
Evo jednog finog i jednostavnog deserta za sve ljubitelje kave, a posebno za one koji ne jedu gluten –
Cappuccino torta od mekanog čokoladnog biskvita i kreme s kavom.
Pripremila sam je s mješavinom Dolcela – Muffins čokoladni bez glutena koju sam silno željela isprobati u ovoj ulozi. Mogu vam reći da je ovo jako praktična stvar, posebno ako nemate puno iskustva s bezglutenskim brašnima.
Pečenje s njima ponekad je dosta zahtjevno, a dobiveni rezultati mogu jako varirati. S ovom mješavinom tih briga nema, a što je najbolje s njom vrlo jednostavno možete napraviti i tortu. 🙂
Zapravo, priprema je toliko jednostavna da ovaj recept mogu napraviti i potpuni početnici ili oni koji misle da pečenje nije za njih.

Niti s nadjevom nisam previše komplicirala, jer kad je nešto zamišljeno da bude praktično onda tako treba i ostati. Zar ne?
Odlučila sam se za vječnu kombinaciju čokolade i kave kojoj ne mogu odoljeti pa je krema, jednostavna kao i torta, kombinacija mascarpone sira, vrhnja i kave postala cappuccino torta. Divna mala poslastica za kišna poslijepodneva.
Evo i recepta, a ako slučajno niste ljubitelji kave, zamijenite je u receptu rastopljenom čokoladom. Torta će biti jednako ukusna. 🙂

Cappuccino torta bez glutena – recept
SASTOJCI:
Za biskvit:
1 vrećica Dolcela Muffins čokoladni bez glutena
150 g smeđeg šećera
1 Dolcela rum šećer
2 jaja
150 ml ulja
100 vode
½ pakiranja čokoladnih komadića iz pakiranja
Za kremu:
2 – 3 žličice instant kave
250 g mascarpone sira
100 g šećera u prahu
250 g slatkog vrhnja za šlag
1 Dolcela šlagfix
Za dekoraciju:
½ pakiranja čokoladnih komadića iz pakiranja mješavine za muffine
POSTUPAK:
Za biskvit:
U zdjeli pomiješajte mješavinu za muffine, smeđi šećer i rum šećer. Dodajte jaja, ulje i vodu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini, 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Na kraju ručno umiješajte komadiće čokolade koji su priloženi u kutiji s mješavinom.
Mali kalup za torte, promjera 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga pažljivo preokrenite na rešetku kako bi se ohladio.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola kako bi dobili dvije okrugle kore.
Prvu stavite na pladanj, premažite je s polovinom kreme pa sve preklopite s drugom korom.
Sada drugu koru premažite kremom te je dodatno ukrasite čokoladnim komadićima.
Tortu poslužite odmah uz šalicu cappuccina.
Za kremu:
Instant kavu pomiješajte s malo tople vode kako bi je rastopili.
U zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu pa dodajte i rastopljenu kavu te sve miješajte mikserom na visokoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu.
Zatim dodajte slatko vrhnje, kratko sve promiješajte pa dodajte i šlagfix.
Nastavite sve miješati dok se sastojci ne povežu u čvrstu kremu.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečenu i ohlađenu tortu.