Snježni keksi s pekan orasima Ottolenghijev su recept – iz njegove slavne kuharice Sweet. Jako su mi se svidjeli pa ih dijeli s vama jer dobre stvari uvijek treba dijeliti. Jel tako?
Planirala sam ove blagdane pripremati samo i isključivo kolače iz te kuharice, ali predomislila sam se malo u vezi te isključivosti pa ću pripremati svega pomalo. Nešto iz knjige Sweet, nešto od Ana-Marije, nešto od Matejke, a i nešto moje. 🙂
Ako ste ljubitelji kuharica i pratite svjetsku gastronomsku scenu ime Yotam Ottolenghi vam sigurno nije strano. Znate da je on čovjek koji je doslovno izmislio novu kuhinju isprepletenu tradicijama Bliskog istoka, Mediterana i dalekog Istoka. Sve to uz mnoštvo okusa kojima vlada bez premca, te uz puno povrća i boja na tanjuru.
Slastice iz njegovih londonskih restorana isto tako imaju kultni status, a svoje omiljene recepte pretočio je upravo u knjigu Sweet. Kao i sve njegove kuharice i ovu odlikuje njegov jedinstven i prepoznatljiv stil te mnogo okusa. Za ljubitelje kuharica ovaj naslov je must have, vjerujte mi. 🙂
Zašto baš ovi keksi
Ovaj recept (originalnog naziva pecan snowballs) zapeo mi je za oko čim sam prvi put primila Sweet u ruke. Obožavam pekane i guram ih u sve gdje inače idu obični orasi. Jako mi se svidjelo što su ovdje oni glavni glumci. Osim toga ovo je vrlo jednostavan recept za koji većinu namirnica uvijek imam doma.
U odnosu na originalni recept napravila sam neke sitne izmjene – dodala sam malo naribane tonke i ruma što je keksima dalo pravi jesenski šmek. Dakako, ako ste ljubitelj oraha, ili vam pekani nisu dostupni, slobodno u ovom receptu koristite njih. Vjerujem da će keksi biti jako ukusni, a vrijedilo bi isprobati ovu kombinaciju i s lješnjacima ili bademima.
Snježni keksi s pekan orasima vrlo su jednostavni za izradu, mogla bi čak reći da su pomalo svakodnevni. Ipak, toliko su prhki da se teško zaustaviti samo na jednom pa ih to za mene čini ravnopravnim blagdanskim kolačima. Što se mene tiče mogu na blagdanski stol ravno pored vanili kiflica i baci di dama.
Snježni keksi s pekan orasima
SASTOJCI:
Za kekse:
90 g pekan oraha
120 g maslaca, sobne temperature
65 g šećera u prahu
1 žličica ruma
½ mahune vanilije, ostrugane sjemenke
na vrh noža ribane tonke
prstohvat soli
165 g glatkog bijelog brašna
Za posipanje:
100 g šećera u prahu
POSTUPAK:
Pekane rasporedite na manji pleh za pečenje pa ih ubacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite pekane oko 10 minuta ili dok ne dobiju malo boje i lijepo zamirišu.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade. Kada se ohlade sitno ih sameljite – gotovo do točke pretvaranja u maslac.
Maslac sobne temperature stavite u zdjelu miksera. Dodajte šećer u prahu i krenite lagano miksati, prvo polagano dok se šećer u prahu ne poveže s maslacem, a zatim malo brže. Miješajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodajte rum, vaniliju, tonku i prstohvat soli, još malo izmiksajte sve pa dodajte mljevene pekane te na kraju brašno.
Sve miksajte dok se svi sastojci ne povežu u homogenu smjesu.
Prebacite smjesu na radnu plohu koju ste malo posipali brašnom pa kratko premijesite.
Oblikujte je u kuglu, omotajte je prozirnom folijom i ostavite je u hladnjaku na pola sata.
Od ohlađene smjese grabite hrpice teške oko 20 g pa svaku hrpicu među dlanovima oblikujte u kuglicu.
Kuglice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje vodeći računa o razmaku.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 16 minuta.
Pečene kekse izvadite iz pećnice i ostavite ih 2 – 3 minute da se hlade.
U tanjur istresite preostalih 100 g šećera u prahu pa u njega oprezno uvaljajte još tople kekse.
Nakon što kekse uvaljate u šećer u prahu vratite ih na topli lim za pečenje. Ostavite ih tako 5 minuta, a zatim ponovite postupak valjana u šećer.
Ohlađene kekse pospremite u kutiju za kekse i uživajte u njima kad se poželite slatkog.