deserti, kolači, kuvarijacije, macarons, orašasti plodovi i sjemenke

Macarons – the sequel

 

Godinu dana nakon najveće katastrofe koju je moja kuhinja vidjela, evo njih ponovo. Kroz tih godinu dana su me progonili poput kakve filmske noćne more. Zlurado su mi se smijuljili s raznih blogova i trljali sol u ranu. Hladni znoj me oblijevao od same pomisli na tučene bjelance i mljevene blanširane bademe. A onda se pojavila nova tema u kuvarijacijama, blogerskoj igri koju je pokrenula Maja s bloga Cooks and Bakes, upravo oni – macarons.
Uloge su iste kao i u prvoj epizodi, ja kao neustrašiv kulinarski entuzijast, bademi i jaja. Kao i lani glavni negativac je i dalje plinska pećnica kojoj je jedini cilj upropastiti savršene gurmanske užitke naših likova. Zasukala sam rukave i ovaj put čvrsto odlučila pobijediti u igri živaca te za nagradu dobiti savršene glatke klobučiće s pjenastim stopalom. Pod krilaticom ništa me ne smije iznenaditi oboružala sam informacijama kojima je Internet nakrcan i krenula u bitku.



Za početak je trebalo ustvrditi što sam krivo napravila prošli put i time prouzročila katastrofu ne viđenih razmjera. Odgovor je bilo vrlo lako pronaći, naime u želji za što šarenijim kolačićima bojila sam smjesu tekućom bojom koja joj je promijenila konzistenciju. Kako bi se boja ravnomjerno rasporedila morala sam sve još dobro promiješati, a to je prouzrokovalo tečno tijesto s kojim se više ništa zapravo nije moglo napravit.
Ovaj put sam odlučila ne dodavati nikakve boje već napraviti obične bijele kolače. Bjelance sam razdvojila od žumanjaka, žumanjke sam utrošila u kremi od tikve, a bjelanjke sam ostavila 24 sata na sobnoj temperaturi. Bademe sam blanširala, ogulila i samljela. Priprema macarona je sada mogla započeti.
Prije velikih izazova se volim dovesti u stanje koje bi Amerikanci nazvali Zone. Optimalno psihofizičko stanje u kojem postižemo najbolje rezultate. Mene u to stanje obično ubacuje glazba poput ove, a vi sami odaberite načina koji će te ući u zonu.


Priprema
Samljevene bademe sam izmiješala sa šećerom u prahu. Zatim sam sve još jednom dobro samljela u mikseru. Ovu smjesu sam prosijala kako bi se riješila većih komada badema (ti veći komadi su i sami mikroskopskih dimenzija). Bjelance sam izradila u čvrst snijeg uz dodatak kristal šećera i mrvicu soli. Dok sam ih miksala Jewel i ja smo u duetu pokušale nadglasati mikser, koliko smo bile uspješne pitajte moje susjede. 🙂 Sve je bilo spremno za najosjetljiviji dio cijele priče – sjedinjavanje badema i bjelanaca. Ovo je uistinu ključni trenutak izrade macarona. Ako ih previše izmiješate dobit će te tekuće tijesto koje će u pečenju popucati ako ih pak nedovoljno izmiješate dobit će te kolače grube teksture bez pjenastog stopala. Kako sam ja vizualni tip morala sam pronaći nešto gdje bi vidjela kako točno ta smjesa mora izgledati. Od mnogih videa s izradom macarona ova dva su mi bila najkorisnija: video1 i video2. Na oba videa ćete vidjeti pravilan način miješanja smijese. Nakon ovoga sve drugo je dječja igra, a krajini cilj ovisi o konstelaciji zvijezda toga dana. Smjesu treba prebaciti u slastičarsku vrećicu. Limove za pečenje obložiti papirom za pečenje pa na njega štrcati diskove promjera oko 3 cm (ili koliki vam već ispadnu). Kako ih nisam farbala odlučila sam ih posipati s malo smrvljenih zlatnih i srebrenih perlica za ukras.
Slijedeći vrlo važan korak u cijeloj priči je ostaviti macarone stajati na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Macarons navodno pucaju ako nisu dovoljno stajali. Znati ćete da su spremni za pećnicu kad na lagani dodir prstom više nisu ljepljivi (ne zalijepi vam se smjesa za prst).


