čokolada, deserti, kolači

Francuska čokoladna torta

 

Kad sam počela studirati bila sam opsjednuta knjigama, stručnim naravno, nisam mogla dočekati Interliber da kupim kakav naslov po sniženoj cijeni. Iako možda nekom arheološka literatura može djelovati kao nešto opskurno, pa čak i rijetko, to nije tako. Na svakom Interlibru najveći problem su bili novci, nikad odabir naslova. Uvijek bi koji morala ostaviti za slijedeću godinu.
Kako nam život posloži karte, a mi s njima moramo igrati najbolje što znamo, tako su se, ubrzo nakon diplome, svi moji snovi o bavljenju znanstvenim radom raspršili. Dio mene je umro, ja sam postala činovnik.
Kako sam po prirodi buntovna, nisam im dozvolila da me slome i još uvijek se ne dam.

 

Našla sam novu ljubav i hobi, kuhanje i ovaj blog. Blog koji pišem isključivo iz strasti, blog od kojeg nemam nikakve materijalne koristi osim osobne satisfakcije (kad uspijem u nečem kao u slučaju macarons), blog preko kojeg sam ostvarila i neka prekrasna prijateljstva.
Ipak neke stvari su ostale iste, i dalje jedva čekam Interliber pa da si kupim kakav povaljan naslov. Interesi su se promijenili, sada odabirem rubna područja znanosti (e ovo već je pomalo opskurno), pokoji primjerak beletristike i naravno kuharice.
Moja zbirka kuharica nije velika ni zavidna ali pomalo raste, a kad bi ovako na pamet morala odabrati najdražu to bi svakako bila ona posvećena čokoladi “The Chocolate and Coffee Bible”. Iako ova knjiga nije najveće ostvarenje u kulinarskom izdavaštvu, svakom ljubitelju kave i čokolade je pravi užitak listati ju i označavati deserte koje bi voljeli isprobati.
Ovu tortu sam pikirala već neko vrijeme jer sam znala da ću je obožavati. To je jednostavan kolač bez teških krema, nije nacifrana i na pet katova, ali je ekstremno čokoladna.

 

Mene je oduševila ali, još važnije od toga, oduševila je i mog dragoga koji nije veliki ljubitelj kolača. Meni je to dosta!
Moram još nešto reći, mene je ova torta oduševila, mom dečku se ova torta sviđa i mi ćemo je sigurno raditi još milijun puta. Ne tvrdim da je ova torta univerzalno savršena i da će se svima svidjeti. Hoće li vama ovo biti 🙂 ili 🙁 je samo na vama i nikom drugom, a da bi to saznali ipak ćete je morati probati. 😉
Držala sam se recepta u potpunosti jedino sam umjesto brašna stavila mljevene bademe i to je to.

SASTOJCI
250 g čokolade za kuhanje ili neke fine tamne
225 g maslaca
90 g šećera
5 jaja
50 g mljevenih badema
1 žlica arome gorkog badema
2 žlice nekog alkohola po ukusu (ja sam koristila Južnjačku)
prstohvat soli

i još
aluminijska folija
vrela voda
šećer u prahu
papir za pečenje


POSTUPAK

  • Čokoladu nalomite na kockice, a maslac narežite na manje komade. Sve stavite u posudu debljeg dna, dodajte šećer i otopite na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
  • Otopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi.
  • Jaja razbijte u zdjelu te ih dobro izmiješajte pjenjačom. Miješajte ih oko jednu minutu. Ako vam je ovo prenaporno učinite to mikserom na najmanjoj brzini.
  • Dodajte mljevene bademe i prstohvat soli te dobro promiješajte da se sastojci spoje.
  • U otopljenu čokoladu dodajte aromu badema i alkohol po želji, promiješajte pa sve dodajte smjesi od jaja.
  • Dobro izmiješajte.
  • Kalup za torte s odvojivim stranicama (može od 20 do 23 cm jer je torta zbilja niska) obložite papirom za pečenje, a s vanjske strane ga omotajte aluminijskom folijom.
  • U ovako pripremljen kalup izlijte čokoladnu smjesu.
  • Kalup stavite u veću tepsiju pa sve u pećnicu.
  • U tepsiju ulijte vrelu vodu da doseže do polovine kalupa te sve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 25 – 35 minuta.
  • Pečenu tortu izvadite iz pećnice, odmotajte foliju i ostavite da se malo ohladi pa zatim maknite i odvojivi obruč.
  • Tortu dobro ohladite prije posluživanja.
Ako želite tortu možete ukrasiti na slijedeći način:
  • Od papira za pečenje izrežite 6 tankih traka malo dužih od promjera vašeg kalupa.
  • Trake poslažite po torti tako da tvore nepravilnu mrežu.
  • Posipajte šećerom u prahu pa pažljivo maknite trake.
  • Na torti će ostati romb uzorak.
  • Torta se može poslužiti i uz tučeno slatko vrhnje.
  • Možete je peći i u kalupu koji nema odvojive stranice, u tom slučaju je dobro ohladite prije nego je okrenete na tanjur.

