dizano tijesto, doručak, kruh, kruh i pecivo

Mediteranska peciva

Mediteranska peciva 01

Ne znam zbog čega, ali oduvijek sam bila fascinirana dizanim tijestom. Jednostavno me oduvijek oduševljavala izrada kruha i peciva, gotovo kao da je riječ o nekoj čaroliji ili barem alkemiji.
Iako me dizano tijesto oduvijek privlačilo, nisam ga uvijek razumjela, a bogme ga nisam znala ni zamijesiti kako treba.

Bez obzira na moju početničku količinu neznanja ja sam ga se hrabro uhvatila čim sam počela kuhati. Bila sam samouvjerena i vodila se logikom da je dizano jednostavno. 
I znate što – u pravu su ljudi kad kažu da su oni koji ne znaju, a misle da znaju, najopasniji na svijetu. 😀
Moja početnička peciva su bogme bila opasna, opasna po zube, a možda i želudac.

Upravo ova peciva koja danas gledate bila su jedan od mojih prvih pokušaja pečenja dizanog tijesta. Kako je taj prvi pokušaj prošao, bolje da vam i ne spominjem. S tim pecivima ste mogli ubit nekoga – i ne mislim to u prenesenom lirskom smislu. Ne, doslovno ste ih mogli koristiti kao topovsko tane. 😀

Srećom uz sebe sam uvijek imala osobu koja je stoički podnosila (i degustirala) moje kuhinjske eksperimente i učenje. Pojela su i ta tvrda, mala i blijeda peciva, a ja sam nešto naučila iz svoje greške. Svaki sljedeći pokušaj pečenja peciva i kruha bio je sve bolji i bolji dok jednog dana nisam počela biti zadovoljna rezultatima.

Danas pečem kruh i peciva relativno često. Uživam u tome, a i iskreno domaćem kruhu ništa nije ravno. Posebno kad je topao, namazan maslacem i s kojom feticom pršuta.
Radim povremeno i kiselo tijesto, odnosno domaći kvas. Priča je to koju već dugo želim podijeliti s vama, ali jednostavno ne stižem. Trebala bi fotografirati cijeli proces i napisati vrlo detaljan post, a kiselo tijesto je, osim što je postalo veliki trend, svakako znanost. Kod kiselog tijesta ona moja početna ideja o čaroliji ili alkemiji gotovo da drži vodu. Kod njega treba paziti na svaki detalj i treba mu dati puno vremena. Vremena kojeg rijetko tko danas ima.

Eh, pošto život nije ni malo čaroban, a vremena nam svima nedostaje, onda često ubrzam cijeli proces izrade kruha s jednostavnim receptima i sa suhim, komercijalnim kvascem.
Upravo takva su i današnja peciva. Jednostavna su za izradu i mogu uspjeti i apsolutnim početnicima. Jedini uvjet je, dakako, da budete strpljivi i pratite recept. Nemojte biti kao ja na početku, pričekajte da se tijesto digne, a ako vam se žuri onda se uhvatite u koštac s kruhom nekog drugog dana.

Mediteranska peciva 02

Za kraj vam još želim reći ponešto o kvascu. Možda ste primijetili da u zadnje vrijeme koristim dosta suhi kvasac. Nemojte ga se bojati, znam da postoji neka predrasuda da je on lošiji od svježeg, ali nije. U osnovi između njega i svježeg nema nikakve razlike, tako da slobodno pecite s onim s kojim vam je lakše/draže raditi.

Eh da, ako se možda na kraju cijele ove balade pitate zašto su ovo mediteranska peciva, odgovor je da nema prvog razloga. 🙂
Tako sam ih nazvala zbog količine aromatičnog mediteranskog bilja u tijestu i zbog maslinovog ulja. Vrlo sam kreativna, znam. 😀 

Mediteranska peciva
Print
Sastojci
  1. 500 g bijelog brašna
  2. 1 paketić suhog kvasca
  3. 1 žličica suhog bosiljka
  4. 1 žličica suhog timijana
  5. 1 žličica suhog peršina
  6. ½ žličice ružmarina
  7. 1 režanj češnjaka, nariban
  8. 1 žličica soli
  9. 3 žlice maslinovog ulja
  10. 350 ml mlake vode
Postupak
  1. U zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i kvasac pa dodajte sve ostale začine i sol.
  2. Dodajte maslinovo ulje i mlaku vodu pa zamijesite tijesto.
  3. Kada se tijesto poveže prebacite ga na radnu plohu koju ste vrlo malo posipali brašnom i krenite mijesiti. Dobro umijesite tijesto da postane glatko, podatno i elastično, najmanje deset minuta.
  4. Tijesto premažite s malo maslinovog ulja, prebacite ga natrag u zdjelu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Ovisno o temperaturi i postotku vlage ovaj proces može trajati od sat vremena do nekoliko sati. Dajte vrijeme tijestu, neka vidno naraste.
  5. Podignuto tijesto ponovno premijesite na radnoj površini pa ga podijelite na deset jednakih dijelova.
  6. Svaki dio među dlanovima oblikujte u kuglicu i složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ovako formirane kuglice – peciva pokrijte i ostavite na toplom još sat vremena da se ponovno dignu.
  7. Sada uključite pećnicu i zagrijte je na 180°C.
  8. Kada se peciva ponovno podignu zarežite ih oštrim nožem u križni oblik i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu.
  9. Nakon 20 minuta pečenja premažite peciva s malo maslinovog ulja i nastavite ih peći još 5 minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
  10. Pečena peciva odmah izvadite iz pećnice i ohladite ih na rešetki.
  11. Poslužite ih uz maslac ili namaze po želji.
Napomene
  1. Recept s bazira na receptu iz kuharice Dr. Oetker - Kolači, ali je s vremenom doživo puno mojih preinaka.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori