banane, čokolada, deserti, kolači

Banana blondie s komadićima čokolade

Evo jednog recepta kojeg nisam planirala i o kojem vam pišem sasvim slučajno, ali ljudi moji ovi banana blondie su tako dobri da zaslužuju ostati zapisani i podijeljeni.

Priča o njima ide ovako – prošle nedjelje blog je napunio 13 godina postojanja. Iako zadnjih nekoliko obljetnica nisam spominjala, zapravo potpuno sam zaboravila na njih, ove sam se sjetila na vrijeme. Odlučila sam samoj sebi ispeći tortu za taj dan i čestitati si na tvrdoglavoj upornosti s ovim blogom. Smislila sam odličnu kombinaciju i zamislila tortu koja izgleda ludilo i čokoladna je… ali nisam je napravila.

Banana blondie

Opet sam bila loša s upravljanjem vremenom i zatrpale su me obaveze. U međuvremenu sam ispekla banana blondie, bez plana da ih dijelim.
Nisu ni glamurozni niti prikladni za slavlja, nazvala bi ih svakodnevnim kolačem za uz kavu. Ipak, oni su postali slavljenički recept za moj 13. blogerski rođendan.

Našla sam ih na You tube kanalu Cupacake Jemma. Vjerujem da vam o Jemmi i njenom kanalu ne trebam previše pisati, ako volite peći kolače sigurno ste već pogledali barem jedan njen video.

Ona mi je postala najdraži stress relief u posljednje vrijeme pa tako mogu satima hipnotizirano gledati kako zaglađuje buttercream na visokim šarenim tortama. Maštam pri tom da ću jednog dana imati sve vrijeme ovoga svijeta i peći baš takve torte.

Sada slobodnog vremena nemam baš puno pa tako ni ne pokušavam reproducirati Jemmine torte, ali blondiji su druga priča. Njih se napravi za čas i bez puno vještine, a i viška banana uvijek imam. Nitko ih ne jede pa se samo povlače po stanu dok ne propadnu.
Ni svi mogući recepti za kruh od banane tu ne pomažu, nažalost. 😀

Banane, čokolada, orasi i rum

Nisam puno improvizirala s ovim receptom, držala sam se u Jemminih uputa. U posljednje vrijeme sam u misiji da više kuham držeći se recepta, pa sam tako napravila i ovog puta.

Mala, mala izmjena koju sam si dopustila je dodatak oraha i žlice ruma. Činilo mi se da će orasi dobro funkcionirati s bananama, a ni njih baš ne volim pa ih tako diskretno ubacujem u kolače da se potroše.
Rum s druge strane odlično nadopunjuje banane i tu nisam imala nikakve dileme. 😀

Vjerojatno ćete se šokirati kad pročitate količinu šećera u ovom receptu – cijelih 250 g i još žlica javorovog sirupa. Znam, i ja sam ostala bez teksta. Ipak, ako sam nešto naučila s godinama to je da je kod ovakvih kolača šećer utječe na sočnost i ne treba ga previše smanjivati (ja malo ipak jesam).

Banana blondie s komadićima čokolade

SASTOJCI:
2 zrele banane
225 g brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
170 g maslaca
250 g smeđeg šećera
2 jaja
1 žiličica ekstrakta vanilije
1 žlica javorovog sirupa
1 žlica ruma
60 g mliječne čokolade, nasjeckane
50 g čokoladnih kapljica
20 g oraha, nasjeckanih

POSTUPAK:
– Banane ogulite, stavite ih u zdjelicu i zgnječite ih vilicom da dobijete pire.
– U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, ostavite sa strane.
– Maslac stavite u lonac debljeg dna pa ga rastopite nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa. Maknite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi. Ohlađenom maslacu dodajte šećer i sve dobro izmiješajte.
– U novoj zdjeli pomiješajte jaja, vaniliju, javorov sirup i rum pa dobro sve umutite.
– Dodajte umućena jaja mješavini šećera i maslaca. Sve dobro promiješajte pa dodajte pire od banana i brašno.
– Na kraju nježno umiješajte 60 g nasjeckane mliječne čokolade.
– Prebacite smjesu u manji pravokutni kalup za kolače (cca. 22×22 cm) koji ste prije obložili papirom za pečenje.
– Poravnajte smjesu i posipajte je s čokoladnim kapljicama i sjeckanim orasima.
– Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
– Pečeni kolač ohladite, narežite na koce i poslužite.


Eto, sad imate sve podatke i možete na pečenje, a ako imate gomilu banana možda će vas zanimati i ovi recepti


Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.