deserti, dolcela, jagode, kolači

Šarena rolada s jagodama

Rolada s jagodama

Rolada s jagodama klasični je desert kojemu se vraćam svakog proljeća. Ima nešto neodoljivo u toj jednostavnosti mekanog biskvita, kreme od vanilije i mirisnih jagoda zbog čeka baš svi vole ovaj kolač.
Ipak, kako ne bi uvijek pravila isti kolač, ove godine bacila sam se u eksperimentiranje te sam napravila ovu malo drugačiju i dekorativnu roladu.
Ovakvu roladu zbilja nije teško napraviti, a zbog veselog dizajna jednostavno je neodoljiva. Posebno najmlađima pa ovu ideju možete iskoristi i za dječje rođendane uz prilagođeni dizajn.
Prvi korak u pripremi ovakve rolade je izrada dekoracije ili dizajna za koji se već odlučili. Ja sam željela da u ovoj roladi jagode budu prave zvijezde pa sam se odlučila za takav dizajn, a za njega sam inspiraciju pronašla na blogu Love and Olive oil. Ipak moja rolada s jagodama je ponešto drugačija.

Kako napraviti dekoraciju

Dekoracija je pripremljena od tzv. tuile paste – zapravo tijesta od maslaca, bjelanjka i brašna. Ovoj pasti po želji treba dodati prehrambene boje te ih pomoću slastičarske vrećice istisnuti u željenom obliku na papir za pečenje na kojem će se kasnije peći rolada. Iscrtane dekoracije zatim treba ubaciti u zamrzivač da se stisnu dok pripremite smjesu za biskvit.

Što je u biskvitu

Kad je biskvit je u pitanju tu je sve dobro poznato. Riječ je o klasičnom biskvitu koji je mekan i prozračan, a kako bi to postigla zamijenila sam dio brašna Dolcela Gussnelom.  U smjesu za biskvit sam umiješala i malo praha sušenih jagoda. Taj prah dao mu je vrlo nježnu crvenkastu nijansu, a ako želite malo intenzivniju boju slobodno dodajte i ovdje malo prehrambene crvene ili roze boje.

Šlag na kraju

Oko nadjeva nisam imala dileme – to je morala biti klasična krema od vanilije jer jednostavno savršeno pristaje jagodama. Ovog puta sam je pripremila s Dolcela bourbon vanilija premium pudingom koji je nevjerojatno ukusan i mirisan te ima dodatak prave, mljevene mahune vanilije. Jednostavno je neodoljiv i savršen je odabir za prve jagode sezone. J

Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Šarena rolada s jagodama – recept

SASTOJCI:
Za dekorativnu tuile pastu:

30 g maslaca, omekšanog
30 g šećera
40 g glatkog brašna
1 bjelanjak
prstohvat soli
crvena i zelena prehrambena boja

Za biskvit:
4 žumanjka
50 g šećera
1 ½ žlica mlijeka
1 žlica ulja
2 žličice praha sušenih jagoda
50 g glatkog brašna
20 g Dolcela Gussnela
3 bjelanjka
1 žličica limunovog soka
prstohvat soli
50 g šećera

Za kremu:
400 ml mlijeka
1 Dolcela bourbon vanilija premium puding
50 g šećera
125 g maslaca, omekšanog
200 g jagoda

POSTUPAK:

Za dekorativnu tuile pastu:

Omekšali maslac prebacite u posudu za miješanje, dodajte mu šećer pa sve miješajte žlicom dok se ne poveže u kremastu smjesu.
Dodajte brašno, bjelanjak i prstohvat sol te nastavite miješati dok ne dobijete gustu, ali glatku pastu.
Odvojite dvije žlice paste u drugu posudu i dodajte im nekoliko kapi zelene prehrambene boje. Dobro promiješajte kako bi se pasta ravnomjerno obojala.
Ostatak paste obojite crvenom bojom.
Ovako pripremljene paste prebacite u dvoje slastičarske vrećice. Svakoj vrećici odrežite vrh kako bi dobili mali otvor.
Lim za pečenje (približno dimenzija 38×25 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega istiskujte pripremljenu pastu u željenim oblicima.
Ako se odlučite crtati jagodice onda prvo istisnite zelene peteljke, a zatim jagode. Na kraju po želji istisnite i točkice.
Kad ste gotovi s crtanjem dekoracije, ubacite sve u zamrzivač kako bi se stisnulo dok pripremite biskvit.

Za biskvit:

U zdjeli za miješanje pomiješajte žumanjke i 50 g šećera. Miksajte sve mikserom dok žumanjci ne postanu svijetli i puni mjehurića.
Umiješajte mlijeko i ulje, a zatim i prah sušenih jagoda. Sve još jednom promiješajte kako bi se smjesa ravnomjerno obojala.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i Gussnel pa ih prosijavajući dodajte u smjesu od žumanjaka.
Lagano sve izmiješajte kako bi se sastojci potpuno povezali.
U čistoj zdjeli pomiješajte bjelanjke, limunov sok i prstohvat soli. Sve miješajte mikserom dok se bjelanjci ne zapjene. Dodajte preostalih 50 g šećera i nastavite miksati dok se sve ne pretvori u čvrsti snijeg.
Ovako pripremljen snijeg ručno umiješajte u smjesu od žumanjka i brašna. Napravite to u dva-tri navrata nježno miješajući kako bi sačuvali zrak iz bjelanjaka.
Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite na prije primljeni lim sa zaleđenom dekorativnom pastom.
Kada rasporedite svu smjesu nekoliko puta lagano podignite lim i udarite njime o radnu podlogu da se smjesa još bolje rasporedi.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva uz ventilaciju (ili na 170 bez ventilacije), 10 minuta.
Čim primijetite da biskvit hvata malo boje uz rubove izvadite ga iz pećnice.
Pečeni biskvit pažljivo preokrenite na čisti list papira za pečenje, odstranite papri na kojem se pekao i otkrijte dekorativni dizajn.
Sada ponovno pažljivo okrenite biskvit tako da dizajn bude s donje strane pa ga pomoću papira čvrsto zarolajte po dužoj strani.
Ostavite ga ovako da se potpuno ohladi.

Za kremu:

Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela bourbon vanilija premium puding izmiješajte sa šećerom i mlijekom koje ste prije odvojili kako bi se prašak iz pudinga rastopio.
Kada preostalo mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa mu uz neprestano miješanje dodajte rastopljeni puding prašak.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok ne dobijete dosta gustu i tešku za miješanje kremu.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature izmiješajte mikserom kako bi postao pjenasto bijeli. Umiješajte smjesu od maslaca u ohlađenu kremu od pudinga pomoću miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

Slaganje rolade:

Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte.
Premažite ga pripremljenom kremom od vanilije pa uz rub bliži vama složite oprane i očišćene jagode.
Jagode gusto složite u nizu, jednu pored druge, kako bi kasnije svaka šnita rolade imala u sredini komad jagode.
Ponovno sve pažljivo zarolajte, omotajte papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se sve dobro učvrstilo.
Ohlađenu roladu narežite na šnite i poslužite.

3 Comments

  • Izgleda zanimljivo. Gdje mogu kupiti prah sušenih jagoda?

    Odgovori
    • Pozdrav i hvala na komentaru. 🙂
      Prah sušenih jagoda može se nabaviti u Bio&bio, Tvornici zdrave hrane, mislim da ga ima i Harissa. Dm ima cijele sušene jagode koje se lako samelju u prah. 🙂
      Eto, nadam se da sam pomogla. 🙂

      Odgovori
  • Hvala. Baš ću je provat napravit ovih dana 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.