blagdani, deserti, karamel, keksi, kolači

Keksi od kikirikija s karamelom i čokoladom

Keksi od kikirikija s karamelom i čokoladom

Keksi od kikirikija s karamelom i čokoladom čine mi se poprilično klasičnom kombinacijom. Rekla bi da je tome tako zahvaljujući svim onim kupovnim slasticama što nas vrebaju uz blagajne svih trgovina. Upravo te slastice bile su mi bila misao vodilja kada sam smišljala okuse za kekse koje gledate danas. Zapravo, priča o njima ponešto je duža, ali samo mrvicu, obećavam. 🙂

Prije nekoliko dana podijelila sam na Instagramu fotku  omiljenih mi zvjezdica s cimetom i bijelom čokoladom. Reakcije na njih su zbilja jako lijepe kao i uvijek, međutim javila se i jedna cura kojoj nisu uspjeli. Kaže da uopće od te smjese nije mogla zamijesiti tijesto. 🙁 E sad, nije to neka drama, racionalni dio mene zna da se takve stvari mogu dogoditi i najboljim receptima. Ipak, jači je onaj neracionalni dio mene koji uvijek sumnja i propitkuje.

Vrag mi nije dao mira i morala sam ići još jednom napraviti te kekse kako bi se uvjerila da s receptom sve štima. Da stvar bude gora to je recept koji sam pravila bezbroj puta i vrlo često ga koristim ga kao osnovu za druge kekse. Njegov izvornik je zapravo ovaj stari recept i nisam imala toliko razloga sumnjati u sebe i recept, ali ipak jesam. Sumnjam dakle jesam.

Keksi od kikirikija s karamelom i čokoladom i kako ih napraviti

E sad, kad sam već u jedanaest navečer ušla u kuhinju i počela mijesiti pomislila sam da bi mogla napraviti neki drugi okus keksa – čisto da mi ne bude dosadno. Kikiriki mi je prvi pao na pamet, a nakon njega karamela je bila potpuno očekivan i logičan izbor.
Eto tako su nastali ovi keksi od kikirikija s karamelom i čokoladom. Fakat je dobra ta kombinacija, još kad se doda malo soli na kraju imate vatromet okusa.
Za ovaj recept izaberite neslani kikiriki i pokušajte kupiti što svježiji. Čini mi se da kikiriki lako i brzo užegne, a to u keksima nikako ne želimo. 😀

Karamela kojom sam spajala kekse je malo gušća, mora biti takva kako se ne bi razlijevala, pa vam danas donosim recept i za nju. Da stvar bude još bolja od ovog recepta će vam sigurno ostati karamele pa je možete ovako zapakirati u teglicu i nekome pokloniti. Ipak je vrijeme darivanja i ostalih radosti. Naravno, možete počastiti i sebe pa je pojesti na žlicu dok nitko ne gleda. 😀

Recept za kekse od kikirikija s karamelom i čokoladom

SASTOJCI:
Za kekse:

220 g glatkog brašna

75 g šećera

na vrh noža praška za pecivo

prstohvat soli

ostrugane sjemenke jedne mahune vanilije ili žličica ekstrakta vanilije

70 g fino mljevenog neslanog kikirikija

125 g maslaca, narezanog na listiće

1 jaje

Za karamel umak:

300 g šećera

60 ml vode

60 g maslaca

150 g slatkog vrhnja

Dobar prstohvat cvijeta soli

Za glazuru i posipanje:

100 g čokolade za kuhanje

20 g kikirikija, grubo nasjeckanih

1 – 2 prstohvata cvijeta soli

POSTUPAK:
Za kekse:
Promiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, prstohvatom soli i sjemenkama vanilije.

Dodajte i mljeveni kikiriki pa još jednom sve dobro promiješajte .

Dodajte i listiće maslaca pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Na kraju dodajte jaje pa sve dobro izmiješajte i zamijesite kompaktno tijesto. Ovo sve možete napraviti i mikserom, spiralnim nastavcima.

Tijesto formirajte u kuglu, omotajte ga u prozirnom foliju i ostavite ga u hladnjaku 30 ,minuta.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu cca 3 mm pa ga okruglom modlicom izrezujte u okrugle kekse.

Kekse složite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 8 – 10 minuta ili dok ne dobiju nježno žutu boju.

Pečene kekse izvadite iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na sobnu temperaturu.

Ohlađene prebrojite i podijelite u dvije skupine, jedinu skupinu premažite čokoladnom glazurom, a drugu karamelom.  

Kekse koje ćete premazivati čokoladnom glazurom jedan po jedan nježno gornjom stranom spustite u otopljenu čokoladu. Podignite ga iz čokolade, otresite višak i pažljivo ga stavite na rešetku glaziranom stranom prema gore.

Kekse premazane glazurom posipajte sjeckanim kikirikijem i cvijetom soli.

Ostavite ih tako da se čokolada stvrdne.

Drugu skupinu keksa premažite karamelom tako da na donju stranu svakoga keksa stavite po pola žličice karamel umaka. Pola žličice je sasvim dovoljno, ako pretjerate karamel bi vam mogao curiti posvuda.

Poklopite po jedan keks s karamelom glaziranim keksom.
Poslužite ili pospremite u kutiju i čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

Za karamel:
U loncu debljeg dna pomiješajte šećer i vodu.

Zagrijavajte sve nad jakom vatrom dok se šećer potpuno ne otopi. U ovoj fazi možete koji put sve i promiješati.

Kada se šećer otopi smanjite vatru i više ne miješate smjesu.

Kuhajte tako dok šećer ne postane lijepe zlatno-jantarne boje.

Sada umiješajte jednu po jednu žličicu maslaca. Nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se maslac potpuno otopio.

Kada ste dodali sav maslac maknite smjesu s vatre i umiješajte slatko vrhnje energično miješajući rukom. U ovom trenutku karamel se počinje jako pjeniti pa budite oprezni da se ne opečete.

Miješajte sve dok karamel ne postane gladak i kremast pa mu na kraju dodajte dobar prstohvat soli. Prebacite ga u staklenku ili zdjelicu da se ohladi i zgusne na sobnoj temperaturi.

Ohlađeni karamel rasporedite na pečene kekse.

Za glazuru:
Čokoladu nasjeckajte i otopite je nad parom.
Otopljenom čokoladom glazirajte pečene kekse.

7 Comments

  • Izgledaju divno i na listi su za probanje ove godine🥰🍪🥜 Da li je karamel bas gust( kao npr dulce de leche) i nece cureti iz keksica na sobnoj temperaturi?
    Hvala , Dusica❤️

    Odgovori
    • Pozdrav i hvala ti na komentaru. Jako mi je drago da si sviđaju keski, a nadam se da će ti biti i fini ako ih isprobaš. 🙂
      Što se karamela tiče ovo je baš dosta gusta smjesa, onako čvrsta i rastezljiva nije kremasta kao dulce de leche. Leche je onako kremast, a ovo je više kao karamel u tvixu npr. 😀

      Odgovori
  • Koliko ispadne keksica od ove kolicine sastojaka?

    Odgovori
    • Heeej Dajana,
      Od ove količine ispadne nekih 14 – 15 gotovih keksića.
      Nije puno, ali su zasitni 😀

      Odgovori
      • Ok, hvala, da znam duplati 😀

      • He, he, kužim. 😀
        Karamel ne moraš duplat ispadne ga puno. Cijela jedna teglica mi je ostala (što nije loše). 😀

  • O, pa hvala na savjetu! Već mi se zavrtjelo u glavi od 600 grama cukara!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.