
Ako postoji voće za koje sam mislila da ga nikad neću uklopiti u tortu, onda je to lubenica. Da vam iskreno kažem nikad nisam niti čula za tako nešto, a onda sam, lutajući bespućima interneta, ugledala prekrasnu tortu s lubenicom i jagodama australskog chefa Christopera Thea. Riječ je o torti koja u Australiji ima kultni status, a mene je već izgledom jako zaintrigirala. Pažljivijim proučavanjem shvatila sam da se zapravo radi o jednoj vrlo jednostavnoj i pravoj ljetnoj slastici.
Kako bi ovaj recept ipak bio malo više moj, odlučila sam izmijeniti neke stvari i napraviti je s malinama. One sad u sezoni i uz lubenicu su pravo ljetno voće.
Osnova torte je biskvit od bjelanjaka i fino mljevenih badema – slavni dacquoise. Iako zvuči jako fensi i poš, ovaj biskvit je vrlo jednostavno pripremiti, a s obzirom na to da ne sadrži brašno pogodan je i za one koji izbjegavaju gluten.

Torta je, osim kriškama lubenice nadjevena nježnom kremom od slatkog vrhnja koju sam aromatizirala cvijetom naranče i Dolcela vanilin šećerom. Ukoliko nemate ekstrakt cvijeta naranče kremu možete aromatizirati i ružinom vodicom ili samo vanilijom. Svakako će biti fino. Naravno, kako bi cijela ova kremasta konstrukcija držala formu tu je Dolcela želatina koju uvijek koristim kada želim biti apsolutno sigurna da će torte zadržati oblik, ali i dalje biti kremaste.
Zapravo, kod ove torte najveći izazov je bilo narezati lubenicu tako da savršeno sjeda na biskvit, trebalo je i povaditi sve koštice… Oduzme to malo vremena, ali mogu vam reći da se trud isplati jer ne mogu zamisliti bolji desert za tople ljetne dane od ove torte.

Torta s lubenicom i malinama – kako je napraviti
SASTOJCI:
Za dacquoise koru:
4 bjelanjka
prstohvat soli
100 g kristal šećera
120 g fino mljevenih badema
120 g šećera u prahu
Za lubenicu:
2 – 3 kriške lubenice debljine 1 cm
1 žlica šećera
1 žlica ekstrakta cvijeta naranče
Za kremu:
600 g slatkog vrhnja
1 Dolcela vanilin šećer
1 Dolcela želatina
3 – 4 žlice šećera u prahu
1 žlica ekstrakta cvijeta naranče
Za dekoraciju:
250 g malina
20 g pistacija
1 žlica džema od malina
POSTUPAK:
Za dacquoise:
U zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte mikserom dok se ne zapjeni.
Malo pomalo dodavajte kristal šećer i sve neprestano miješajte dok se ne pretvori u čvrstu i glatku smjesu.
U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa ih ručno umiješajte u smjesu od bjelanjaka.
Dobro sve sjedinite pa dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega istisnite smjesu iz vrećice u obliku dva kvadrata dimenzija 20×20 cm ili prilagodite dimenzijama kalupa koji planirate koristiti za slaganje torte.
Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 15 minuta.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih pomoću obruča za torte (kvadratnog ili okruglog) izrežite u željeni oblik.
Za lubenicu:
Kriške lubenice očistite od koštica i narežite tako da što bolje sjedaju unutar kalupa koji ćete koristiti za izradu torte.
Posložite ih zatim na rešetku, posipajte šećerom i ekstraktom cvijeta naranče te ih ostavite da se tako mariniraju pola sata.
Prije slaganja u tortu kriške lubenice obrišete kuhinjskim ubrusom kako bi se riješili viška tekućine.
Za kremu:
U lončiću pomiješajte 200 g slatkog vrhnja i vanilin šećer pa sve zagrijavajte na umjerenoj vatri.
Želatinu pomiješajte s 5 žlica vode i ostavite da nabubri.
Kada vrhnje zakuha, dodajte nabubrenu želatinu i sve kratko prokuhajte da se želatina otopi.
Maknite lončić s vatre i ostavite da se sadržaj ohladi.
Preostalo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu i izradite ga u čvrsti šlag.
Dodajte i ekstrakt cvijeta naranče, a na kraju umiješajte i ohlađeno vrhnje sa želatinom. Kratko miješate da se sastojci sjedine, a zatim sve ostavite da se ohladi i malo stisne.
Ohlađenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu.
Slaganje i dekoriranje torte:
Na tanjur za posluživanje stavite obruč od kalupa za torte.
U njega, na dno stavite prvu koru pa na nju istisnite malo manje od pola kreme.
Poravnajte sve pa na sloj kreme posložite komade lubenice tako da pokriju cijelu površinu.
Na lubenicu istisnite još jedan sloj kreme, poravnajte je i poklopite s drugom korom.
Drugu koru premažite s malo preostale kreme pa na nju posložite maline.
Džem od malina rastopite pa njime premažite maline na torti, a na kraju sve posipajte sjeckanim pistacijama.
Tortu stavite u hladnjak preko noći da se dobro stisne.
Prije posluživanja prvo pažljivo maknite obruč, a zatim tortu narežite i poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnju s Dolcelom