Upravo smo se vratile s kupanja, a ništa ne iscrpi kao morski zrak i igra u borovoj šumici. Plan je bio nakon kupanja jedinici dati ručak, ali ona je odlučila drugačije i zaspala na putu od plaže do doma. Pošto imam neočekivanih sat-dva slobodno ne vidim ništa bolje od tipkanja jednog recepta koji ionako strpljivo čeka svoj red.
Ove godine sam mahnito kupovala sve sezonsko voće. Ono koje bi prijašnjih godina u pravilu propustila, ove godine sam vrijedno skupljala po košaricama, a sve kako bi jedinica okusila čari sezonskih bobica. Mogu reći da su joj trešnje najveći hit, ali ni jagode, borovnice i maline joj nisu mrske. Uz sve te bobice, kojih nam ni u jednom trenutku nije pofalilo, povremeno su se stvarali i viškovi. Viškovi koje je trebalo nekako utrošiti.
Gledale smo se ove maline i ja nekoliko dana, a onda im je zaprijetila ozbiljna fermentacija. Vidjela sam da je vrag odnio šalu, moram ih ili pojesti ili nešto brzo s njima napraviti. Vrućina me spriječila u bilo kakvim ozbiljnim i ambicioznim planovima za pečenje pa sam se okrenula klasici. Iako mi je prvo palo na pamet samo ih ubaciti u sladoled od vanilije i smiksat shake oduprla sam se lijenosti i izdvojila cijelih petnaestak minuta na miješanje muffina. Ako ćemo baš iskreno, za muffine neka velika vještina zbilja nije potrebna, ali te napuhnute kapice uvijek izvuku osmjeh na lica potencijalnih kušača.
Ipak, uz svu jednostavnost ovih kolačića, događalo mi se da sam jela i potpuno nejestive primjerke. Lako je muffine podcijeniti i ne pružiti im pažnju koju traže te ih potpuno upropastiti. Iako ih uglavnom radim napamet, bez ikakvog recepta, držim se nekoliko zlatnih pravila.
– Muffine nikad ne miksam mikserom, to radim kuhačom ili žicom
– Odvojeno pomiješam suhe i mokre sastojke pa ih samo nježno spojim
– Pazim da mi smjesa ne bude prerijetka, rezultat mi je u pravilu bolji ako je smjesa čak i poprilično gusta.
Izuzev ova tri pravila sve ostalo prepuštam mašti i stanju hladnjaka. Nekad kombinacije složim bolje, nekad lošije, ali muffini mi nikad nisu nejestivi. 😀
Ovaj put su maline odigrale glavnu ulogu i one su zaslužne za sočnost i svježinu ovih kolača. Pošto sam bila posebno dobro raspoložena složila sam dvije vrste tijesta. Tamno s kakaom i lješnjacima i svijetlo s limunom i bademima. Vidjet ćete da se radi o dva vrlo slična tijesta, zapravo podloga je jednaka, a dodaci su različiti. Upravo zbog tih dodataka sam dobila potpuno različite muffine. Na koju god se inačicu vi odlučite vjerujem da će vam se svidjeti. Jednostavni su i brzi za izradu, čak se ni ne peku previše dugo. 🙂
SASTOJCI
za svijetle muffine
2 velika jaja
100 ml jogurta
100 g otopljenog maslaca
2 žlice likera od limuna
200 g brašna
50 g zobenih pahuljica
50 mljevenih badema
100 g šećera
ribana korica 1 limuna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
150 g malina
šećer u prahu za posipanje po želji
za tamne muffine
2 velika jaja
100 ml jogurta
100 g otopljenog maslaca
2 žlice likera od lješnjaka (ili nekog čokoladnog likera)
200 g brašna
70 g mljevenih tostiranih lješnjaka
20 g kakaoa
100 g šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
150 g malina
šećer u prahu za posipanje po želji
POSTUPAK
za svijetle muffine
- U posudi za miješanje pomiješajte jaja pa im dodajte sve ostale mokre sastojke. Sjedinite sve kuhačom ili pjenjačom.
- U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte suhe sastojke mokrima. Sve sjedinite pjenjačom pa na kraju nježno umiješajte maline.
- Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
- Svaku košaricu napunite smjesom gotovo do vrha i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
- Pečene muffine izvadite iz kalupa i ohladite ih prije posluživanja.
- Po želji ih posipajte šećerom u prahu.
za tamne muffine
- Postupak je identičan kao i kod svijetlih
- U posudi za miješanje pomiješajte jaja pa im dodajte sve ostale mokre sastojke. Sjedinite sve kuhačom ili pjenjačom.
- U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte suhe sastojke mokrima. Sve sjedinite pjenjačom pa na kraju nježno umiješajte maline.
- Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
- Svaku košaricu napunite smjesom gotovo do vrha i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
- Pečene muffine izvadite iz kalupa i ohladite ih prije posluživanja.
- Po želji ih posipajte šećerom u prahu.
2 Comments
stvarno su krasni, baš im pašu ove maline, lijepo ih je za vidjeti, a vjerujem i vrlo ukusni 🙂 i ja sam fan muffina, tako brzo i jednostavno ‘rješenje’, a tako dobro 🙂
Fotografije očaravaju a mafini ne znam koji su mi bolji!