Džem od rajčice možda zvuči egzotično, ali on to svojim okusom nikako nije. U kombinaciji sa šećerom i kuhanjem rajčice razvijaju voćne arome i postaju namaz koji bez problema možete mazati na kruh i kolače.
Recept koji vam donosim vrlo je jednostavan te ga uspješno mogu napraviti i potpuni početnici u kuhinji. Pazite samo da se ne opečete. 😀
Naravno, ovaj džem sačuvajte za sezonu sočnih rajčica te za ga izradite od onih već lagano prezrelih. Ako se osjećate posebno avanturistički džemu dodajte i aromatične začine poput cimeta ili vanilije. Upoznajte rajčicu u potpuno novoj ulozi. Zašto ne. 🙂
Džem od rajčica
2017-03-13 13:13:04
Print
Sastojci
- 500 g cherry rajčica
- 250 g šećera za želiranje
- 2 žičice cimeta
Postupak
- Rajčice operite, očistite te ih prepolovite.
- Stavite rajčice u lonac te ih posipajte šećerom za želiranje i cimetom. Sve dobro promiješajte i ostavite tako 1 – 2 sata.
- Sve stavite na jaku vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne zavri. Kad zavri smanjite vatru i još malo kuhajte.
- Maknite s vatre, izvadite račice te ih malo propasirajte. Sok vratite na vatru i kuhajte ga dok se malo ne zgusne.
- Vratite rajčice u sok i ukuhajte džem još 10 minuta.
- Džem odmah stavite u staklenku koju ste prethodno sterilizirali, dobro zatvorite i okrenite naopačke.
- Kad se džem ohladi pospremite ga na hladno mjesto.
Napomene
- Od ove količine rajčica izađe oko 400 g džema
Cukar https://cukar.com.hr/