ajvar, glavna jela, grah, slanutak, veganska jela

Vege burgeri od crvenog graha i slanutka s ajvarom

Veganski burgeri s ajvarom

Danas vam pričam o burgerima, no ovaj put odlazim u neočekivanom smjer te pišem o svojim omiljenim veganskim burgerima od grahorica.
Neću se baviti onim veganskim inačicama iz laboratorija koje žele izgledati kao meso. Takve novotarije me uglavnom ne vesele, dapače, čine mi se besmislenima. Za mene su vege burgeri prekrasni popečci od povrća koji se nikad ne trebaju kamuflirati u nešto drugo.

Iako bi mnogi rekli da bezmesni burgeri nisu pravi burgeri, mene to ne brine jer uz dobar omjer probranog povrća i začina oni postaju sočni obroci puni okusa, aroma i mirisa.
Uz to su i jako hranjivi, a ako ih pripremimo u pećnici i poslužimo uz puno salate u domaćem pecivu, u cijelosti možemo govoriti o zdravom obroku.
Iako se često za izradu burgera prilagodim stanju svog hladnjaka, ipak sam s godinama usvojila nekoliko pravila za što uspješnije veganske burgere.

Vege burgeri

Tri pravila za ukusne vege burgere

Prvo i najvažnije pravilo je koristiti nekuhan, namočen slanutak kao osnovu burgera. Upravo takva smjesa najbolje se ponaša u pečenju i s njom nema straha od raspadanja ili rastapanja burgera u tavi.
Drugo pravilo je da u smjesu uvijek dodam i poneku kuhanu žitaricu ili pseudožitaricu. One doprinose teksturi samog burgera, čvrstoći cijele smjese, a i nutritivna komponenta nije zanemariva. To može biti kuhana smeđa riža, zob, heljda, bulgur ili bilo koja druga žitarica. Ponekad u burgere stavim pire od pečenog povrća ili se poigram sa začinima. Sve prepuštam mašti.

I treće pravilo za izradu veganskih burgera jest da pravila postoje kako bi se kršila. 😀
Nije nikakav problem ako ste zaboravili namočiti slanutak pa odlučite koristiti onaj iz konzerve. Možete izbaciti i žitarice ili promijeniti bilo koju komponentu, kod ovih burgera zapravo sve je dozvoljeno. Tako sam i ja ovaj put prekršila vlastito, najvažnije, pravilo i koristila Podravkin slanutak iz konzerve.

Kako moji burgeri ne bi bili premekani dodala sam im dostatnu količinu krušnih mrvica i na taj način još više zgusnula smjesu. I to je vam je sva mudrost, savršeno funkcionira kod svih povrtnih burgera kao i kod falafela i ostalih popečaka.

Vege burgeri

Vege burgeri od crvenog graha s ajvarom

Burgeri iz današnjeg recepta kombinacija su crvenog graha i slanutka i moram vam reći da su izvrsni, isplati ih se isprobati. U njih sam još stavila kuhanu kvinoju, nasjeckane crne trubače te veliku žlicu Podravkinog domaćeg ajvara.
Upravo je taj ajvar zaslužan za sočnost i aromatičnost burgera. Vjerujte mi, ova kombinacija svidjela se i zakletim mesojedima (mom dragom). Uostalom, čemu se zamarati kategorijama, kada je hrana dobro napravljena ona je i ukusna (mesna i bezmesna), a ovi burgeri su upravo to.

Uz veganske burgere jedina logična stvar bila je napraviti i domaća hambi peciva. Kada su ona netom pečena svojom svježinom još više nadopunjuju okus hamburgera. Ovaj put sam baš nekako pogodila omjere u njima pa vam donosim i taj recept. On je za vas ambiciozne, ali naravno, ovaj burger bit će jednako ukusan i u kupovnim pecivima.

Vege burgeri od crvenog graha i slanutka s ajvarom
Print
SASTOJCI
Za burgere
  1. 10 g sušenih crnih trubača
  2. 250 g Podravka crvenog graha iz konzerve, ocijeđenog
  3. 250 g Podravka slanutka iz konzerve, ocijeđenog
  4. 1 vrhom puna žlica Podravka domaćeg ajvara
  5. 2 žlice kuhane kvinoje (ili riže)
  6. 1 režanj češnjaka, naribanog
  7. 1 žlica maslinovog ulja
  8. 1 žličica dimljene paprike
  9. ½ žličice soli
  10. svježe mljeveni papar
  11. 2 – 3 žlice krušnih mrvica
  12. malo maslinovog ulja za premazivanje
Za peciva
  1. 480 g Podravka brašna za dizana tijesta
  2. 40 g smeđeg šećera
  3. 1 žličica kurkume
  4. 1 žličica soli
  5. 1 vrećica Di-go instant suhog kvasca
  6. 1 žlica maslinovog ulja
  7. 320 ml mlijeka od indijskih oraščića
  8. sezam za posipanje
Za slaganje burgera
  1. Podravka domaći ajvar
  2. mješavina salata
  3. rajčice
  4. veganska majoneza
POSTUPAK
  1. Crne trubače namočite u malo vruće vode kako bi omekšali te ih ostavite sa strane.
  2. Grah i slanutak operite pod mlazom hladne vode i dobro, dobro ocijedite.
  3. Prebacite ih u multipraktik ili sjeckalicu i sameljite ih pulsiranjem kako se ne bi pretvorili u kašu. Cilj je da grahorice ostanu pomalo zrnate. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu.
  4. Crne trubače ocijedite i nasjeckajte pa ih dodajte grahu i slanutku.
  5. U zdjelu zatim dodajte ajvar, kuhanu kvinoju, češnjak, maslinovo ulje, dimljenu papriku, sol i papar.
  6. Dobro sve promiješajte pa pomalo dodavajte krušne mrvice kako bi dobili kompaktnu smjesu koju lijepo možete oblikovati rukama, bez lijepljenja.
  7. Smjesu odložite u hladnjak na sat vremena.
  8. Nakon toga, ohlađenu smjesu podijelite na 6 jednakih dijelova i svaki rukama oblikujte u pljeskavicu.
  9. Pljeskavice malo premažite maslinovim ulje, posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj 180°C oko 30 minuta.
  10. Pečene burgere poslužite odmah u domaćem pecivu uz dodatak ajvara, salate i povrća po izboru.
Za peciva
  1. U posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, kurkumu i sol.
  2. Na kraju umiješajte i Di-go kvasac.
  3. Dodajte maslinovo ulje pa polagano dolijevajte mlijeko i sve energično miješajte kuhačom.
  4. Kada više ne možete miješati počnite tijesto mijesiti rukama.
  5. Mijesite ga dugo i uporno dok ne postane glatko i sjajno i tek tada ga oblikujte u kuglu, premažite s još malo ulja, prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, najmanje sat vremena.
  6. Naraslo tijesto premijesite i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki komad formirajte u kuglicu.
  7. Kuglice posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite još pola sata da se podižu. Prije pečenja premažite ih s još malo mlijeka i posipajte sezamom ili makom.
  8. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
  9. Prije posluživanja peciva ohladite.
Napomene
  1. Burgere po želji možete peći na i tavi ili grilu uz dodavanje malo više ulja.
Cukar https://cukar.com.hr/
Ovaj post nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.