Italija, predjela, salate, tijesto, tjestenina

Salata od tjestenine s pestom od tune i povrćem

salata od tjestenine

Ljeto zna biti zamorno vruće pa ga uglavnom provodim pod klimom, uz što manje aktivnosti, očekujući poneku osvježavajuću kišicu.

U takvom stanju kuhanje mi nije među prioritetima pa tražim neka brza rješenja koja ne uključuju previše zagrijavanja za štednjakom. Salate se nekako tu nameću kao pravo rješenje, a kada trebaju zamijeniti cijeli ručak onda se tu nađe svega. Ugljikohidrati kao osnova, bjelančevine i masnoće za zasitnost i okus, te povrće jer ipak je riječ o salati. 😀
Kod pripreme salata nema strogih pravila i zato ih volim još više. Dovoljno je pomiješati sve ono što imam pri ruci, začiniti i eto obroka. Ponekad ću tako u salatu ubaciti bulgur ili kuhanu heljdu, dodati jaje ili feta sir pa sve začiniti limunovim sokom. Ponekad ću pak za bazu odabrati tjesteninu i sve začiniti finim maslinovim uljem i balzamičnim octom jer ipak kraljica ljetnih ručkova je salata od tjestenine.
Iako sam rekla da kod salata nema pravila i da u njih možete staviti sve što želite ipak ću danas s vama podijeliti recept za ovu fantastičnu salatu. Kombinacija okusa je ispala toliko dobro da bi bila šteta ne zapisati točne omjere sastojaka, a što je najvažnije nema tu puno posla.

Najvažniji sastojak ove salate je K-Favourites pesto od tune koji me apsolutno osvojio okusom. U Kauflandu trenutno vladaju okusi Italije pa osim ovog pesta možete pronaći još puno zanimljivih okusa poput pesta od oraha i ricotte ili špinata i sira. Naravno u ponudi su i ostale talijanske delicije, od balzamičnog octa i zbilja izvrsnog parmezana i mortadele. Jasno vam je da je moja salata od tjestenine ovaj put bila potpuno inspirirana Italijom. Ne samo okusima već i bojama. 😀

Salata od tjestenine s pestom od tune

SASTOJCI:
250 g tjestenine, penne rigate ili rigatoni
80 g K-Favourites pesta od tune
200 g koktel rajčica, narezanih na kolutiće
50 g artičoka iz ulja, ocijeđenih i narezanih
50 g crnih maslina, narezanih na kolutiće
1 žlica usoljenih kapara
200 g mladog špinata
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica K-Classic balzamičnog octa
dobar prstohvat soli
20 g K-Favourites Parmigiano Reggiano sira, naribanog na listiće

POSTUPAK:
Prvo skuhajte tjesteninu u puno, lagano posoljene, kipuće vode. Kuhajte je prema uputama na pakiranju, ali pazite da ostane lagano al dente.
Kuhanu tjesteninu ocijedite i onda napravite nešto nezamislivo – operite je pod mlazom hladne vode. S obzirom da pripremamo salatu ne treba nam škrob pa će ispiranje tjestenine spriječiti da se kasnije lijepi.
Opranu tjesteninu ocijedite i prebacite u zdjelu za salatu pa joj dodajte pesto od tune i dobro sve promiješajte.
Dodajte rajčice, artičoke i masline.
Kapare dobro operite od soli pa i i njih dodajte salati.
Na kraju umiješajte špinat pa sve začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom i solju.
Salatu dobro ohladite u hladnjaku pa je prije posluživanja posipajte listićima naribanog parmezana.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.