Nije neka tajna da ja intenzivno kuham tek koju godinu. Kuhanje me nije ni najmanje zanimalo veći dio mog odrastanja i sazrijevanja, sjećam se tek par dječjih (ali doslovno dječjih) pokušaja pravljenja kolača. Ti pokušaji su nastali iz čiste sebične želje za nečim slatkim, a ne iz ljubavi prema kuhanju. Svaka od tih kulinarskih avantura započinjala je i završavala s Dikom Marjanović Radicom.
Nažalost tada nisam znala da ta knjiga nije pisana za curice od 8 godina koje ne znaju razliku između šauma i šlaga iz vrećice. Srećom mama je uvijek bila u blizini spremna dovršiti i najsmjelije slastičarske kombinacije.
Uistinu, da bi kuhali po Diki nekog vraga morate već i znati. Kako nema dalmatinske kužine bez Dikine kuharice i ja sam je poželjela imati čim sam se ozbiljnije sprijateljila sa kuhačom i loncima. Sad je s guštom prelistavam i čitajući recepte dozivam okuse i mirise djetinjstva.
Ipak imam u toj kuharici stvari koje nikad nisam probala, niti se sjećam da su se radile u našoj kući. Jedan od takvih recepta je i ova pita. Ovakvi kolači se kod nas stvarno nisu radili, a mislim da ih nitko nije ni volio previše.
Kako sam upala u fazu povratka korjenima, a Mignonne s bloga La cuisine creative je zadala agrume u okviru igre Ajme koliko nas je, odlučila sam isprobati Dikin recept za limun pitu.
Kolač me ugodno iznenadio, limun mu daj svježinu, a kore su nevjerojatno mekane. Ovo je definitivno nešto što ću opet raditi.
Kako nemam velikog iskustva s korama za pite držala sam se recepta, uz manja odstupanja, i napravila tri kore. Čini mi se da bi se ova količina tijesta bez problema mogla podijeliti i na četiri kore, a kreme ima zbilja dosta.
SASTOJCIza kore250 g glatkog brašna200 g oštrog brašna100 g masti150 g šećera1 žličica praška za pecivo2 velika jaja3 žlice mlijekaPrstohvat soli
za kremu750 ml mlijeka4 žlica brašnaSok i korica 2 limuna200 g maslaca100 g šećera50 g šećera u prahu
POSTUPAK
za kore
- Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol.
- Miješajte mast s jajima, mlijekom i šećerom.
- Kad se sastojci povežu lagano umiješajte brašno. Kad više ne možete miješati počnite mijesit tijesto rukama.
- Umijesite glatko tijesto pa ga podijelite na tri jednaka dijela.
- Svaki dio rastanjite između dva papira za pečenje u kvadrat dimenzija cca 25 x 32 cm.
- Svaku koru pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta.
za kremu
- Kuhajte mlijeko, brašno i šećer na laganoj vatri uz neprestano miješanje (najbolje pjenjačom) da se ne stvore grudice.
- Kuhajte smjesu dok ne postane jako gusta.
- Maknite je s vatre i dobro ohladite.
- Naribajte koricu dva limu i iscijedite njihov sok.
- Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da malo omekša pa ga mikserom izmiješajte sa šećerom u prahu, limunovim sokom i koricom dok ne postane pjenast.
- Mikserom umiješajte maslac u ohlađenu smjesu od brašna i mlijeka.
slaganje
- Stavite prvu koru na dno pladnja pa je premažite polovicom kreme.
- Poklopite drugom korom te nju premažite preostalom kremom.
- Završite trećom korom, cijeli kolač prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru preko noći.
- Prije posluživanja kolač posipajte s još šećera u prahu.
21 Comments
Pita mi se veoma dopada. Dikinu kuharicu imam i ja i moja jedina zamjerka je što nema indeks fotografija. Recepti su sjajni i svaki koji sam probala polučio je uspjeh.Ni ja do prije desetak godina nisam imala pojma o kuhanju, sve dok se nisam osamostalila jedino što sam stvarno dobro radila bile su palačinke. Čak mi se i obična kajgana znala zalijepiti za non-stick tavu jer bi ja to shvatila doslovno i htjela jaje bez trunke masnoće.Jako mi je simpa da si kao curica pokušavala napraviti nešto iz prave kuharice. Ja sam imala enciklopediju za djevojčice i prvo što sam radila bila je pjenica od jagoda sa tučenim bjelancetom, šećerom i jagodama. Moje curice imaju knjigu iz Turbolimača ne znam napamet kako se zove ali su predstavljeni recepti sa raznih strana svijeta, uključujući i neke koji su zaista komplikovani (creme brulee, key lime pie i slične).
Andrea,so elegant, fine and soft look -beautiful!My admiration, Diana
Prvo jako je lepa a kao velika ljubiteljica limuna verujem da je preukusna.Svidja mi se i sto si samo tri kore ispekla,sto da ne.Kao i uvek i post i fotkice sve dovedeno do perfekcije!
