Ili cimetice, kako im ja tepam. 🙂
Nisam neki ljubitelj suhinjavih kruhastih peciva. Obično su mi dosadna i nedovoljno konkretna da bi ih stavila u kategoriju deserta, a opet previše slatka da bi bila u bilo kojoj drugoj kategoriji.
Zapravo sirnica (pinca ili pogača) je jedina tako suha stvar koju jedem s guštom.
Kad je ova potonja u pitanju računici treba dodati i pokoju uspomenu iz djetinjstva pa je jasno zašto je ona izvan svake kategorije.
Za cimet rolice me ne veže nikakva priča iz djetinjstva. Ma za njih me ne veže apsolutno ništa što bi bilo zgodno za ispričati u ovom virtualnom svijetu. One su kolač(?!) kojeg vjerojatno nikad ne bi ni probala, ni radila da nije bilo Monike i njenog recepta.
Te njene rolice su me progonile cijelu trudnoću. Svaki put kad mi se jela kakva đakonija, a u trudnoći su takvi trenutci više pravilo nego iznimka, na um bi mi pale te rolice. Još ako bi im dodala pola litre čokoladnog mlijeka na slamčicu sve moje trudničke želje bi bile ispunjene.
Monikin recept je odličan, stvarno, ništa mu ne treba ni dodati, a ni oduzeti. I zadržala bi se ja samo na tom njenom receptu da nisam otkrila Petera Reinharta i zaljubila se u njegovo pero i sve što piše o dizanom tijestu. Marširam kroz njegovu knjigu ‘The Bread Baker’s Apprentice‘ i isprobavam sve recepte redom. 🙂
Tako su na red došle i njegove cimet rolice. Pecivo koje drži kultni status preko bare, pecivo koje je proslavio lanac Cinnabon i koje apsolutno svi američki blogeri pokušavaju reproducirati u kućnoj radinosti.
Kako sama nikad nisam bila u SAD-u i nisam nikad probala rolice iz Cinnabona ne mogu suditi koliko su ove blizu ili daleko od originala.
Iskreno da vam kažem meni to nije ni bilo važno, ja sam samo htjela dobiti mirisno, mekano i sočno pecivo.
Reinhartov recept se i ovaj put pokazao kao pun pogodak te su rolice planule u rekordnom roku.
Ako još pamtite dvodnevnu pripremu tijesta za pizzu možda vas brine postupak kod ovih rolica.
Odmah ću vas riješiti svih briga i reći vam da ovdje nema polagane fermentacije i da se ova peciva mogu napraviti u jednom danu.
Mogu, ali ne moraju!
Najpraktičnija moguća kombinacija.
Recepta sam se i ovog puta držala slijepo i pratila sve upute koje Reinhart tako detaljno navodi u svojoj knjizi.
Međutim kod nadjeva sam si dala mrvicu slobode. Naime, ovakva peciva tradicionalno se premazuju maslacem i posipaju kombinacijom šećera i cimeta. Reinhart u svom receptu izbacuje premazivanje maslacem, kaže da je maslac tu višak.
Ja sam se ipak odlučila dodati malo maslaca, šta ja znam, meni maslaca nikad ne može biti previše i apsolutno je dobro došao u svakom kolaču. Posebno ovakvom kolaču. 🙂
Cimetove rolice nakon pečenja obavezno se prelijevaju nekakvom vrstom glazure. Ako pretražite malo recepte u bespućima mreže vidjeti ćete da te glazure variraju od kombinacija sira, maslaca i šećera u prahu. Reinhart u svom receptu sve odrađuje s dozom suzdržanosti i minimalizma pa tako predlaže glazuru samo od mlijeka i šećera u prahu. Poslušala sam njegov savjet i napravila istu takvu.
Moram vam reći da je meni ta glazura čisti višak i da mi je čak pokvarila peciva. S njom mi sve to postaje preslatko i ostavlja samo šećerni tek u ustima.
Peciva bez glazure su savršena, taman slatka i taman mirisna.
Više nikad ih neću prelijevati glazurom, a vam predlažem da probate i jednu i drugu verziju pa sami odlučite što vam više paše.
Možete ih, možda, samo malo prelijevati glazurom, samo da se zadovolji estetski dojam. 🙂
Također, ako uspoređujete ova moja peciva s onima iz slavnog Cinnabona vidjet ćete da su moja puno deblja i ‘mesnatija’. To je zbog toga je Reinhart savjetuje da se tijesto ne razvalja skroz tanko. Mogu vam reći da mi se upravo to kod njih najviše sviđa, tekstura im vretenasta, a okus pun. Jako mi se sviđaju takva.
- 90 g šećera
- 7 g soli
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta limuna ili limunove korice
- 450 g brašna
- 7 g instant kvasca (di-go)
- 250 g mlaćenice ili punomasnog mlijeka
- 2 žlice maslaca, rastopljenog
- 6 žlica šećera + 1 ½ žlica cimeta u prahu, pomiješano
- 200 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta naranče ili malo narančinog soka
- mlijeka po potrebi
- Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
- U zdjeli za miješanje pomiješajte maslac, šećer i sol pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane kremasto. Umiješajte jaje i ekstrakt limuna ili koricu.
