brokula, dobra hrana, Kelj pupčar, lagana jela, salate

Salata sa pšenicom i pečenim povrćem

Salata sa pšenicom

Salata sa pšenicom, kao prvi ovogodišnji recept, dobar  je odmor od kolača, pečenja i francuske salate koja je sve samo ne salata. 😀  Blagdani su iza nas i eto nas u novoj godini ispunjeni voljom za pozitivnim promjenama i novim, zdravijim navikama pa je stoga salata logičan izbor za prvi ovogodišnji recept. Inače nisam od onih koji svoje odluke za promjenama donose početkom novog tjedna, mjeseca ili godine. Ipak, nakon blagdana koji su uvijek ispunjeni svim oblicima pretjerivanja, dobro dođe odmak od teške hrane i velikog kuhanja.  Ako mene pitate sada nema ničeg boljeg od kure sa sezonskim povrćem u svim oblicima, od variva do salata.

Upravo stoga danas vam donosim novu ideju za jednu malo drugačiju salatu sa pšenicom koja je zapravo cjelovit obrok, izrazito lagan i dugo će vas držati sitima.
Njena osnova je, dakako, zrno pšenice koje rijetko jedemo tako cjelovito, a jako je ukusno i odlično se sljubljuje u mnogim jelima pa tako i u salati.


Pšenicu sam ugledala neki dan u Kauflandu i odmah sam je kupila, dobro će mi doći i za variva, a dio možda i proklijam.  Da stvar bude još bolja uz Kaufland Card sada je možete kupiti uz lijepu uštedu. Dakako, u Kauflandu imate i  mnoge druge zdravije proizvode, od onih bez glutena, veganskih i visokoproteinskih pa sve do alternativnih sladila. Bacite pogled jer sada je pravi trenutak da obnovite svoje zalihe cjelovitih brašna, tjestenina i žitarica. 🙂

Salata sa pšenicom i kako je napraviti

SASTOJCI:
Za salatu:
100 g K-bio pšenice
2 mrkve
1 manja muškatna buča
200 g kelja pupčara
200 g brokule
sol
papar
maslinovo ulje
Za salatni dresing:
200 g K-classic skyra
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica senfa
1 žličica K-bio šećera od trske
sol
papar
sjmenke i zrna nara za posipanje, po želji

POSTUPAK:
Za salatu:
Pšenicu namočite u dosta hladne vode i ostavite je preko noći da se namače.
Sutradan je ocijedite je pa je kuhajte u dosta vode.
Kuhajte je oko 45 minuta ili dok potpuno ne omekša pa je zatim ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi.
Pšenicu možete kuhati i u ekspres loncu kako bi bila brže kuhana.
Dok se pšenica kuha i hladi pripremite povrće – ogulite i narežite mrkve i buču na kockice. Kelj pupčar očistite od vanjskih listova i prepolovite svaku glavu. Brokulu natrgajte na manje komade.
Svo povrće posložite na lim za pečenje i začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne omekša.
Povrće izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
U zdjeli pomiješajte kuhanu pšenicu i pečeno povrće.
Doradite okuse solju, paprom i maslinovim uljem.
Začinite sve dresingom od skyra, posipajte sjmenkama i narom te poslužite.
Za salatni dresing:
U zdjelici pomiješajte skyr, maslinovo ulje, senf, šećer, sol i papar pa ovom mješavinom prelijte salatu.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.