doručak, kruh, kruh i pecivo, pir

Domaći kruh od raženog i pirovog brašna

Kruh od raženog i pirovog brašna

Nešto je čarobno u domaćem kruhu i čini mi se da s njim sve u kuhinji počinje i završava. On je osnovna namirnica bez koje nam je svakodnevni život nezamisliv. Toliko je sveprisutan da ga gotovo uzimamo zdravo za gotovo.
Zapravo, postoji li nešto što je dostupnije od kruha?
Možemo ga kupiti na svakom koraku, možemo birati kakav želimo, jesti ga uz svaki obrok. Volimo ga kao sendvič ili kao sredstvo za pokupiti posljednje kapi sočnog umaka.
S kruhom sve počinje i sve završava.

Ipak, nekako smo s vremenom izgubili naviku peči domaći kruh. Čini se da za tim jednostavno više nema potrebe, a ni vremena. Uostalom, toliko je lako doći do njega da nema pravog razloga raditi ga u vlastitoj režiji…
Ili možda ipak ima?
Kao i sve što čini okosnicu naše prehrane i proizvodnja kruha je postala industrija.
Masovna proizvodnja kruha podrazumijeva korištenje nutritivno bezvrijednog bijelog brašna, velikih količina soli i aditiva koji će mu osigurati dugotrajnost. Zbog ovakve proizvodnje gotovo se više ni ne uzgajaju stare sorte žitarica jer njihovi prinosi jednostavno ne mogu parirati onima genetski modificiranima. U konačnici stare sorte i integralno brašno ne daju niti onaj spužvasti kruh koji smo navikli kupovati u lokalnoj pekarnici. Njihov okus je puniji, bogatiji, a tekstura kompleksnija, ali na to se treba naviknuti.

Domaći kruh

Domaći kruh – put održivosti 

Upravo zbog toga, u svjetlu projekta održivog života robne kuće IKEA, danas vam pišem o pripremi kruha. Iako se možda na prvi pogled ne čini kao da kruh može negativno utjecati na ekologiju i okoliš, masovna, industrijska proizvodnja ima upravo takav učinak. To je samo jedan od razloga zašto danas u svijetu jača pokret, možda čak kult, pečenja kruha kod kuće. I to ne bilo kakvog kruha, već kruha od kiselog tijesta – kvasa iz vlastite proizvodnje.
Postoji bezbroj grupa i web stranica koje povezuju kućne pekare, entuzijaste. To su mjesta gdje se izmjenjuju savjeti i iskustva o pečenju kruha, dijele se fotografije, uči se i zabavlja. Tek kada krenete u taj svijet shvatite koliko se vještine i umjetnosti krije iza svake tako proizvedene štruce kruha.
A sve kreće od brašna i vode.
Jer za dobar kruh to je sve što vam treba.

I ja sam se zarazila izradom domaćeg kruha, a ako ste me pratili na facebooku mogli ste vidjeti ove zime moje prve rezultate pečenja kruha s kiselim tijestom. To je tema o kojoj vam već dugo želim pisati, ali još uvijek se ne osjećam potpuno kompetentnom. Želim još malo eksperimentirati i učiti pa vam onda prenijeti sve svoje znanje i iskustvo.

U međuvremenu vam donosim recept za malo jednostavniji kruh. Kruh napravljen od integralnog raženog i pirovog brašna. Čini mi se da je ovaj recept jako lijepi uvod za sve one koji tek počinju istraživati svijet kruha. U ovom receptu koristim komercijalni kvasac, ali i brašno lokalne proizvodnje te na taj način u potpunosti kontroliram ono što će moja obitelj jesti. Ako ga pravilno čuvamo, ovaj kruh nam potraje čitav tjedan. Vrlo je zasitan i ne jedemo ga puno pa na taj način ponešto i uštedimo.

