deserti, dolcela, kolači, mak, torta

Torta od vanilije s makom i želeom od malina

Torta od vanilije s makom i želeom od malina

Torta od vanilije s makom i želeom od malina proljetna je torta lagane svježine i pune sočnosti. Odjenula sam je u ružičastu haljinu kako bi je pretvorila u pravu damu s kojom vam želim čestitati Međunarodni dan žena. Taj dan je za mene iznimno važan jer se uvijek podsjetim na veliku borbu i put prema ravnopravnosti koji smo mi žene, a i naše društvo, prošle. Iako ovaj dan ne bi trebale svoditi samo na kolače i cvijeće, nema ništa ljepšega od koje poveće kriške kolača kojom slavimo ravnopravnost.

Torta od vanilije s makom i želeom od malina – kako je napraviti

Što se torte tiče ona je razmjerno jednostavna za pripremu, ali ima i nekoliko komponenti o kojima treba voditi posebnu pažnju.
Biskvit je verzija klasičnog đenoveškog biskvita kojemu sam dodala mak u zrnu. Radi se o jednom od osnovnih slastičarskih biskvita kojeg jako volim i koristim u svim mogućim kombinacijama. Vrlo je zahvalan za eksperimentiranje i mnogostruko upotrebljiv. Ipak, s ovim biskvitom treba biti oprezan jer njegova osnova su dobro umućena jaja sa šećerom. Ako taj korak ne napravimo ispravno biskvit neće uspjeti. Kasnije treba nježno umiješati suhe sastojke kako bi sačuvali sav taj zrak koji smo umiješali u jaja i tu je kraj svim mudrostima oko đenoveškog biskvita.

Kremu sam pripremala od Dolcela pudinga od vanilije i maslaca. Ovakvu kremu vrlo je jednostavno pripremiti, a odlična je zamjena za klasičnu slastičarsku kremu. Osim kreme, u nadjevu je i žele od malina. Njega sam pripremala od zaleđenih malina kojima sam dodala vrlo malo šećera u prahu i limunov sok pa sam sve pretvorila u žele odličnom Dolcelinom mljevenom želatinom.

Torta od vanilije s makom i želeom od malina

Tortu sam ukrasila kremom od maslaca i bjelanjaka (swiss meringue butter cream). O ovoj kremi sam već pisala, odlična je za završno premazivanje torti, glatka je i stabilna. Upravo zbog toga je ona moj prvi izbor za ukrašavanje kolača. Kako sam ovaj put željela napraviti pravu žensku tortu, kremu sam obojala prahom dehidriranih malina. Budući da je potrebno podosta praha za ovako intenzivnu boju, tortu možete obojiti i prehrambenom bojom ili je ostaviti nježno bijelu.

Kao što vidite ni jedna komponenta ovog recepta nije zahtjevna. Ipak odvojite malo više vremena za ovu tortu i dobro planirajte sve korake. Meni se čini najjednostavnije prvo napraviti kreme i žele od malina. Tek tada se treba pozabaviti biskvitom i konačnim slaganjem torte.

Torta od vanilije s makom i želeom od malina
Print
Za biskvit
  1. 40 g maslaca
  2. 6 velikih jaja
  3. 190 g šećera
  4. 1 vrećica Dolcela Vanilinog šećera
  5. ribana korica 1 limuna
  6. 190 g brašna
  7. 1 žličica Dolcela Praška za pecivo
  8. prstohvat soli
  9. 30 g maka u zrnu
Za kremu
  1. 800 ml mlijeka
  2. 2 Dolcela Pudinga, okusa vanilije
  3. 100 g šećera
  4. 130 g maslaca
Za žele od malina
  1. 250 g zaleđenih malina
  2. 2 žlice šećera u prahu
  3. 2 žlice cijeđenog limunovog soka
  4. 1 vrećica Dolcela Želatine, mljevene bijele
  5. vode po potrebi
Za kremu od maslaca i bjelanjaka
  1. 3 bjelanjka
  2. prstohvat soli
  3. 150 g šećera
  4. 150 g maslaca, sobne temperature
  5. 6 žlica praha dehidriranih malina
POSTUPAK
Za biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U jednu zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i koricu limuna te krenite sve tući mikserom.
  4. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića (oko 7–10 minuta).
  5. U drugu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i mak pa takvo, u dva dijela, prebacite u prvu zdjelu nježno miješajući potezima lopaticom u obliku brojke osam.
  6. Nakon toga lagano ulijte maslac po rubu posude i njega nježno umiješajte.
  7. Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
  8. Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  9. Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ohladite ih, pa svaki prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake kore.
  10. Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite četvrtinom kreme od pudinga.
  11. Na kremu pažljivo prebacite žele od malina pa ga premažite s vrlo tankim slojem kreme od pudinga.
  12. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme i dodavanjem želea.
  13. Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve biskvitne kore, a s preostalom kremom premažite tortu izvana i zagladite sve neravnine.
  14. Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne i ohladi.
  15. Ohlađenu kremu na torti sada ukrasite kremom od bjelanjaka i maslaca.
  16. Krenite je premazivati najtamnijom kremom i lagano premazujte prema vrhu.
  17. Tortu zagladite, a s preostalom kremom na vrhu istisnite zvijezde ili ružice.
Za kremu
  1. Odmjerite 800 ml mlijeka pa mu oduzmite deset žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
  2. Dolcela pudinge izmiješajte sa šećerom i mlijekom koje ste prije odvojili.
  3. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
  4. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
  5. Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
  6. Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom da postane bijelo pjenasti.
  7. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električne miješalice. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
Za žele od malina
  1. Pripremite tri okrugle posude promjera 20 cm tako da ih obložite prozirnom folijom. Te posude mogu biti i dublji tanjuri odgovarajuće veličine.
  2. Maline pomiješajte sa šećerom u prahu i limunovim sokom pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok se voće potpuno ne raspadne.
  3. Prebacite kuhane maline u sitno sito pa ih protisnite tako da se riješite sjemenki. Potrudite se izvući što više sokova.
  4. Dodajte malinama malo vode – toliko da dobijete ukupno 400 ml tekućine.
  5. Vratite sve na vatru i lagano zagrijavajte.
  6. Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite je da nabubri. Kada nabubri umiješajte je u sok od malina. Kuhajte sve na laganoj vatri dok se želatina potpuno ne otopi pazeći da tekućina ne proključa.
  7. Kuhani žele podijelite na tri jednaka dijela i svaki prelijte u pripremljene posude.
  8. Ostavite ih da se ohlade i dobro stisnu.
Za kremu od bjelanjaka i maslaca
  1. Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
  2. Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci postanu pjenasti i bijeli.
  3. Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne postignu temperaturu od 70 stupnjeva.
  4. Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
  5. Dodavajte im kockicu po kockicu omekšanog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
  6. Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
  7. Razdijelite kremu na tri jednaka dijela pa u jednu umiješajte jednu žlicu malina u prahu.
  8. Drugoj dodajte dvije žlice, a trećoj tri žlice malina u prahu. Za intenzivnije boje dodajte i više malina.
Cukar http://cukar.com.hr/

Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.