebacite u posudu, premažite ga s malo ulja kako se ne bi stvorila korica pa ga ostavite na toplom da se udvostruči. Oko sat vremena.
  8. Kad se tijesto udvostruči prebacite ga ponovno na radnu plohu.
  9. Dobro ga premijesite i pažljivo ga oblikujte u štrucu. Posipajte ga s brašnom, prekrijte ga krpom te ga ostavite da se ponovo udvostruči.
  10. Sada uključite pećnicu da se zagrije na 200°C. U nju stavite i posudu u kojoj ćete peći kruh da se i ona zagrije. Idealno bi bilo koristiti željeznu masivnu posudu s poklopcem, ali ako nemate takvu možete kruh peći i na običnoj tepsiji.
  11. Nabujalu štrucu kruha zarežite po dužini oštrim nožem.
  12. Pažljivo izvadite posudu za pečenje iz pećnice i jednako tako oprezno u nju ubacite pripremljenu štrucu.
  13. Ubacite u posudu i dvije kockice leda. One će se u dodiru s vrućim željezom odmah rastopiti i stvoriti paru koja će održavati vlagu prilikom pečenja kruha.
  14. Odmah poklopite posudu i vratite u pećnicu.
  15. Pecite poklopljeno 45 minuta zatim otklopite i pecite tako još 15 minuta kako bi se gornja korica zapekla.
  16. Pečeni kruh odmah izvadite iz pećnice i prebacite ga na rešetku da se ohladi.
  17. Kruh bi trebalo rezati tek kad je potpuno hladan, ali kod nas je to često nemoguća misija. 🙂
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.