deserti, kakao, kolači, kruška

*VIDEO* Torta s poširanim kruškama i lješnjacima

Đenoveški biskvit s poširanim kruškama

Odlučila sam danas podijeliti s vama recept za jednu od mojih omiljenih torti. Zapravo, to sam odlučila još prošli tjedan, a onda mi je palo na pamet da bi mogla i snimiti video. Naravno, kad je snimanje video uradaka u pitanju još sam totalni amater pa onda cijeli proces traje puno duže nego inače. I tako se sve oko ovog recepta razvuklo na tjedan dana. Ni inače nisam baš pretjerano brza s objavom recepata, ali montiranje videa me ubija u pojam. 😀

Torta koju sam pripremila danas vrlo je jednostavna i možda će vam se na prvi pogled činiti da nisam trebala gubiti vrijeme sa snimanjem videa. No, iako je riječ o jednostavnom receptu, biskvit koji je osnova ove torte tehnički je mrvicu zahtjevniji.

Radi se o jednom od osnovnih slastičarskih biskvita, onom đenoveškom (gateau genoise). Ja ga stvarno volim i koristim u svim mogućim kombinacijama jer je vrlo zahvalan i mnogostruko upotrebljiv. 😀 To je onaj klasični žuti biskvit koji možete peći kao tortu, roladu ili kuglof. Ako mu dodate malo kakao praha, kao ja u ovom receptu, dobijete i izvrstan tamni biskvit. Stvarno je vrlo prilagodljiv, zbog toga je valjda i postao slastičarski klasik.
Ipak, s ovim biskvitom treba biti oprezan jer njegova osnova su dobro umućena jaja sa šećerom. Ako taj korak ne napravimo ispravno biskvit neće uspjet. U tijestu nema praška za pecivo koji bi ga podigao tako da jaja treba stvarno dobro umutiti. Kasnije treba nježno umiješati suhe sastojke kako bi sačuvali sav taj zrak koji smo umiješali u jaja i tu je kraj svim mudrostima oko đenoveškog biskvita.

Ovaj biskvit, dakako, možete nadjenuti bilo kojom kremom koja vam padne na pamet. Poigrajte se njime, odlično paše i u čokoladnim i u voćnim kombinacijama.
Moja današnja kombinacija prava je jesenska, s poširanim kruškama i pečenim lješnjacima. To je torta koju godinama već radim na svojim radionicama u Centru za kulturu prehrane i nikad me nije iznevjerila. Ne znam zašto je nisam nikad do sada objavila, ali mislim da ona jednostavno zaslužuje svoje mjesto i na ovom blogu.
Eto da ne dužim više ostavljam vas s receptom i videom. Javite ako isprobate tortu ili samo biskvit. 🙂

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima
Print
za biskvit
  1. 20 g maslaca
  2. 3 velika jaja
  3. 95 g šećera
  4. 95 g brašna
  5. 1 žlica kakao praha
  6. prstohvat soli
za nadjev
  1. 3 – 4 kruške
  2. 3 žlice meda
  3. Kardamom
  4. cimet
  5. zvjezdani anis
  6. sok pola limuna
  7. 1 – 2 žlice alkohola po izboru
  8. Voda
  9. 220 g svježeg sira
  10. 125 g šećera u prahu
  11. 200 ml slatkog vrhnja
  12. 100 g lješnjaka, pečenih i oguljenih
Postupak
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjelu stavite jaja i šećer i krenite tući mikserom.
  4. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.
  5. Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
  6. Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
  7. Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
  8. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta.
  9. Pečeno izvadite, ohladite i prema želji prerežite po dužini.
za nadjev
  1. Kruške ogulite i narežite ih na ploške.
  2. U dubljem loncu pomiješajte vodu, med, limunov sok, alkohol i začine te sve kuhajte dok ne zakuha.
  3. Smanjite vatru, ubacite kruške i lagano ih poširajte dok malo ne omekšaju.
  4. Izvadite kruške iz vode, ocijedite ih, narežite na manje kockice i koristite ih za nadijevanje torte. Ako želite neke kruške možete ostaviti čitave za dekoraciju.
  5. Tekućinu u kojoj su se kuhale kruške nastavite kuhati kako bi se reducirala u gusti sirup.
  6. Izmiješajte sir sa šećerom u prahu.
  7. Tucite slatko vrhnje mikserom pa kad se malo učvrsti dodajte ga siru.
  8. Svaku koru premažite ovom mješavinom i narezanim voćem te slažite jedno na drugo
  9. Lješnjake grubo nasjeckajte pa njima posipajte tortu.
  10. Na kraju sve prelijte reduciranim sirupom od kuhanja kruški.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.