babka, blagdani, deserti, dida boža, dizano tijesto, kolači

Božićni vijenac s džemom od jagoda

Božićni vijenac

Božićno doba vrijeme je za obiteljska okupljanja i zajedništvo oko stola uz dobru hranu i piće. Dakako, svako veliko okupljanje i svečani obrok zaslužuju jednako tako raskošan desert. Naći se tu kremastih kolača, suhih keksića, ali obavezno i dizano tijesto aromatizirano koricom naranče i vanilijom.
Slatka dizna tijesta moja su velika strast i zbilja ih volim pripremati, najčešće baš za velike blagdane, Božić i Uskrs.

Ponekad se priprema dizanog tijesta može činiti izazovna i dugotrajna i upravo zbog toga danas s vama dijelim ovaj recept koji je jednostavan i ‘fool proof’. Odlična je osnova za razne dizane delicije poput cimet rolica, klasičnih orahnjače i makovnjače ili svega što vam padne na pamet.
S obzirom na vrijeme godine, božićni vijenac nametnuo se kao logičan izbor.
Nadjenula sam ga ukusnim Dida Boža džemom od jagoda i bademima. I mogu vam reći da je kombinacija pun pogodak.



Kako napraviti božićni vijenac

SASTOJCI:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica instant suhog kvasca
50 g šećera
½ žličice soli
½ žličice ekstrakta vanilije
ribana korica jedne naranče
1 žlica praška za pecivo
130 ml mlijeka
150 g tekućeg jogurta
3 žumanjka
Za nadjev:
100 g Dida Boža
100 g badema, mljevenih
50 g suhih brusnica ili grožđica
Za premazivanje:
100 g šećera
100 ml vode
2 žlice narančinog soka
1 žličica ekstrakta vanilije
Za posipavanje:
listići badema

POSTUPAK:

Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo.
U sredini brašna napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, jogurt i žumanjke.
Pomoću miksera umijesite glatko i mekano tijesto. Mijesiti ga dosta dugo dok ne postane glatko i više se ne lijepi za stranice posude. Tijesto naravno, možete umijesit i ručno, što je dugotrajniji postupak. 
Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano pobrašnili i podijelite ga na dva jednaka dijela.
Svaki komad tanko razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 45 x 35 cm.

Za nadjev:
Razvaljane komade tijesto premažite džemom od jagoda, posipajte ih mljevenim bademima i brusnicama.
Zarolajte svaki komad u čvrstu roladu.
Oštrim nožem prerežite svaku roladu na pola po dužini pa po dva komada isprepletite u pletenicu, ostavljajući prerezani dio s nadjevom s gornje strane.
Dobit ćete dvije pletenice.
Pažljivo ih prebacite na papir za pečenje i spojite ih u vijenac.
Prekrijte vijenac krpom i ponovno ostavite da se podiže, oko pola sata.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Podignuti vijenac posipajte listićima badema i pecite ih oko 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.
Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade.

Za premazivanje:
U lončiću pomiješajte šećer, vodu, narančin sok i vaniliju.
Sve kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 2-3 minute dok se ne pretvori u sirup.
Ovim sirupom premažite još topao vijenac.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.