cheesecake, deserti, dolcela, kolači

Cheesecake kocke s cimetom

Cheesecake kocke

Pred kraj mojih studentskih dana u Zagrebu se pojavila jedna slastičarnica s cheesecakeom koji je pokorio grad. Svi su o njemu pričali i smatrali ga svetim gralom slastičarstva. Pohodili smo to mjesto redovito i silno smo htjeli proniknuti u tajnu te nevjerojatno kremaste torte od sira. Sa savršenim omjerom slatkoće i kiseline, bila je jednostavno neodoljiva.
Nekoliko godina kasnije, moja prijateljica Matea, odgonetnula je tajnu tog recepta i od tog dana naš mali ženski kružok, kodnog imena Maturalac, peče i priznaje samo taj cheesecake.
Navukla sam na taj recept i cijelu svoju užu i širu rodbinu pa nema obiteljskog slavlja na kojem se on ne peče.


Ipak, nekako s godinama, kao da mi je pomalo dosadio pa sam počela eksperimentirati s raznim drugim inačicama. Pored japanske torte od sira koja je sasvim posebna kategorija, jako mi se sviđa i baskijska verzija pa moram uskoro podijeliti i taj recept s vama.
Ali danas nešto malo drugačije – cheesecake kocke s cimetom.
Ovo je još jedan jako dobro pogođen recept – ako smijem tako nešto reći. Ove cheesecake kocke nevjerojatno su kremaste, a pečenje u kvadratnom kalupu i rezanje na kocke zgodna je promjena od klasike.


Kako smo kalendarski, iako se po temperaturama tako ne čini, duboko zakoračili u jesen, čini mi se sezonski i prikladno kombinirati kolač s cimetom. S puno cimeta! A kako ne bi morala puno petljati s miješanjem cimeta i šećera pomoć sam potražila u Dolcela cimet šećeru. Dvije vrećice bile su dovoljne za ovaj mirisni posip koji vidite na fotkama.

Cheesecake kocke – recept

SASTOJCI:
Za podlogu:

150 g digestiv keksa
1 Dolcela cimet šećer
80 g maslaca, otopljenog
Za kremu od sira:
500 g krem sira
60 g kiselog vrhnja s 12% mm
140 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
1 ½ žlica Dolcela Gussnela
3 jaja
Za posipanje:
2 Dolcela cimet šećera

POSTUPAK:
Za podlogu:
Prvo pripremite manji kvadratni kalup promjera 20 – 22 cm u kojem ćete peći cheesecake.
S unutašnje strane obložite ga papirom za pečenje ili aluminijskom folijom – i dno i bočne stranice.
Zatim sameljite kekse u fini prah, dodajte im cimet šećer i otopljeni maslac te sve dobro promiješajte.
Ovo smjesu utisnite u pripremljeni kalup stražnjom stranom žlice. Dobro sve poravnajte kako bi podloga bila ravnomjerno raspoređena po cijelom dnu kalupa.
Ovako pripremljenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremite kremu.
Za kremu od sira:
U zdjeli pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer i Gussnel. Sve miješajte mikserom dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i miješajte dok se smjesa ne pretvori u homogenu, lagano žutu kremu.
Pripremljenu kremu prelijte preko ohlađene podloge od keksa.
Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 35 – 40 minuta.
Pazite da cheesecake ne prepečete, gotov je kad mu je sredina lagano treskava – poput pudinga. Ako se potpuno stisne u pečenju, ohlađeni cheesecake neće biti kremast, već pomalo suh.
Pečeni cheesecake izvadite iz pećnice i odmah posipajte s dvije vrećice cimet šećera.
Ostavite ga da se potpuno ohladi, najbolje u hladnjaku preko noći, a zatim ga narežite na kocke i poslužite.

*Ovaj recept je nastao u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.