Izgleda baš jako jako ukusna i pahuljasta na ovoj tankoj gazici..predivno Andrea!
Super pita!Ja sam kuhala povremeno, ali tek nedavno intenzivno, od kada sam imala kuhinju na faksu. Smatram se jos uvijek relativnim pocetnikom. Ima se dosta toga za naucit!Znas sto, kolac mi izgleda slican jednom koji radi sestra moje bake. Morat cu i ja nabavit Diku kad dodem doma za Uskrs. Imam jednu hrvatsku kuharicu, Croatia at Table, koju si je kupio moj muz, ali ne cini mi se bas nesto, iako ima lipih slika!Cure, koje su vama najdraze hrvatske kuharice? bas me zanima. tila bi si kupit par knjiga kad odem doma, iako su vasi blogovi i Coolka odlican izvor ukusnih hrvatskih jela! Fala!
@ Maninas, nažalost u Hrvatskoj i nema tako dobrih kuharica. Ta Hrvatska za stolom koju imaš je definitivno najljepša po slikama, a kao što si sigurno zaključila to je izdanje pod Poravkinim sponzorstvom i sve je kao i njihovi recepti na Coolinariki.Ja imam jako dobru Hrvatsku regionalnu kuharicu i Hrvatske domaće kolače (autior posljednje je Mira Vučetić). U Zagrebu sam vidjela priličan broj regionalnih kuharica, a za oko mi je zapela Međimurska kuharica (najviše zbog toga što mi je međimurska kuhinja nepoznata). Dikina je dalmatinska sa velikim brojem internacionalnih recepata, naročito u poglavlju koje se odnosi na slastice.Imam i krasnu slavonsku kuharicu- kuharski spomenar Slavonije.
Ja se nadam da sad neću izjaviti nešto neoprostivo, ali ja nisam nikad do Andreinog pisanja o njoj, čula za Diku i njezinu kuharicu, A nadam s i da će mi Andrea oprostiti, jer ću ovaj kolaček vrlo brzo isprobati. Čini mi se da mora biti baš po mom guštu!I sa tri kore odlično izgleda, iako je krema ono što mene mami. Ali zato imam tu Međimursku kuharicu koju Selma spominje, osim ako ih nema više :))
ja nisam nikad bila u kontaktu s tom kuharicom, ali ako ima ovako dobrih recepata, onda to moram ispraviti 🙂 jako mi se sviđa ova pita… baš se spremam ovih dana raditi medenu pitu pa me ovo podsjetilo na nju zbog kora 🙂 odlične fotke, pogotovo prva! 🙂
soft, aromaful… good recipe…
Pita je ko bonbončić..Moj prvi kulinarski uspjeh je bio kad sam imala 10 godina. Od puste dosade tijekom zimskih praznika ja odlučila jedan dan ispeči tortu. 100 puta sam gledala mamu kako radi i sve sam prekopirala.. krema mi je uspjela , a biskvit je malo bio hmmm kamenkast.. uglavnom sve sam očistila i spremila tortu u frižider. mama je pala na dupe kad je vidjela :)) svima to i dan danas prepričava
Super fotke i super kolač! A razlika izmedju šauma i šlaga je i meni dugo bila nejasna. 🙂
ovo je skoro identican recept za nesto sto moja baka zove “Bijela pita” i jako, jako je fino. fino bude kad se odozgora narenda crne cokolade na sitno, ali tada treba kremom i premazati, da mislim da u mom receptu ispadne malo vise kreme jer se maze i odozgo.super recept i slike, mislim se sad nesto, dolazi mi svekrva u subotu (awwww) pa sam mislila prvo raditi krempitu, onda sam odlucila ipak raditi onu tvoju japansku tortu od sira ali sad se nesto premisljam, ma ovaj kolac je bozanstven, mozda bi trebala njega.zvucim zivcano? neee, nisam, uopce :))
Tko je čitao moje postove više puta je mogao čuti koliko ja ne volim pite (Mađaricu, Karamel pitu, Medenu pitu, Griz pitu…); valjda zato što ih je moja mama često radila (naime, jako su popularne u mojem kraju).Ovakvu pitu nisam probala i recept mi je baš zanimljiv. Ni ja ne kuham od ranog djetinjstva, moje druženje s kuhačom počelo je negdje oko moje punoljetnosti, prije toga čak nisam pekla ni jaja, a niti kuhala čaj – kod kuće mala kuhinja, a mama i baka aktivne kuharice – kamo da se još i ja guram:)))))))))))))
i ja sam nedugo radila pitu od limuna ali moja je skroz drugačija, ova tvoja mi se više sviđa, a moram priznati i ljepša ješto se tiče kuhanja, istina da sam s bakom mijesila kao mala, no u vrijeme do punoljentosti sam se klonila kuhinje, sve dok nisam otišla raditi na more u sezoni, strpali su me u kuhinu i tako je sve počelo…
obozavam ovakve pite i pitice, i mi ovo zovemo bijela pita i uz madjarsku jedna mi je od omiljenijih, a ti si je fenomenalno odradila!
