
Torta od lješnjaka i čokolade trebala je biti naša novogodišnja torta, ali proslavu smo odgodili. Odgodili smo sve i na trenutak zanijemili u strahu i ogromnoj boli zbog svega što nas je zadesilo zadnjih tjedan dana, ali i cijele prošle godine. Novogodišnjeg dočeka kod nas nije bilo, nije bilo ni svečane večere pa ni kolača.
Činilo mi se potpuno neprikladno u ovakvim okolnostima slaviti bilo šta pa tako i činjenicu da konačno ostavljamo tu tešku godinu za nama.
Torta od lješnjaka i čokolade morala je malo pričekati. Teško mi je reći da je sada pravi trenutak za nju, ali pečenje i boravak u kuhinji me puno opušta, a i lijepo je na kraju dana počastiti se nečim slatkim. Tako barem na trenutak zaboravimo na sve izazove koji su pred nama.

Upravo zbog toga želim s vama podijeliti recept za ovu krasnu, malu i jako ukusnu tortu. Ona je prepuna lješnjaka koji kad se lagano tostiraju postaju prave male okusne bombe. Oni su glavni nosioci okusa u biskvitu jer ova torta nema brašna pa je to čini i prirodno bezglutenskom. Tu je i bijela čokolada u laganoj kremi s Dolcela Gussnelom.
Za dovršenje torte odabrala sam kremu od bjelanjaka i maslaca tzv. švicarski buttercream. Ova krema izvrsna je za finalno ukrašavanje torti, dobra je i kao podloga za fondan pa je odličan izbor uvrstiti je u svoj slastičarski repertoar. 🙂

Na kraju svega svima vam želim sve najbolje u novoj godini, da bude mirna i bez puno stresa, da ste siti, sretni i na toplom, okruženi ljudima koje volite.

- 80 g maslaca
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 5 žumanjaka
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice Dolcela Gussnela
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- 400 ml mlijeka
- 40 g Dolcela Gussnela
- 25 g šećera
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 100 g bijele čokolade
- 65 g maslaca
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 100 g tostiranih i oguljenih lješnjaka grubo nasjeckanih
- ušećerene grančice ružmarina ili dekoracije po želji
- Maslac otopite na laganoj vatri te ga kuhajte dok ne postane zlatno-smeđe boje i dobije orašasti miris. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi.
- Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
- U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
- Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac.
- Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu.
- Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta.
- Dva manja kalupa za tortu (promjera 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit.
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da su pečeni.
- Pečene biskvite dobro ohladite.
- Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete četiri kruga/kora približno iste debljine.
- Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom kreme od lješnjaka i bijele čokolade.
- Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme.
- Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve sastojke.
- Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
- Ohlađenu tortu premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Dobro je zagladite pa je posipajte sjeckanim lješnjacima.
- Po želji je ukrasite grančicom ušećerenog ružmarina.
- Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite 5 – 6 žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
- Gussnel izmiješajte s 5 – 6 žlica mlijeka, koje ste sačuvali i šećerom.
- Kad mlijeko bude blizu vrenja dodajte mu mljevene lješnjake i bijelu čokoladu.
- Nastavite kuhati dok smjesa ne zakuha, maknite je s vatre pa uz neprestano miješanje dodajte gussnel.
- Vratite smjesu na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, oko deset minuta dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
- Kremu maknite s vatre i ostavite je da se dobro ohladi.
- Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane kremast.
- Ovako pripremljeni maslac umiješajte u ohlađenu kremu od lješnjaka pomoću miksera.
- Ovom kremom nadjenite tortu.
- Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
- Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci postanu pjenasti i bijeli.
- Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 stupnjeva.
- Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
- Dodavajte im kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
- Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
Recept je nastao u suradnji s Podravkom
2 Comments
Poštovana,
Zamolila bi ukoliko mi možete poslati recept za ušećereni ružmarin? Izgleda prekrasno.
Unaprijed zahvaljujem.
Kristina
Draga Kristina,
Vrlo je jednostavno ušećeriti ružmarin. Sve što treba je skuhati sirup u omjeru 1:1 šećera i vode. U tome se malo prokuha ružmarin, zatim se ocijedi na rešetki i na kraju se uvalja u kristal šećer ili šećer u prahu. Ja sam šećer u koji sam ga valjala malo samljela u sjeckalici kako bi kristali bili sitniji, a opet ne potpuno prah.
Za 4 grančice ružmarina skuhala sam sirup od 100 ml šećera i 100 g vode.
Nakon što zaključa sirup treba kuhati oko 2 – 3 minute, na laganoj vatri.
Potom sam ubacila ružmarin, ugasila vatru i ostavila ga tako 5 minuta. Nakon toga ide cijeđenje, sušenje i valjanje u šećer.
Eto nadam se da sam dobro objasnila.
Sirup koji vam ostane od namakanja ružmarina je dosta aromatičan pa njega možete koristiti za koktele npr.