 

NAPOMENA
Recept je iz kuharice: „The Chocolate and Coffee Bible“, C. Atkinson, M. Banks, C. France & C. McFadden, Hermes House, London 2008

28 Comments

  • Avatar

    Ostala sam bez teksta! Razoružale me i torta i fotke! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Divan post. Moja diploma ne stoji uramljena na zidu ali ponekad isbrišem prašinu sa njenih korica i setim se sa koliko elana sam posle tih studija grabila svaku priliku da napredujem i da se usavršavam, a sada sa dolaskom nekih zrelijih godina shvatam da su neke stvari zaista bile uzaludne i vredne sve moje uložene energije.Torta je interesantna, samo me zanima da li je suva ili joj taj maslac daje vlažnost?

    Odgovori
  • Avatar

    ja sam kao studentica sanjala o prevođenju i na kraju završila u nastavi. iako podučavanje mladih generacija i stvaranje društva znanja jest plemenit, ali i dozlaboga naporan posao, ja se još uvijek teško nalazim u njemu i još uvijek intenzivno radim na tome da jednog dana izgradim karijeru prevoditeljice. onaj dan kad sam shvatila da su snovi jedno, a realne mogućnosti nešto sasvim drugo bio je vjerojatno jedan od najtužnijih u mom životu. no, kako si i sama rekla, ne dam da me slome i guram dalje. drugo nam ni ne preostaje 🙂 da ne duljim, ja sam uvjerena da bi moja reakcija na zalogaj ove božanstvene torte bila i više nego pozitivna. u zadnje vrijeme me stavljaš na muke jer svaki, ali baš svaki tvoj recept poželim odmah isprobati 😀

    Odgovori
  • Avatar

    Lep post :)Moje opredenjenje za ono cime bih volela da se bavim je doslo relativno kasno, kad su svi vec bili digli ruke od mene. Imala sam srecu da se zaposlim u struci, regularno, bez ikakvih veza, preko biroa, i tamo sam imala isti status kao kolege sa visokom spremom a ja imam samo visu. Uglavnom, sve se lepo namestilo, ali godine su pocele da cine svoje, i moje interesovanje se okrece sve vise obicnim, zivotnim stvarima, najvise klopi i kuvanju, a sve manje racunarima. Covek sazreva i menja se. To kazem samo zato sto bi lako moglo da se desi da san od pre npr. 10 godina i dalje ostaje san samo zbog nekog secanja, a da bi, da je prilika da se san ostvari, mozda zakljucak bio da ni san vise nije ono sto je nekad bio (malos sam se pro$rala sada, ali razumes me sta hocu da kazem).Proslog leta sam i ja nabasala na tu knjigu, i kupila. Ako verujes, upravo sam je veceras malo citala, onaj uvidni deo o vrstama cokolade, a kanim se da joj posvetim vreme vec ohoho :)Torta mi deluje bas-bas socno, volela bih da je probam, ako stignem i ako ne riknem od kolicine slatkisa u poslednje vreme :/p.s. nakon diskusije sa monsoon u vezi japanca (na Coolinariki), dodjoh do zakljucka da sam u manjini sto se tice opsteg utiska o torti, a fakat je da moja nije toliko narasla kao tvoja ili njena, zamutila sam sad pola mere i eno, pece se 🙂 To je samo da proverim da li mi je ukus bio onako zbog manje uspesne teksture, ili mi prosto ne odgovara spoj sastojaka. Obecala sam monsoon da cu “japancu” pruziti jos jednu sansu, pa eto, samo da znas da ce biti i update kod mene uskoro 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Fotkice su ti carobne a verujem i tortica… prelepo… 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    opet si me bacila u razmisljanje… kraj mog studija oznacen je tugom i razocaranjem iz vise razloga. nekoliko dogadaja koji su se odigrali jedan za drugim u kratkom roku rabili su mi svaku iluziju o bavljenju znanstvenim radom. shvatila sam da nije dovoljan samo trud, volja i znanje vec i puno drugih uvjeta koje ja nisam ispunjavala. buduci da se cuda ne dogadaju tj. dogadaju se samo u bajkama i filmovima, potpuno sam odustala od bilo kakvih pokusaja realiziranja karijere na mom znanstvenom polju. udala sam se kratko nakon toga, dobila djecu i bas kao i ti, svoju energiju i ljubav usmjerila prema necem sasvim razlicitom a opet tako lijepom i zanimljivom.:) tortu sam danas napravila i moji su odusevljeni. u stvari torta je jako slicna jednom receptu chocolate tart koji cesto radim.:)

    Odgovori
  • Avatar

    Fantasticna torta!!!

    Odgovori
  • Avatar

    Kako su tvoji postovi zanimljivi. Zapravo sam na ovaj tvoj problem sa poslom kojim nisi zadovoljna željela ukazati u svom postu o tvom blogu. U samom početku sam pomislila “Evo djevojke koja radi posao koji obožava,” a krivi dojam sam stekla zbog fakulteta koji si završila. Onda, poslije čitam kako od sivog dana jedino više mrziš sivi ured u kojem radiš. Izgleda da većina na kraju tako završi.Vjerovatno je da 99% ljudi radi ono što radi samo zbog toga što tim poslom sebi obezbjeđuje egzistenciju, a ne zbog toga što to obožava i zbog toga što je to ono što radi najbolje i zli zbog toga što ništa drugo ne bi radio sa više volje i ljubavi. Ja radim posao koji volim, u sredini koja je manje-više prihvatljiva, u kojoj nema podmetanja, ali ima sitnošićarskih interesa, koji mi ponekad zagorčaju dan, ali šta je tu je… Uglavnom sam zadovoljna. Knjige obožavam. Kuharice strastveno skupljam i kupujem na Amazonu, u knjižarama, dobijam ih na poklon. Ja imam Chocolate Bible, odlična knjiga…Recept za francusku tortu, nisam isprobala ali mi je to jedan od najprivlačnijih recepata iz te knjige. U tvojoj izvedbi je čisto savršenstvo.

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea,I am silent, I have no words …Wonderful, very!Greetings, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    Sjajno izgleda.Probaću pod obavezno.Meni je blogovanje i kuvanje doslo kao razbibriga tokom godina radjanja i čuvanja dece.Svoju struku obozavam,i mislim da me dosta poduhvata čeka na tom polju a da će kuvanje brzo pasti u zaborav…:)

    Odgovori
  • Avatar

    Torta je ajme… savršena. Ono što volim – kremasta.Nikada u životu svom nisam sanjala da ću raditi u prosvjeti. Voljela sam svoj posao inženjera, rad u tvornici sa prekrasnim ljudima. To je bio grupni rad, podržavanje, pomaganje. Prosvjeta je nešto sasvim drugo. Nikada dovoljno vremena, trčiš sa sata na sat, razgovori s roditeljima, pedagogom, … trči kući, popodne ili na večer pripreme za sutra.Ali, posao moraš prihvatiti sa svim svojim dobrim i lošim stranama inače …Tako sam i ja prihavtila ovaj posao i sad uživam radeći ga! Još kada bi bio i malo bolje plaćen…

    Odgovori
  • Avatar

    O, Andrea, ovo je sjajno! Čokoladu obožavam i “guram” je u sve kolače: i gde treba i gde ne treba. Ovo je baš po meri mog ukusa. Bravo:)

    Odgovori
  • Avatar

    Kad sam upisivala fakultet htjela sam samo dva, arheologiju ili pravo. Od prvog sam brzo odgovorena jer ………., drugi sam bez problema upisala i zasrala, nakon dvije gotove redovitog i potpuno obavljenog posla. To što si sad činovnik jest djelomično gubitak snova, ali nitko ti ne može uzeti i negirati činjenicu da si stepenice koje si ti sama mogla proći za ostvariti snove i odradila. Uzmi sad ovo što imaš i sa preostalim vremenom, čini, a to većim djelom koliko možeš i činiš, ono što te veseli. Još si uvijek dovoljno mlada da snovi u nekom obliku, možda ne sasvim u onom kojem si se ti nadala ipak odnekud iskrsnu kao java…..Torta već samom činjenicom da je čokoladna pljeni, sve drugo je bonus na koji si nas isto tako naučila i razmazila nas. :))

    Odgovori
  • Avatar

    Prijateljica mi je arhelog, tako da poznam tematiku i problematiku zapošljavanja arheologa u hrvata.. Nadam se da će ipak jedan dan nešto iskrsnuti i stvari se posložiti na svoje mjesto.. jer ti to sigurno zaslužuješ.. :)imam i ja tu knjigu već godinu dana. ulovila je za 50 kn u algoritmu na sniženju 🙂 ništa još spekla iz nje nisam, ali imam obilježene sve stranice što bi htjela napraviit. među inim i ovu tortu. izgleda ti mrak

