Danas ćemo malo o buhtlama. Može?
Tema je na prvi pogled svakodnevna, ali ipak ima nešto u tim malim pahuljicama dizanog tijesta što me uvijek i ponovno oduševljava.
Za mene su vam buhtle neka vrsta madeleine kolačića. Dobro, ne bacaju me baš u sjetno razmišljanje o djetinjstvu, ali se na svaki spomen buhtle vrtoglavom brzinom vratim u studentske dane. Tada su one bile okosnica moje prehrane, naravno ne ovakve fine domaće, već one s trake iz pekare.
Buhtle sa sirom za ručak, buhtle s čokoladom za večeru – tako je izgledala moja studentska prehrana. 😀
Srećom stvari su se s godinama promijenile na bolje. Naučila sam kuhati, štoviše kuhanje sam zavoljela pa sada jedem isključivo domaće buhtle. Ipak, ne radim ih često, ali onda kad ih napravim volim da budu nadjevene s nečim finim, domaćim pekmezom ili s puuuuno čokolade.
Priuštim nam povremeno ovakvu dekadenciju za doručak vikendom. Tada ih grickam cijeli dan uz hladnu šalicu kave koje isto tako rastežem od jutra. Jer barem vikendom nikud ne žurimo i ne moramo se skidati iz pidžame. 😀
Ovaj put sam odlučila puniti ih Kreševom Dorinom Noisette. Divnom kremastom čokoladom s lješnjacima. Ona, kada se otopi, postaje poput najfinijeg namaza od lješnjaka i zapravo je idealna za nadijevanje kojekakvih slatkih peciva ili palačinki.
Osim nadjeva drugih tajni nemam, radim ih po najobičnijem, klasičnom receptu i uvijek su dobre. Naravno, kako se ovdje radi o dizanom tijestu najvažnije da u njihovoj pripremi budete strpljivi i date im dovoljno vremena da se lijepo podingnu. Uostalom, sve sam vas napisala u receptu pa neću više dužiti.
Ugodnu nedjeljnu večer vam želim. :*
- 500 g brašna
- 1 vrećica instant kvasca
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 75 g maslaca, omekšalog
- 1 jaje
- nekoliko kapi esencije naranče
- 1 žličica maslaca za premazivanje
- 200 g Dorina Noisette čokolade
- Šećer u prahu za posluživanje
- U zdjeli izmiješajte brašno i kvasac pa dodajte šećer, vanilin šećer i sol te sve još jednom dobro promiješajte.
- U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte mlijeko, maslac i jaje.
- Sve dobro promiješajte i krenite mijesiti tijesto. Najbolje je zamijesiti ga mikserom sa spiralnim nastavcima, ali možete i ručno.
- Tijesto dobro, dobro umijesite da postane glatko, sjajno i podatno.
- Formirajte ga u kuglu, premažite s malo ulja, prekrijte ga i ostavite na toplom mjestu da se podigne.
- Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev tako da iznad pare otopite Dorina Noisette čokoladu.
- Otopljenu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se malo stisnula i postala maziva.
- Kad se tijesto udvostruči prebacite ga na radnu plohu, premijesite ga i razdijelite na 12 jednakih komada.
- Svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu pa u sredini palcem napravite udubinu. Svaku udubinu napunite žličicom otopljene čokolade.
- Pažljivo zatvorite svaku udubinu tako da prstima stisnete tijesto i ponovno oblikujete kuglicu.
- Nadjevene kuglice složite u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Pokrijte ih i ostavite da se dižu još nekih sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180°C pa u njoj pecite podignute buhtle oko 35 – 40 minuta.
- Kad su pečene izvadite ih iz pećnice i odmah premažite s malo maslaca.
- Ostavite ih da se ohlade do sobne temperature pa ih posipajte šećerom u prahu i poslužite.