
Stiglo nam je najljepše doba godine – čarobni blagdani. Kao i svake godine, već početkom prosinca ja krenem razmišljati o kolačima koje ću pripremati. Doduše do Božića se predomislim 100 puta i promijenim taj plan. Ipak neki klasici uvijek ostaju na listi za pečenje uz pokoji novitet.
Ove godine novost su ovi maleni i vrlo ukusni rum kolačići.

Radi se o nepečenim kolačima, sličnim omiljenim rum kuglicama, ali s malim dodatkom – čokoladnom kremom. Kao i svi nepečeni kolači i ovi rum kolačići jednostavni su za pripremu, ali ipak treba imati strpljenja prilikom njihovog oblikovanja. I to je zapravo jedina malo kompliciranija stvar u ovom receptu.
Rum je osnovna aroma u ovim kolačićima, ali ne brinite, nema ovdje alkohola i oni su potpuno sigurni i za najmlađe sladokusce. Umjesto alkohola u ovom receptu koristim Dolcela Rum šećer koji im daje onu poznatu aromu bez straha od neželjenih posljedica. Obožavam ovaj šećer i moje blagdansko pečenje kolača postalo je nezamislivo bez njega.
Eto sada kada sam sve lijepo objasnila, možemo se baciti na posao.
Evo i recepta. 🙂

Rum kolačići – recept
SASTOJCI:
300 g mljevenih keksa
100 g pečenih mljevenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
10 g kakao praha
2 Dolcela Rum šećera
prstohvat soli
100 g maslaca, rastopljenog
50 – 60 ml mlijeka
Za oblikovanje i posipanje:
mljeveni lješnjaci
mljeveni keksi
Za čokoladnu kremu:
100 g tamne čokolade
100 g slatkog vrhnja
POSTUPAK:
U zdjeli pomiješajte kekse, lješnjake, šećer u prahu, kakao, rum šećer i sol.
Dodajte otopljeni maslac i još jednom sve dobro izmiješajte.
Malo pomalo dolijevajte mlijeko neprestano miješajući dok se sve ne poveže u kompaktnu i homogenu smjesu.
Za oblikovanje i posipanje:
U dubokom tanjuru pomiješajte mljevene lješnjake i kekse za posipanje.
Uzmite manju okruglu modilicu za kekse i stavite je na tanjur.
Ispunite modilicu smjesom za kolačiće i poravnajte.
Sredinu smjese izdubite, najbolje alatkom za dubljenje jabuka, ali poslužit će neki manji čep npr.
Pažljivo izvadite smjesu iz modlice te dobiveni kolačić uvaljajte u mljevene lješnjake i kekse.
Prebacite ga na tanjur pa ponovite proceduru dok ne iskoristite svu smjesu.
Za čokoladnu kremu:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u zdjelu.
vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade.
Ostavite tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte dok ne se ne pretvori u glatku kremu.
Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim je prebacite u vrećicu za ukrašavanje.
Istinite kremu u udubine na kolačićima.
Odmah poslužite ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
*ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom




3 Comments
Draga Andrea, ovaj sam recept našla na Coolinarici kojoj ste ga ustupili za doba ovih blagdana 2025. Pojasnite mi molim Vas samo jednu stvar. Kad dubim kolačić (imam onu spravicu za jabuke) je li to napravim do kraja, izdubim ga skroz ili napravim samo malo udubljenje, pa će kolačić u tom slučaju imati s jedne strane imati otvor a s druge neće.
Pozdrav, tako je kolačići se zapravo dube, ne buše i imaju samo s jedne strane otvor. Ja sam to radila odokativno, ali dubila sam ih do 2/3 otprilike. 🙂
E, to mi je trebalo. Puno hvala na promtnom odgovoru i pomoći. Sad se samo nadam pronaći dobar kalup (imam plastične prstene za salvete pa bi oni mogli biti i dovoljno visoki i ne preširoki) . Već sam donijela plan kako ih “izbaciti” van budu li se tvrdoglavili u kalupu😀. Puno pozdrava i ugodne Vam blagdane želim.