rajčica, rajčice, roštilj, umaci

BBQ umak

BBQ umak

Zašto ne bi ste skuhali svoj BBQ umak.
Brzo je i jednostavno, a u konačnici dobijete umak koji možete začiniti točno po svom ukusu i bez svih nepoželjnih emulgatora, stabilizatora i pojačivača okusa.

Pošto je počelo ono doba godine kad je poželjno što više boraviti na otvorenom i u prirodi, roštiljanje se nameče samo po sebi kao logičan izbor. Iako su dobro meso (povrće) i dim ključ svakog dobrog roštilja, roštiljski umak kojim ćete ga premazivati može totalno promijeniti pravila igre te dati roštilju novi karakter. Svakojake bbq umake možete kupiti, ali domaće je domaće, a tu nastupate vi sa svojom teglicom domaćeg, crvenog savršenstva. Ako ne roštiljate u prirodi ništa ne brinite, ovaj umak je toliko svestran da njime možete premazivati meso pečeno u pećnici, na tavi ili na električnom roštilju. Na koji god pristup da se odlučite iskoristite znanje iz američke kuhinje i ono u čemu su oni zbilja tate-mate – roštilju.

BBQ umak
Pripremajući ovaj umak, nastojala sam se držati osnovnih pravila, ali neke stvari sam ipak prilagodila kako bi umak bio zdraviji i prihvatljiviji našem načinu prehrane. Umjesto kečapa koji se često koristi u američkim receptima ja sam se odlučila za varijantu s domaćom pasiranom rajčicom. Šećer je također bitna stavka kod ovog umaka, a u mojoj verziji slatkoću daje tek malo meda. Tu su naravno i luk i češnjak, a s ostalim začinima se možete poigrati kako bi dobili omjer ljutine, kiseline i slatkoće koji vam paše. Ako nemate domaće pasirane rajčice slobodno ovaj umak skuhajte od kupovne, ali odaberite one koje su napravljene od 100% rajčice. 😉

Gotovi umak je najbolji kad odstoji jedan dan, a u dobro zatvorenoj teglici u hladnjaku može stajati tjednima.
Za koji dan ću vam pisati i kako sam ja iskoristila većinu ovog umaka, a pošto je sezona domaćeg paradajza pred vratima sigurna sam da je ovo tek početak mog nakuhavanja s njim. 🙂

BBQ umak
Print
Sastojci
  1. 1 žlica maslinovog ulja
  2. 1 glavica luka, narezanog
  3. 3 režnja češnjaka, nasjeckanog
  4. 1 žličica ljute dimljene paprike
  5. ½ žličice kumina
  6. ½ žličice đumbira u prahu
  7. 1 žlica koncentrata rajčice
  8. 400 ml pasirane rajčice
  9. 2 pune žlice meda
  10. 1 limun, sok
Postupak
  1. Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk. Omekšanom luk dodajte češnjak te sve nastavite pržiti dok češnjak ne zamiriše i uhvati malo boje.
  2. Dodajte dimljenu papriku, kumin, đumbir i koncentrat rajčice te dobro promiješajte.
  3. Na kraju dodajte i pasiranu rajčicu, med i limunov sok.
  4. Pustite da zakuha potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 40 – 50 minuta ili dok umak ne postigne željenu gustoću. Po želji umak usitnite štapnim mikserom ili u blenderu kako bi postao gladak te još kratko prokuhajte.
  5. Vrući umak pospremite u sterilizirane teglice, odmah ga poklopite i ostavite da se ohladi.
  6. Ohlađeno čuvajte u hladnjaku i koristite prema potrebi.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori