Danas sam neplanirano ostala doma u ležećem položaju. Stisnula me neka viroza i ne mogu se pomaknuti. No, ako sam osuđena na kauč i papirnate maramice to ne znači da ne mogu biti i korisna. 😀
Nakupilo mi se recepata koje želim podijeliti sa vama, a kako sam stvarno stalno u strci (i ne, ovo u mom slučaju stvarno nije floskula) viroza mi je možda dobro i došla da konačno usporim. Usporim i riješim blogerske dugove. 😀
Već neko vrijeme želim podijeliti s vama recept za ovaj naan. Jako je jednostavan i jednako toliko ukusan. Ako slučajno ne znate što je naan onda nastavite čitati. Znate mene – ljubiteljicu faktografije kod koje ni jedan recept ne može proći bez par crtica ‘za one koji žele znati više’. 😀
Naan je indijski ‘plosnati’ kruh s kvascem koji se peče u jako ugrijanoj tandoor peći. Pečeni naan obično se premazuje rastopljenim maslacem ili maslom (ghee) te se poslužuje uz sve moguće oblike indijskih umaka kolokvijalno zvanih curry.
Ovakav tip kruha prisutan je u gotovo svim bliskoistočnim kuhinjama, a na zapadu je nekako najpopularnija ova indijska inačica.
Nije ga teško napraviti, a i ne trebaju vam za njega nikakvi egzotični sastojci. Treba vam brašno, voda i kvasac. U originalu naan se mijesi s dodatkom jogurta koji i ja koristim u ovoj verziji. No, s obzirom na to da ja još uvijek nemam tandoor peć (niti je izgledno da ću je ikada imati 😀 ) moja verzija ovog kruha peče se na jako zagrijanoj gusanoj tavi. Zapravo, na ovaj način ga je toliko jednostavno napraviti da sam sigurna da ćete ga uvrstiti u svoj stalni postav kad ga jednom isprobate.
Ovaj naan sam pekla kao prilog dhalu kojega sam kuhala neki dan. Dhal je gusta juha/pire od crvene leće, a moj recept za njega je već godinama na blogu. Poželjela sam ga se nedavno jer baš dugo nisam kuhala indijsku hranu, a za ovo tmurno i glupo vrijeme ništa ne paše toliko kao boje i mirisi te predivne kuhinje. 🙂
- 500 g bijelog brašna*
- 1 vrećica instant kvasca
- 2 žlice meda
- 6 žlica jogurta
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 1 žličica soli
- 250 ml mlake vode
- sezam za posipanje
- otopljeni maslac ili maslo za premazivanje
- U zdjeli pomiješajte brašno i instant kvasac pa u sredini napravite udubinu i u nju dodajte redom: med, jogurt, maslac i sol.
- Vilicom lagano sve miješajte dodajući mlaku vodu.
- Kada više ne možete miješati vilicom počnite mijesiti tijesto rukama. Prebacite ga na radnu plohu dobro, dobro ga umijesite. Radite to barem 10 minuta kako bi se gluten dobro razvio.
- Umiješano tijesto premažite s malo maslaca ili ulja, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
- Kad se tijesto udvostruči ponovnoga vratite na radnu plohu. Udarite ga šakom kako bi ispuhali zrak iz njega i malo ga premijesite.
- Podijelite tijesto na osam (ili dvanaest, ako hoćete manje kruščiće) dijelova i svaki valjkom rastanjite u ovalni oblik debljine oko centimetra.
- Veliku gusanu tavu zagrijte da bude jako, jako vruća, zatim malo smanjite vatru.
- Na ugrijanoj tavi pecite pripremljene kruhove. Svaki pecite po 3 – 4 minuta s jedne strane. Okrenite ga i pecite još nekoliko minuta i s druge.
- Nemojte peći više od dva naana odjednom na tavi.
- Kad su kruščići gotovi odmah ih premažite otopljenim maslacem i posipajte sezamom. Do posluživanja ih držite u lagano zagrijanoj pećnici kako se ne bi hladili.
- * bilo bi idealno kad bi dio brašna zamijenili manitoba brašnom ili nekim drugim bogatim proteinima