Teško mi je nakon svega sjesti za kompjuter i pisati o receptima i kuhanju. Sve mi se to čini tako beznačajno i trivijalno, a opet svi moramo jesti, povremeno se i zasladiti. Jer život ide, čak i u ovom novom obliku. Pa eto, pošto se živjeti mora pokušat ću i ja raditi sve ono što mogu kako bi barem zadržala privid normalnosti.
Ovaj kruh od buče napravila sam u suradnji s Krašem, a s obzirom na temperature i sve ostalo čini mi se potpuno prikladan. 🙂
Buče su vrlo svestrani plodovi, s njima možemo napraviti doslovno sve od predjela do deserta. Osim toga one jako dobro podnose skladištenje pa u njima možemo uživati cijelu zimu. Svojom slatkom aromom i žarko narančastom bojom jela od buče mogu zagrijati svaki tmuran zimski dan. Upravo to je bila moja misao vodilja prilikom kreiranja ovog recepta. Željela sam napraviti sočan i mirisan desert koji bi bio pravo utjelovljenje muškatne buče. U smjesu sam dodala i puno aromatičnih začina koji se s bučom odlično slažu, a kako se ipak radi o desertu sve sam začinila dobrom količinom Dorine za kuhanje. Jer, kakav bi to bio desert bez čokolade.
Ovaj kruh vrlo je jednostavan kolač i brzo se priprema – trebaju vam dvije zdjele i mikser.
Jedini korak u pripremi koji vam može oduzeti malo više vremena jest priprema pirea od buče. Ni ovo nije komplicirano, samo treba na to računati unaprijed.
Uzmite jednu veliku muškatnu buču od barem 2 kg, ogulite je, odstranite joj koštice i narežite je na kockice. Kockice zatim složite na tepsiju i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva te ih pecite dok potpuno ne omekšaju.
Pečene kockice buče štapnim mikserom pretvorite u pire.
Eto, to je sva mudrost.
Osim za ovaj kolač, pire možete koristiti i u rižotima, juhama, kremama… Zapravo u svemu što vam padne na pamet.
- 200 g smeđeg šećera
- 350 g pirea od muškatne buče
- 120 ml suncokretovog ulja
- 3 velika jaja
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice ekstrakta naranče
- ½ žličice đumbira
- ¼ žličice kardamoma
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 100 g Dorina čokolade za kuhanje
- 100 g Dorina čokolade za kuhanje
- 1 žlica bučinih golica (koštica)
- U zdjeli pomiješajte šećer, pire od buče i jaja pa sve miješajte, mikserom, na srednjoj brzini dok se sastojci ne povežu u pjenastu smjesu.
- Dodajte ulje i sve začine pa nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Pomiješane ih dodajte u prvu zdjelu i sve lagano sjedinite kuhačom.
- Dorinu za kuhanje nasjeckajte na kockice pa na kraju umiješajte i nju u smjesu.
- Mali pravokutni kalup za kruh obložite papirom za pečenje. U njega prebacite gotovu smjesu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista.
- Pečeni kruh prebacite na rešetku i potpuno ga ohladite.
- Nad parom otopite 100 g Dorine za kuhanje pa time premažite kruh.
- Bučine golice ugrubo nasjeckajte i posipajte po čokoladnoj glazuri.
- Pričekajte da se glazura malo ohladi pa kruh narežite na kriške i poslužite.