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, I love your style in writing :)))I have a similar recipe it’s just gorgeous 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Ovo je ustvari tart od čokolade, fascinirana sam Andrea, predivno, već 10 minuta buljim, nemogu maknuti pogled sa slike…A što se tiče ovog prvog dijela ne znam što bih ti rekla, ja sam oduvijek htjela biti ovo što jesam i kao mala djevojčica igrala sam se i maštala,oduvijek sam htjela biti medicinska sestra..Sada sam zadovoljna,radim u jednoj većoj zagrebačkoj Klinici u hitnoj službi,ono što sam oduvijek i htjela..Nebi sad ulazila u detalje svog posla, ima tu svega, jer iako se možda čini da je čist, ustvari nije i puno toga moram pretrpiti..reanimirati ljude i oživljavati svakodnevno, gledati mrtve,bolesne i puno krvi..i uvijek biti ljubazna i nasmijana…Biti prva onoj nesretnoj familiji umrloga, koju treba utješiti..Svaki posao ima svoje, niti je lako biti profesor i nastavnik niti liječnik ili med.sestra..Uglavnom moglo bi se puno o toj temi pričati..ali eto super je imati hobi, kuhati, o tome pisati i imati i tu unutarnju kako ti veliš satisfakciju koja nas izvlači i na neki način podiže..

    Odgovori
  • Avatar

    Dear Andrea,There are many awards for you /for me/,hug Diana

    Odgovori
  • Avatar

    nažalost, život je takav, ne možemo uvijek raditi ono što želimo, ali drago mi je da ti kuhanje nadoknađuje barem donekle ono što ne voliš raditi 🙂 čudo je kako jedna ovakva prekrasna torta može uljepšati loš dan 🙂 moram je i ja probati, možda i meni pomogne 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Smatram da u životu svaka osoba dobije svojih 5 minuta, možda ih nekad ne prepoznamo pa ih propustimo, ali sigurna sam da nakon svakog truda i ulaganja neke stvari dođu na svoje, možda ne odmah, ali kasnije da, i to kad se najmanje nadamo..ja sam sigurna da ćeš i ti jednog dana doći na “svoje” :)) Torta ti je apsolutno savršenstvo i moram je probati obavezno, dosta me podjseća sastojcima na Lawrencov kolač iz francuske kuharice Joanne Harris, samo mi se tvoja čini puno sočnijom ..:))

    Odgovori
  • Avatar

    Ljudi hvala na komentarima. Moram vam ipak nešto malo pojasniti da ne bi ispala nezahvalna i razmažena. 😀 :DJa sam zaposlena u struci kao arheolog konzervator. Dečki cura u mom odjelu su divni ljudi i ne da nema podmetanja nego smo već i prijatelji. Ovo je zapravo sreća koju mnogi moji kolege nisu imali i godinama su na burzi.Međutim nezadovoljna sam nekim drugim stvarima vezanim uz moj posao, a prvenstveno krajnjim ne shvaćanjem naše struke i guranjem u te birokratske okvire. S druge strane kad samo na terenu niko nije sretniji od mene. Nažalost na terenu smo rijetko. Zapravo rijetko u usporedbi s onim koliko bi ja voljela biti na terenu.

    Odgovori
  • Avatar

    wow, ne znam sto napisati….opcinjena sam:)))

    Odgovori
  • Avatar

    Evo i mene si bacila u razmisljanje… Mene tek ceka diploma (uskoro nadam se :P) i kada god krenem da razmisljam o tome nekako me celu obuzme neki strah. Skroz me paralise…ps: Moram opet da ti kazem, cela serija fotki u zadnje vreme ti je mnogo lepa!

    Odgovori
  • Avatar

    Verujem da bi svako od nas bio najsretniji da moze da radi posao koji voli i za koji se skolovao, ali cesto nas zivot odvede na neku drugu stranu…a onda mozda otkrijemo neku novu strast, poput kuvanja ili nesto drugo, koja nam ispuni vreme i zivot uciniti lepsim i bogatijim!;)) Divan post i kao uvek fotkice kojima se dugo, dugooo divim…hm, bas me kopka da prelistam tu knjigu u pozadini!;))))

    Odgovori
  • Avatar

    vidi kako ja nanjusim cokoladu…mmmm…jos malo cu poceti lizati ekran kako dobro izgleda….mljac…

    Odgovori
  • Avatar

    fenomenalna torta

    Odgovori
  • Avatar

    Hvala puno!
    Mi je jako volimo i stvarno je nevjerojatno ukusna, a zapravo je jako jednostavna za izradu. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Tako

    Odgovori
  • Avatar

    Močno izgleda.Idem u nabavku.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.