Kako postići najbolje rezultate 

Eksperimentirajući s kiselim tijestom otkrila sam da je kod kuće kruh najbolje peći u gusenim posudama s poklopcem. Sada taj princip primjenjujem na pečenje svakog oblika kruha i oduševljena sam rezultatima. Posuda koju koristim je dakako iz robne kuće IKEA – iz njihove linije SENIOR. Mogu vam reći da mi je ta posuda jedna od najboljih kupovina u životu. Pristupačna je cijenom, a u njoj možete kuhati svašta, gulaše, juhe, prijati, pržiti i kao što vidite peći kruh. Jednostavno sam zaljubljena u nju. 🙂

Nemojte se prestrašiti recepta, ovaj današnji je jednostavan i sigurna sam da ćete, prateći ga, imati odlične rezultate. Nakon što savladate pečenje kruha kod kuće, možda se ohrabrite i uzgojite vlastiti kvas, možda otkrijete strast za kruhom kao i ja. Kako bilo, sigurna sam da više onaj iz pekarnice nećete ni pogledati. 😉

Kruh pečen u SENIOR posudi

Male promjene za velike rezultate 

Svi možemo održivije živjeti i na taj način osigurati bolju budućnost našoj djeci. Potrebne su zbilja male promjene u svakodnevnim navikama kako bi to postigli. Kada možete, birajte gradski prijevoz umjesto vlastitog automobila, izbacite mesne obroke barem jedan dan u tjednu, pazite koju ribu kupujete, nabavite ekspres lonac i tako skratite vrijeme kuhanja, u kupovinu ponesite svoju vrećicu i pokušajte reciklirati, birajte energetski učinkovite aparate i žarulje…
Ove, na prvi pogled male stvari, kumulativno mogu zbilja doprinijeti očuvanju okoliša i u konačnici uštedi novca.

Pecite svoj domaći kruh, uživajte u čaroliji nastanka kruha od brašna i vode i čuvajte našu Zemlju, jedina nam je koju imamo.

Domaći kruh

Domaći kruh od raženog i pirovog brašna
Print
Sastojci
 1. 300 g pirovog brašna tip 550
 2. 200 g integralnog raženog brašna
 3. 1 paketić suhog instant kvasca
 4. 1 žlica integralnog sezama
 5. 1 žlica lana
 6. 2 žlice bučinih golica
 7. 1 žličica soli
 8. 1 žlica meda
 9. 350 ml tople vode
Postupak
 1. U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna s instant kvascem.
 2. Dodajte sezam, lan, bučine golice, sol i med te sve još jednom dobro promiješajte.
 3. Polagano dolijevajte toplu vodu i neprestano miješajte drvenom kuhačom.
 4. Kada više ne možete miješati kuhačom prebacite tijesto na radnu površinu koju ste posipali brašnom i krenite mijesiti rukama.
 5. Dobro umijesite tijesto. Integralna brašna se više lijepe od klasičnog bijelog pa po potrebi malo posipajte ruke brašnom, ali nemojte pretjerati.
 6. Kada tijesto postane glatko i kompaktno prebacite ga ponovno u zdjelu, prekrijte da i ostavite na toplom mjestu dizati. Trebat će mu najmanje sat vremena da udvostruči volumen.
 7. Podignuto tijesto ponovno prebacite na radnu plohu i premijesite ga. Posipajte ga brašnom ako vam se jako lijepi, ali radite to umjereno.
 8. Oblikujte ga u kuglu ili ga prebacite u košaricu za dizanje kruha i ostavite ga tako još dvadesetak minuta.
 9. Dok se tijesto odmara zagrijte pećnicu i gusenu posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Pećnicu treba zagrijati na 220°C.
 10. Pažljivo izvadite zagrijanu posudu iz pećnice (pazite jer ona će biti užarena) te u nju prebacite formirani kruh.
 11. Po želji kruh zarežite na par mjesta vrlo oštrim nožem.
 12. Posudu poklopite i ponovno, pažljivo vratite u pećnicu.
 13. Pecite tako poklopljeno 20 – 25 minuta.
 14. Nakon 25 minuta maknite poklopac, smanjite temperaturu pečenja na 200°C te pecite još dvadesetak minuta ili dok se kruh lijepo ne zarumeni.
 15. Pečeni kruh odmah izvadite iz pećnice i prebacite ga na rešetku za hlađenje.
 16. Režite ga tek kada je potpuno hladan.
Napomene
 1. Čuvajte ga dobro omotanog prozirnom folijom u hladnjaku, tako će vam trajati cijeli tjedan i dobro sačuvati sočnost.
Cukar http://cukar.com.hr/
Ovaj post nastao je u sklopu projekta održivog života kod kuće, robne kuće IKEA. U ovom projektu sudjelujem već više od godinu dana s mojim dragim blogericama: Matejkom, Sanjom i Majom. Njihove priče, kao i priče ostalih ambasadora projekta možete pročitati ovdje.

Ljubim :*

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.