Odlučila sam biti organizirana. Nakon 34 godine potpune neorganiziranosti ili kreativnog kaosa, kako ja to volim nazivati, shvatila sam da više ništa neću dobro napraviti ako se ne organiziram. Krajnji je čas da krenem bilježiti stvari koje moram napraviti, mjesta na koja moram otići i obveze koje trebam odraditi. U tu svrhu sam iskopala i jedan prastari Sensin rokovnik (obožavam njihove rokovnike btw.) iz 2011. godine koji je bio potpuno prazan (rekoh vam da sam neorganizirana) i krenula pisati.
Nakon što sam pobrojila sve obveze, one manje zanimljive i nimalo kreativne stvari, bacila sam se na bilježenje ideja. Mogu vam reći da nije ni čudo što sam toliko stvari koje sam jednom zamislila jednostavno zaboravila jer kad sam krenula pisati ideje su samo redale jedna za drugom. Veliki dio su zauzeli i recepti koje planiram ponoviti, fotografirati i uobličiti za blog, njih sam složila u neku vrstu „to do“ liste. I bit će vam drago čuti da sam već ovaj vikend dobar dio s te liste i prekrižila. 😉
Ovaj kruh od banane se našao na samom vrhu liste, prvo zato jer je odličan, drugo jer sam ga već ranije stavljala na face i obećala recept, treće jer je jednostavan i četvrto jer za slatko zapravo nikad nije potreban poseban razlog. 😉
Iako se ovakav tip kolača obično naziva kruhom ja se s tim nikako ne bi složila. Meni je ovo kolač pa što god autori izvornog banana breada o tom mislili. Jedem ga za desert i uz kavu, a ne za doručak… Iako, kad bolje razmislim, mogla bi ga jesti i za doručak. 😀
U svakom slučaju ovo je kolač (ili ti ga kruh) tipičan za SAD. Toliko je popularan i rasprostranjen da čak ima i svoj dan. Taj dan, doduše, nije danas već 25. veljače.
Kažu da se prvi put pojavio za vrijeme Velike krize kad su banane bile skupe i teško dostupne pa su američke domaćice na ovaj način iskorištavale prezrele banane. Kako to obično biva s odličnim receptima, nastao iz čiste domišljatosti.
Pošto kod nas gotovo uvijek dvije banane dozrijevaju na stolu i nitko ih ne želi pojesti, ovaj recept je došao kao naručen.
Ipak, morala sam se malo odmaknuti od klasičnog recepta za kruh od banane, čisto da mi bude zanimljiviji. U polovicu smjese sam dodala kakao u prahu i time dobila fakat savršenu mramornu kombinaciju. A šta mogu kad je meni s čokoladom sve ukusnije. 😀
Mramorni kruh od banane2016-07-24 17:19:32Sastojci
- 140 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 55 g maslaca
- 100 g demerara šećera
- 1 jaje
- 2 zrele banane, zgnječene
- 40 ml mlijeka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
- 1 žlica kakaoa u prahu
Postupak
- Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj posudi, električnim miserom, umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti.
- Dodajte jaje i dobro umiješajte mikserom.
- Dodajte banane, mlijeko, ocat i ostrugane sjemenke vanilije. Sve dobro izmiješajte.
- Umiješajte i brašno u mješavinu od maslaca i jaja. Dobro izmješajte mikserom da se sastojci povežu.
- Razdijelite smjesu na dva dijela, pa u jedan dio umiješajte žlicu kakaoa.
- U manju duguljastu posudu za pečenje stavljajte naizmjence žlicu bijele smjese, žlicu tamne smjese dok ne napunite posudu do vrha. Ja sam koristila ove papirnate posude koje su dosta male pa sam dobila sva kolača.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je kolač pečen.
- Kolač ohladite i poslužite, a ako ga ohlađenog zamotate u aluminijsku foliju i pospremite u hladnjak danima će ostati mekan i sočan. Naravno ako ga odmah ne pojedete. 😀
Cukar https://cukar.com.hr/
6 Comments
Ni ja baš ne shvaćam razliku između cake i bread po njihovoj klasifikaciji. Meni je ovo kolač, i ne bih ga nikad mogla namazati maslacem kao što oni u Americi rade. Divan je, posebnog i tako specifičnog okusa, ja ga još natrpam komadićima čokolade. Trenutno imam jedan recept koji moram isprobati, s karameliziranim bananama, ali kao za inat ne ostaju banane, nadam se da ga neću zaboraviti u dogledno vrijeme.
Slažem se Dajana, čini mi se da kod njih klasifikacija vrši isključivo po obliku kolača. Pošto je ovo štruca onda mora biti kruh, ne. 🙂
A što se zaboravaljnja tiče, vidiš da sam konačno počela zapisivati stvari, a zašto – jer sam skužila da zaboravaljm fakat neke dobre ideje.
Ko Dora iz Nema sam. 😀 😀 😀
Baš sočno izgleda. Ne volim one od kojih se ugušiš, no i ja pričam gluposti, tko ih voli? 😀
Kupila sam neki dan ove preslatke kalupiće iz dm-a. Još razmišljam što ću ispeći u njima.
Poznato mi ovo zvuči, ‘prazni rokovnici’. Imam ih i ja, no u zadnje vrijeme sam ko ti. Zapisujem obaveze, dogovore i ideje. Puno je lakše.
Kreativni nered mi se zato nastanio u sobi. 😀
Hvala ti na komentaru Kristina.
Je, ovaj “kruh” je fakat sočan, banane tu odigraju glavnu ulogu. Ako si imaš kalupe iz Dm-a, oni su ti idealni za dvije ovakve štručice i mogu ti reći da su dobri, ne deformiraju se u pečenju i niš se za njih ne lijepi. 😉
A rokovnici… To je moja dugogodišnja boljka. Ni na faksu nisam ništa zapisivala nego sam sve pamtila, rokove, ispite, kolokvije… Bože sačuvaj. No, stvarno je lakše i puno produktivnije kad kreneš pisati. Čini mi se sad kao da su neke zamisli postale stvarnije kad sam ih zapisala i da ću ih puno lakše realizirati. 🙂
Draga Andrea Vaš blog mi je jedan od prvih koji sam počela redovito pratiti.
Imam i Vašu divnu i domišljatu kuharicu-priču, a punjene lignje pravim samo
i isključivo po Vašem receptu. Htjela bih probati i ovaj kolač, čini mi se jako ukusan samo me buni što u receptu piše jedno jaje , a u postupku kažete jedno po jedno jaje i svako dobro promiješati? Hvala na odgovoru.Još jedna Dora !
Draga Silva,
Hvala vam puno na komentaru i ovako divnim riječima podrške. To mi stvarno puno znači i jako mi je drago da vam se sviđaju i blog i knjižica. 🙂
Što se ovog recepta tiče, u kolač ide jedno jaje. Malo sam se zanijela dok sam pisala postupak. 🙂
Ovo je mala mjera za kolač i dvije banane i jaje su sasvim dovoljne.
Hvala puno na opsaki, ispravit ću tekst.