
Kraljica od Sabe, odn. Gateau Reine de Saba, francuska je čokoladna torta koju je proslavila velika Julia Child u svojoj televizijskoj emisiji The French Chef te je predstavila kao „najbolju čokoladnu tortu koju ćete probali“.
Zbilja, ova torta je neodoljivo sočna i čokoladna, prepuna je finih aroma badema s tek malo brašna. Uz sve to, jako je jednostavna za pripremu, ali to nikako ne umanjuje kompleksnost njenih okusa.
Upravo zbog svega toga odlučila sam da će Kraljica od Sabe biti naš desert za Valentinovo. Ako mene pitate ništa na svijetu ne može biti romantičnije i ukusnije od dobre čokolade, a ova torta utjelovljuje ono najbolje od čokoladnih kolača.

Osim toga, samo ime torte – Kraljica od Sabe, zvuči nekako puteno, romantično i prikladno za svaku večeru u dvoje.
Pa eto dragi moji, ako želite razveseliti voljenu osobu nečim jako, jako ukusnim, ova torta je idealno rješenje.



E sad, kako ovo ne bi bila obična svakodnevna čokoladna torta odlučila sam joj dodati još malo čokolade. Mislim, može li se uopće pretjerati s čokoladom, jel’ tako.
Kupila sam u Kauflandu gomilu čokoladnih K-Favourites pralina koje sam iskoristila za dekoraciju torte. Mislim da su joj praline dale baš onaj ‘WOW’ efekt koji želimo za malo svečanije prilike.
Osim pralina u Kauflandu sam nabavila i sve ostale sastojke za tortu. Tamnu čokoladu i vanilin šećer, a posebno vam moram skrenuti pažnju na njihove fino mljevene bademe koji su mi olakšali pripremu i skratili muke blanširanja i mljevenja.
Bez obzira obilježavate li Valentinovo, ovaj kolač svakako uvrstite u svoj slastičarski repertoar jer svima nama u životu treba stvarno dobar recept za čokoladnu tortu. 🙂

Kraljica od Sabe – recept za sočnu čokoladnu tortu
SASTOJCI:
Za meringue:
3 bjelanjka
prstohvat soli
2 žlice šećera
Za tortu:
115 g K-Favourites čokolade sa 70% kakao mase
115 g maslaca
120 g šećera
1 K-Classic vanilin šećer
3 žumanjka
2 žlice jake espresso kave
1 žlica ruma
30 g K-Classic mljevenih badema
60 g glatkog brašna
Za glazuru:
130 g čokolade
90 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
50 g K-Classic badema u listićima
K-Favourites pralina bez alkohola
K-Favourites truffle pralina bez alkohola
POSTUPAK:
Za meringue:
U zdjeli miksera pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa ih miksajte mikserom dok se ne zapjene.
Dodavajte, malo po malo šećera i cijelo vrijeme miksajte kako bi dobili čvrsti snijeg – meringue.
Meringue ostavite sa strane dok pripremate smjesu za tortu.
Za tortu:
Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Čokoladu otopite nad parom.
Dok se čokolada topi, u zdjelu za miksanje stavite maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite mikserom kako bi se sastojci povezali u kremastu smjesu.
Zatim umiješajte žumanjke i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
Dodajte otopljenu čokoladu, kavu i rum pa sve još ponovo dobro promiješate.
Zatim u smjesu umiješajte mljevene bademe i brašno.
Na kraju ručno u dva-tri navrata umiješajte meringue od bjelanjaka koji strpljivo čeka. Napravite to špatulom, pokretima u obliku broja osam, kako bi se snijeg ravnomjerno umiješao u smjesu, a opet zadržao dovoljno zraka.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 minuta.
Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite je da se ohladi.
Za glazuru:
U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte čokoladu i vrhnje pa sve otopite nad parom neprestano miješajući.
Kad se sve otopi i pretvori u gustu kremu maknite je s vatre i odmah je prelijte preko torte.
Ponovo ostavite tortu da se malo ohladi.
Za ukrašavanje:
Ukrasite tortu listićima badema i čokoladnim pralinama pa je poslužite narezanu na šnite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom