
Ništa me toliko ne podsjeća na jesen kao kombinacija jabuka i cimeta, a ako tome pridodamo i karamelu imamo pravu jesensku kombinaciju za sreću i utjehu.
Jabuke su zbilja zahvalno voće za slatke kombinacije, od štrudli i pita do slojevitih torti, odlično im pristaju sve te uloge. Ipak, moja današnja jesenska torta s karamelom i jabukama malo je drugačija.
Riječ je o vrlo sočnom biskvitu, prepunom komadića jabuke. Između svakog sloja biskvita krije se sloj fine Dolcela šlag kreme okusa vanilije i baršunastog karamela. Kao točka na i tu je i jedna ušećerena jabuka, za veselje i dekoraciju.

Jesenska torta s karamelom i jabukama jednostavna je za pripremu i ne zahtjeva nikakve posebne alate ili vještine. Za biskvit će biti dovoljno odvojeno pomiješati suhe i mokre sastojke, sjediniti ih u homogenu smjesu i dodati jabuke. Zapravo, priprema je toliko jednostavna da vam čak neće trebati ni mikser. Ipak, ovaj biskvit treba peći u tri odvojena kalupa ako želite visoku tortu. Ako vam se to ne da, ne brinite – cijelu smjesu možete ispeći u klasičnom kalupu za torte promjera 24 cm i kasnije je samo premazati kremom i karamelom.
Bez obzira na koju formu se odlučite dobit ćete jednu neodoljivo sočnu i ukusnu tortu. Pravu jesensku rapsodiju.

Torta s karamelom i jabukama – kako je napraviti
SASTOJCI:
Za biskvit:
400 g brašna
½ vrećice Dolcela praška za pecivo
1 žličica cimeta
½ žličice đumbira
½ žličice kardamoma
¼ žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli
3 velika jaja
150 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
180 ml maslinovog ulja
120 ml jogurta
3 srednje jabuke, oguljene i narezana ne kockice
Za kremu:
2 vrećice Dolcela šlag kreme okusa vanilije
250 ml mlijeka
Za karamel umak:
300 g šećera
60 ml vode
115 g maslaca
150 g slatkog vrhnja
dobar prstohvat soli
Za ušećerene jabuke:
3 – 4 manje jabuke
150 g šećera
30 ml rižinog slada
30 ml vode
sjeckani orasi
štapići za ražnjiće
POSTUPAK
Za biskvit:
Prvo u jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sve začine i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: jaja, šećer, vanilin šećer, maslinovo ulje i jogurt.
Dodajte mokre sastojke suhima i sve promiješajte tek toliko da se poveže u homogenu smjesu, ali nemojte pretjerivati s miješanjem.
Na kraju umiješajte, na kockice, narezane jabuke.
Dobivenu smjesu za biskvite razdijelite u tri mala kalupa za torte (18 cm) koja ste prije obložili papirom za pečenje.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz kalupa i ostavite ih na rešetki da se ohlade.
Kad se biskviti ohlade prebacite prvi na pladanj za kolače, premažite ga kremom od vanilije i karamelom pa ga poklopite drugim biskvitom.
Ponovite postupak s preostalim biskvitom i na kraju premažite cijelu tortu kremom.
Prelijte je s još malo karamel umaka, na sredinu stavite ušećerenu jabuku kao dekoraciju i poslužite.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte mlijeko i dvije vrećice Dolcela šlaga okusa vanilije.
Izradite sve mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.
Pripremljenu kremu odložite u hladnjak na pola sata, a zatim je premažite na pečene i ohlađene biskvite.
Za karamel umak:
U loncu debljeg dna pomiješajte šećer i vodu.
Zagrijavajte sve nad jakom vatrom dok se šećer potpuno ne otopi. U ovoj fazi možete koji put sve i promiješati.
Kada se šećer otopi smanjite vatru i više ne miješate smjesu.
Kuhajte tako dok šećer ne postane lijepe zlatno-jantarne boje.
Sada umiješajte jednu po jednu žličicu maslaca. Nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se maslac potpuno otopio.
Kada ste dodali sav maslac maknite smjesu s vatre i umiješajte slatko vrhnje energično miješajući rukom. U ovom trenutku karamel se počinje jako pjeniti pa budite oprezni da se ne opečete.
Miješajte sve dok karamel ne postane gladak i kremast pa mu na kraju dodajte dobar prstohvat soli. Prebacite ga u staklenku ili zdjelicu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za ušećerene jabuke:
Jabuke jako dobro operite i maknite im peteljke.
Na mjesto svake peteljke zataknite po jedan štapić za ražnjiće.
U loncu debljeg dna pomiješajte šećer, rižin slad i vodu.
Zagrijavajte sve nad jakom vatrom dok se šećer potpuno ne otopi. U ovoj fazi možete koji put sve i promiješati.
Kada se šećer otopi smanjite vatru i više ne miješate smjesu.
Kuhajte tako dok šećer ne postane karamel lijepe zlatno-jantarne boje.
Maknite lonac s vatre i pažljivo umočite jednu po jednu jabuku u karamel držeći je za štapić.
Ušećerene jabuke odmah uvaljajte u sjeckane orahe i ostavite na papiru za pečenje da se ohlade.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom