deserti, dolcela, tikve/buče, torta

Mousse torta od bundeve s butterscotch umakom

Mousse torta od bundeve

Torta od bundeve dugo mi je na popisu želja za slatko jesensko pečenje. Već godinama razmišljam kako je trebam napraviti ali svaki put je s popisa istisnu neki drugi recepti. No, sada je konačno i ona došla na red. I ne samo da je došla na red, već je oduševila sve degustatore. Da stvar bude još bolja, ova mousse torta od bundeve jedna je od jednostavnijih koje sam priremala u zadnje vrijeme. Za to je zaslužna Dolcela parfe krema koja je pripremu učinila brzom i jednostavnom. Ova parfe krema super je kao samostalan desert, ali još je bolja kao mala, tajna, pomoć u naoko složenim desertima. Mogu vam reći da su mi njihove kreme često spas u zadnji čas. Posebno kada nakon cjelodnevnih obveza, posla, škole i aktivnosti, dođem doma i poželim na brzinu napraviti nešto slatko. Zato je Dolcela ove godine i nagrađena titulom „Odabrale mame“ u kategoriji krema i mješavina. Naprosto olakšava život, nama, zaposlenim roditeljima. 😀

Što je butterschotch umak

Jedino što mi je kod ovog recepta oduzelo malo više vremena je priprema pirea od buče. Doduše, napravila sam ga više pa sam imala dovoljno i za peciva koja ste nedavno vidjeli, a i za tortu.
Kako bi sve ostalo jednostavno pripemila sam i butterscotch umak. Ovaj umak mogla bih opisati kao lažni karamel jer je okusom gotovo identičan karamelu, ali je tehnički puno jednostavniji za pripremu i s njim zbilja nemam straha od neuspjeha.
Pa kad je već sve tako jednostavno, nema razloga da duljim s uvodom.  Ostavaljm vas uz ovaj super jesenski recept. 🙂

Torta od bundeve – recept

SASTOJCI:
Za podlogu:
200 g digestive keksa
100 g maslaca
50 g pekanskih oraha ili lješnjaka, nasjeckanih
Za kremu:
250 g pirea od pečene buče
1 žličica cimeta
½ žličice đumbira
¼ žličice kardamoma
400 ml hladnog mlijeka
1 vrećica Dolcela parfe kreme, vanilija
Za butterscotch umak:
55 g maslaca
200 g tamnog smeđeg šećera
½ žličice soli
170 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
250 ml tučenog slatkog vrhnja
20 g pekanskih oraha, nasjeckanih

POSTUPAK:

Za podlogu:
Kekse nalomite na manje komade pa ih zajedno s maslacem ubacite u multipraktik.
Miješajte sve dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dobivenu smjesu prebacite na dno kalupa za torte, promjera 22 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Smjesu poravnajte žlicom i utisnite kako bi dobili ravnomjernu podlogu.
Na podlogu posipajte nasjeckane orahe.
Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte pire od buče, začine i mlijeko. Kratko sve miješajte mikserom kako bi dobili glatku smjesu.
U smjesu dodajte Dolcela parfe kremu i nastavite miješati dok se sve ne pretvori u čvrstu kremu.
Za butterscotch umak:
U lončiću debljeg dna otopite maslac.
Maslacu dodajte šećer pa sve dobro promiješajte.
Kuhajte sve nad laganom vatrom, povremeno miješajući, dok se šećer ne otopi i krene se pijeniti.
Tada dodajte sol i slatko vrhnje i počnite energično miješati. Smjesa će u ovom trenutku eruptirati, poput vulkana, ali ne brinite, tako treba biti.
Kuhajte sve povremeno miješajući, 5 do 7 minuta.
Kuhani umak prebacite u čistu posudu s poklopcem i ostavite ga da se ohladi.
Slaganje torte:
Na ohlađenu podlogu od keksa rasporedite dvije – tri žlice butterscotch umaka.
Na umak rasporedite pripremljenu parfe kremu s bučom.
I na kraju sve premažite tučenim vrhnjem.
Tortu odložite u hladnjak na dva, tri sata da se potpuno stisne, a prije posluživanja je ukrasite s još umaka i sjeckanim orasima.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.