banane, deserti, dolcela, karamel, kolači

Banoffee pita – kremasta i brza pita bez pečenja

Bannoffee pita

Ako slučajno ne znate što je banoffee pita reći ću vam samo ovo – banane + toffee = banoffee.
Riječ je o kultnoj britanskoj slastici koja savršeno sljubljuje okuse banane i karamela. Vrlo jednostavno je pripremiti jer kod ove pite nema kompliciranja, nema čak niti pečenja.

Sve što će vam trebati su hrskavi keksi za podlogu, banane i malo slatkog vrhnja. Ipak, najvažnija komponenta banoffee pite, uz banane, je toffee nadjev kojem pita duguje ime. Radi se o svilenkastom sloju karamela koji mnogima utjeruje strah u kosti. 😀

Razumijem zašto je tome tako, karamel može biti svojeglav i ponekad nam bez nekog posebnog razloga zadaje glavobolje. Naprosto se odluči se kristalizirati, zagorjeti ili zgrudati, tek tako da nam pokvari svu radost. 😀
E pa danas vam donosim odlično rješenje za taj problem – Dolcela premium puding toffee.
Ovaj fini i kremasti puding savršenog je okusa karameliziranog šećera, a bez problema se može transformirati u kremu za torte ili u ovom slučaju nadjev za pitu. Bez komplikacija i bez straha od neuspjeha.
Ovako pripremljenu pitu na kraju treba samo dobro rashladiti i uživanje u finom karamelu tada može početi.

Banoffee pita i kako je napraviti

SASTOJCI:
Za podlogu:

225 g digestiv keksa
150 g maslaca, rastopljenog

Za toffee kremu: 
1 Dolcela premium puding toffee
60 g smeđeg šećera
400 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja

Za nadjev:
3 banane (ne prezrele), narezane na kolutiće
300 ml tučenog slatkog vrhnja
ribana tamna čokolada
1 – 2 karamele, nasjeckane

POSTUPAK:
Za podlogu:

Dno okruglog kalupa za pite (promjera 23 – 25 cm) obložite papirom za pečenje.
Digestiv kekse sameljite u fini prah. Dodajte im rastopljeni maslac i sve dobro izmiješajte kako bi se povezalo u kompaktnu smjesu.
Ovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za pite pa je prstima utisnite i rasporedite po cijelom kalupu. Pažljivo utisnite smjesu i u stjenku kalupa te sve zagladite stražnjom stranom žlice.
Odložite u zamrzivač na sat vremena kako bi se podloga dobro stisnula.

Za toffee kremu:
U zdjelici pomiješajte Dolcela premium puding toffee, smeđi šećer i 50 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko stavite kuhati nad umjerenu vatru.
Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa mu dodajte mješavinu pudinga i šećera. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
Vratite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok ne postane gusto.
Kuhano prebacite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag pa mu dodajte ohlađeni toffee puding.
Sve nastavite miješati dok se sastojci ne povežu u glatku i prozračnu kremu.
Ovom kremom nadjenite prije pripremljenu podlogu od keksa.

Za nadjev:
Ohlađenu podlogu od keksa nadjenite pripremljenom toffee kremom.
Na kremu složite banane narezane kolutiće, sve premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite naribanom tamnom čokoladom i komadićima karamele.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.