Ova Dika mi zvuci bas super…Ono sto sam ja prvo “skuvala” bile su puslice 🙂 Bas sam bila mala i secam se toliko sam se primila da sam ih pravila dok mi se nisu smucile 🙂
Pita ti je preedivno ispala, mora da je okusom isto savršena..ja sam se nakon onog ruskog medovika baš zagrijala za pite u zadnje vrijeme. :DD
ja naprosto obožavam kolače ovakvog tipa. ove kore kad omekšaju i kad se tope u ustima… uf, ne mogu im odoljeti. a limun u kolačima je posebna priča i stvarno mi je omiljen. moja mama ima sličan recept koji radi godinama i zovemo ga bijela pita, a ja sam prije valjda godinu-dvije na coolinariki pronašla i isprobala jedan recept gotovo identičan ovom tvom. superkemijina limun pita me baš oduševila, tako da znam točno kakvog je okusa ova ljepota sa tvojih fotki 🙂
@cosmo & tadeja, pogledat cu za kuharice koje ste preporucile. Hvala!
@Cosmo, hvala ti na komentaru. Dikina kuharica je zbilja biblija dalmatinske kuhinje i nezamislivo mi je ne imati je. Iako većinu tradicionalnih stvari kuham po osjećaju i navici volim je koristiti kao podsjetnik i inspiraciju. O pečenju na tefelu bi i ja imala puno toga za napisati, tako sam i ja pekla jaja, bez kapi ulja. Ajme kad se toga sjetim. 😀 @Di:ani, thank you! Kiss@Vera, hvala ti na komentaru. Ispekla sam tri kore jer je tako pisalo u receptu tek sam kasnije skužila da ima dovoljno tijesta i za četiri kore. :)@Nada, hvala ti drago mi je da ti se sviđa.@Maninas, iskreno nisam sigurna koju bi ti kuharicu, osim dike, preporučila. Tržište prepuno svakakvih kuharica ali mi se čini da ni jedna nije pogodila bit. Baš sam nedavno proučavala na Amazonu što se od nudi na tom području i dosta sam se razočarala. Po komentarima na knjige sam skužila da se sve svodi na mesna i to uglavnom svinjska jela što po meni uopće nije dobar i točan prikaz naše kulinarske tradicije. U posljednje vrijeme mi je zapela za oko knjiga Lidijin obiteljski stol Lidije Bastanich, njena kuhinja mi je puno bliskija i IMO bolje predstavlja naše naslijeđe. @Tadeja, Dika je, kao što sam već rekla, biblija dalmatinske kuhinje, normalo mi je da izvan dalmacije malo ljudi zna za nju jer to stara knjiga bez spektakularnih fotografija koju je danas i dosta teško nabaviti. Drago mi je da ti se sviđa recept. :)@Josipa, Dika je bila inspiracija i učiteljica mnogima i isplati je se imati. Drago mi je da ti se kolač sviđa. :)@Eos, hvala ti draga moja. :)@Andrea, hvala na komentaru. Moram ti priznati da si me zadivila ovom pričom o svojoj prvoj torti. Moji prvi pokušaji nisu ličili na ništa, a još manje su bili jestivi. :)@Vali, hvala ti. A što se šauma i šlaga tiče razumijemo se. ;)@Sanela, znam tvoj stav i slažem se s tobom. Ne znam ni sama što mi je bilo da sam ovo išla raditi. 😀 Na kraju sam bila skroz zadovoljna, pretpostavljam zbog količine limuna. :)@Nina, hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. Zanimljivo mi je kako je svatko od nas imamo neki svoj put do kuhanja, a na kraju svi dijelimo tu veliku ljubav. :)@Sweet Corner, imam Dika i vrlo sličan recept za bijelu pitu, mislim da je jedina razlika količinama limuna u kremi. Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. :)@Marija, ma daj, prvo si “skuhala” puslice. Ja i dan danas muku mučim s takvim tipom kolača. :)@Marigold, hvala ti na komentaru. Jako mi je drago da ti se pita sviđa. :)@Monika, skužila sam po tvojim receptima da si ti maherica za ovakve kolače. Kod nas se oni nisu nikad radili tako da su meni totalna novost. Što se tiče tog recepta na coolinarici, pošto je ovo recept iz vrlo slavne kuharice moguće da ga je i tamo netko objavio. :)Jako mi je drago da ti se recept sviđa i hvala ti na komentaru. 🙂
@Anna, u ovoj kuharici postoji recept i za bijelu pitu i među ovim receptima baš nema neke razlike. Drago mi je da ti se recept sviđa, a mislim da bi ovo bio bolji recpet za sveki jer se ona Japanska ne sviđa baš svima. Meni je ta torta savršena ali to je zbilja stvar ukusa. Hvala ti i na komentaru za fotke i javi mi ako isprobaš. 🙂