Pečenje
Pobjeda je blizu, sad ih samo još treba ispeći. Uvalila sam ih u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva, sjela na pod i ko na iglama gledala što se događa.


Rezultat
Djelomično zadovoljavajući. Pola ih je popucalo, a pola ih je bilo savršeno. Zašto je tako pojma nemam. Čini mi se da sam ih opet samo mrvicu previše izmiješala. Također mi se čini da je ispod kapice ostalo previše zraka, a navodno se to događa zbog temperature u pećnici no po tom pitanju tek moram početi eksperimentirati. Tako da bi ova farsa mogla doživjeti i svoju treću epizodu.
Ako nakon svega pročitanog i dalje želite napraviti macarone preporučam da podrobno proučite članke na ovoj stranici prije nego se i sami uputite u ovu avanturu.
Macaron sam spajala kremom prema Ana-Marijinom receptu i s tim nisam imala baš nikakvih problema.


Eto neki se bore s vjetrenjačama, a neki s macaronima! 🙂

21 Comments

  • Joj vidjela sam da DB imaju macarons kao temu, ali se nisam ukljucila i to samo zbog slikanja. Totalno sam razvila komplekse nize vrijednosti:) Tvoje fotke su super kao i uvijek!Kako je ljeto proslo i dani postali tmurni, svjetlo u kuhinji mi je KOMA, a nedaju mi se nositi serpe po stanu, tako da su mi slike blagi uzas:)

    Odgovori
  • Lepi su! Covek se uci na greskama, i ti si najbolji primer!

    Odgovori
  • predivno, predivno… slike su ti zaista fantasticne i drago mi je da je ovog puta bilo bolje jer eto sad imam volju i ja ponovo probati i nadati se uspehu… hvala i na dodatnim linkovima i lepoj muzikici koju sam slusala dok sam citala post…:)

    Odgovori
  • Kako su ti samo prekrasno uspjeli i kako su prekrasne fotografije. BRAVO!

    Odgovori
  • Predivni su,ja sam ih juče radila i nista…:(Pokušaću opet sledeći mesec.hvala na savetima!

    Odgovori
  • Svaka tebi čast! Na svemu i na upornosti i na fotografijama. :)Ja ovaj krug ne učestvujem, nisam htela da se razočaram, znam da mi ne bi uspele hahaha

    Odgovori
  • Andrea baš su ti dobro ispali. Svaka čast.

    Odgovori
  • Bas su lepi! Kako si samo lepo prosejala bademe! Meni su se videle grumuljice.

    Odgovori
  • Bas mi je drago da su ti uspjeli, definitivno si zasluzila!!! izgledaju odlicno, kao i fotke!!vjezbom do savrsenstva:)))

    Odgovori
  • bas su ti lijepi.:))))svladat cu i ja gradivo, he, he!:D

    Odgovori
  • Prekrasni su a slike su mrak!

    Odgovori
  • prekrasno izgledaju! meni se nikako ne da uhvatiti ukoštac s njima, ali možda jednom probam 🙂

    Odgovori
  • Andrea, this is magic!!!!!!I love these cookies, but yours are irresistible!Great pictures, kisses, Diana

    Odgovori
  • Bravo , super izgledaju!

    Odgovori
  • baš mi je drago da su ti nakon one prve katastrofe ovaj put savršeno uspjeli! :))

    Odgovori
  • They are just perfect 🙂

    Odgovori
  • Bravo! Bilo je napeto, ali bitno da je uspjelo!

    Odgovori
  • Hej, imam IDENTICNU soljicu! Od drage Maslinke je, nedavno sam je dobila i jako je volim!

    Odgovori
  • Bilo je napeto ali ipak uspješno. Slijedeći put želim još bolje macarone, sad sad sam se osilila.:)Hvala svima na komentarima. :)@Maja, meni je ovu seka poklonila za rođendan i isto je obožavam. 🙂

    Odgovori
  • divne fotke! I macaronsi se čine super 🙂

    Odgovori
    • Hvala Nikolina, davno sam ovo radila.
      Morala bi ih ponoviti i vidjeti kako će ovaj put to ići. 🙂

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.