Danas neću puno duljiti jer imam za vas jedan odličan i jednostavan umak od indijskih oraščića.
S obzirom na to da su svi u nekom navijačkom điru i da prijedlozi za gricklice iskaču sa svih strana, čini mi se idealno sada objaviti ovaj davno obećani recept. Shvatite ga kao prijedlog za malo zdravije grickanje u dobrom društvu, a može i uz tekmu ako je to vaš đir.
Ja sam ga poslužla uz puno svježeg povrća, krekere i ove divne brazilske kruščiće. Priznajem nisam ga napravila ni jednom za gledanje svjetskog prvenstva, ali sad sam i samoj sebi dala ideju. 😀
Inače, ovaj umak mi je postao pravo otkriće prošle godine i koristim ga za sve i svašta. Zahvaljujući nježnoj aromi indijskih oraščića zbilja je višenamjenski i može se koristiti kao umak, namaz ili dip. Ovisno o sastojcima koje mu dodate možete dobiti i potpuno drugačije rezultate pa on tako može biti pikantan, slan, sladak, kisel, ljut…
Ovaj umak od indijskih oraščića često koristim i kao preljev za salate ili ‘tjesteninu’ od tikvica, odlično glumi majonezu u veganskoj francuskoj salati, ma zapravo možete s njim što god vam padne na pamet.
Ipak, ovaj moj umak ima i jedan ‘tajni’ sastojak – prehrambeni kvasac koji mu daje to posebnu sirastu aromu i čini ga toliko neodoljivim. Ako niste do sada isprobali prehrambeni kvasac ovo je idealna prilika. 🙂

- 1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 1/3 šalice mlake vode
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ½ dimljenje mljevene paprike
- sok pola limuna
- prstohvat soli
- Indijske oraščiće namočite u hladnoj vodi večer prije pripreme umaka ili barem par sati ranije. Dobro ih operite i ocijedite.
- Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte im 1/3 šalice mlake vode, prehrambeni kvasac, mljevenu papriku, limun i sol, te sve blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dobivenu smjesu – umak prebacite u zdjelicu i poslužite uz brazilske kruščiće, sezonske salate i masline.
- Šalica je klasična američka volumena 240 ml