deserti, dolcela, kolači, limun, torta

Torta s limunom i mentom

Obožavam limun u kolačima. Nekako mi se čini da baš svaki kolač može profitirati od malo citrusne arome. Naribajte koricu u običan biskvit i u trenutku ste ga transformirali u nešto neodoljivo. Limun će super osvježiti i klasične kreme na bazi maslaca te im dati toliko potrebnu dozu kiselosti. Upravo zbog toga torta s limunom i mentom idealna je za toplije vrijeme i proljetne dane. Odlična je kao desert nakon svakog obroka, a čini mi se da je idealno poslužiti je nakon roštilja ili piknika. S druge strane, možete je bogato ukrasiti pa je tako pretvoriti u predivnu rođendansku tortu.

Kako torta ne bi bila u potpunosti jednostavna nadjenula sam je kremom od mascarpone sira i tučenog vrhnja te bogatim slojem kreme od limuna i mente. Inspiracija mi je bila limunada s mentom koja mi je omiljeno ljetno piće. Ipak, krema nije klasični lemon curd na koji vas možda podsjeća već lažni curd koji sam nedavno otkrila i koji me potpuno oduševio jer ne sadrži jaja. Njega pripremam od limunovog soka i Dolcela pudinga okusa vanilija. Osim s limunom na ovaj način možete napraviti curd i od drugog voća, a moj favorit je dakako marakuja.

Torta s limunom i mentom s laganim i prozračnim biskvitom

Torta s limunom i mentom u svojoj osnovi ima lagan i prozračan đenoveški biskvit. To je biskvit s malo brašna i dosta jaja. Iako se čini vrlo jednostavnim za izradu ipak mu pristupite s oprezom. Za njega je potrebno malo više pažnje. Naime, u njemu nema praška za pecivo pa je vrlo važno umiješati puno zraka u jaja i sačuvati ga kako bi se biskvit podigao. Osim toga, trebate polako umiješavati brašno uz obavezno prosijavanje.
Biskvit sam aromatizirala Dolcela limun šećerom koji je odličan izbor kada želim dobiti aromu limuna, a nemam dostupne domaće i nešpricane limune. Uostalom, evo recepta, isprobajte ga i javite mi kako vam se sviđa.

Torta s limunom i mentom

Torta s limunom i mentom – recept

SASTOJCI:
Za biskvit:
40 g maslaca
6 velikih jaja
190 g šećera
190 g brašna
1 Dolcela limun šećer
prstohvat soli

Za kremu od limuna:
1 Dolcela puding okus vanilija
100 ml vode
80 g šećera
250 ml cijeđenog soka od limuna
10 listova svježe mente
1 žličica maslaca

Za kremu od mascarpone sira:
300 g mascarpone sira
2 – 3 žlice šećera u prahu
2 – 3 žlice soka od limuna
300 ml slatkog vrhnja

POSTUPAK:

Za biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu stavite jaja i šećer te ih krenite tući mikserom.
Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.

Pomiješajte brašno, i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
Smjesu prelijte u pripremljeni kalup.

Pecite oko 35 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite ga i prerežite na tri jednake kore.
Jednu koru prebacite na tanjur za posluživanje i premažite kremom od limuna.
Sloj kreme od limuna premažite kremom od mascarpone sira i vrhnja.
Preklopite sve drugom korom pa ponovite postupak dvostrukog premazivanja.
Na kraju preklopite sve trećom korom pa premažite cijelu tortu preostalom bijelom kremom.
Ukrasite tortu kriškama limuna i poslužite je dobro rashlađenu.

Za kremu od limuna:
U zdjelici izmiješajte puding od vanilije i vodu.
U lončiću pomiješajte limunov sok, šećer i mentu. Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok ne zakuha.
Smanjite vatru, izvadite listove mente i umiješajte u lončić mješavinu pudinga i vode.
Kuhajte sve neprestano miješajući dok smjesa ne postane jako gusta.
Maknite lončić s vatre, prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte maslac pa prekrijte sve prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu kremu dobro izmiješajte prije korištenja.

Za kremu od mascarponea:
U zdjeli miksera pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i limunov sok.
Sve miješajte mikserom dok ne postane kremasto.
Dodajte slatko vrhnje i nastavite miješati dok se sve ne poveže u čvrstu kremu.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.