- Potom dodajte brašno, kvasac i mlaćenicu. Miješajte mikserom na srednjoj brzini dok se ne formira kugla. Potom stavite nastavak za tijesto na mikser i nastavite miješati na srednjoj brzini desetak minuta. Možete tijesto mijesiti i rukama, ja sam tako radila, u tom slučaju je proces malo duži te tijesto treba mijesiti 12 – 15 minuta. Znati ćete da je tijesto gotovo ako prođe tzv. windowpane test. Tijesto je poprilično mekano i teško ga mijesiti rukama, posipajte ga brašnom dok mijesite da smanjite lijepljenje, ali ne pretjerujte. Ako vam je tijesto slučajno pretvrdo dodajte još malo mlaćenice.
- Uzmite čistu zdjelu, malo je premažite uljem pa u nju prebacite gotovo tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata ili dok ne udvostruči volumen.
- Nakon dva sata poškropite radnu površinu s malo ulja i posipajte je brašnom. Prebacite tijesto na pripremljenu površinu. Šakama ga stisnite kako bi istisnuli zrak. Rukama stanjite tijesto koliko ide, a onda ga valjkom razvucite u kvadrat približnih dimenzija 35 x 30 cm i debljine oko 1 cm.
- Premažite tijesto rastopljenim maslacem pa ga posipajte cimetom i šećerom.
- Pažljivo zarolajte tijesto po dužoj stranici u roladu. Pazite da vam spoj tijesta ostane s donje strane.
- Pomoću oštrog noža ili žice narežite roladu na 8 do 12 jednakih komada.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega posložite narezane komade. Ostavite razmak između njih oko 1 cm.
- Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite ih još 2 – 3 sata na sobnoj temperaturi da udvostruče volumen.
- Ako ne želite odmah peći rolice onda ih nakon prekrivanja folijom pospremite u hladnjak. Tamo mogu ostati do dva dana, a prije pečenja ih je potrebno izvaditi 2 – 3 sata na sobnu temperaturu.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Pecite cimet rolice u zagrijanoj pećnici 20 do 30 minuta, dok ne postanu lijepo rumene, napuhnute i ljepljive.
- Hladite pečene rolice u pećnici desetak minuta, a potom ih prelijte pripremljenom glazurom. Ako ih želite glazirati.
- Poslužite ih odmah, meni su najbolje tople, ali i hladne su ukusne. Ako ih želite sačuvati za drugi dan najbolje ih je pospremiti u vrećicu kad se ohlade kako se ne bi sušile. Drugi dan ih možete i malo zagrijati u mikrovalnoj.
- Šećeru u prahu dodajte esenciju naranče pa polagano dodavajte mlijeko neprestano miješajući. Glazura treba biti gusta i padati u jednom mlazu kad podignete žlicu.
Studeni 2016.
Radila sam rolice u ponešto izmijenjenoj verziji. Ovaj put sam kombinirala pirovo brašno T 550 i integrano pirovo brašno. Glazuru sam potpuno preskočila jer zbilja nije potrebna.
Rezultati tog ‘eksperimenta’ su u galeriji.
12 Comments
Uživam čitati tvoje postove :)), ali i recepte i gledati fotke :)), probala sam Monikin recept i oduševila se, a idući put ću probati ovaj tvoj! i daa, naravnoo, maslaca nikad dosta. vratio mi se moj gurmanski tek, dosta je bilo detoksikacije i zelenih sokova 😀 (mada sad više pazim na odabir hrane :))
Andrea, probala sam letos original Cinnabon i veruj mi bolje da ih ne probaš jer svaka kućna verzija daleko iznad originala. Njih ne želiš da repodukuješ. i sigurna sam da su ove sto puta bolje. ja volim i verziju sa šećernom glazurom a i sa krem sirom.
A kome se neda mijesiti i čekati da se tijesto digne, može umjesto ove iznad, napraviti alternativnu varijantu:
http://www.joyofbaking.com/breakfast/CinnamonRollSconesRecipe.html
Obožavam ovakve rolnice a slike su ti toliko lepe da bi kolač pođeleo i ko ne ljubi baš cimet:-)
Mislim da sam do sada zabilježila nekoliko recepata za cinnamon rolls, među njima i Monikin, odavno namjeravam da ih napravim, pa nikako da stignu na red 🙂 Krasne su u tvojoj izvedbi, mislim da bih i ja preskočila glazuru, mada su tako efektnije. Reinhartova kuharica me je jako zaintrigirala 🙂
volim ove rolice,i kod mene planu brzinom munje 🙂 ne volim ih prelijevati,jednom jesam i bile su preslatke tako da to sada preskačem
moramo isprobati.
Super izgledaju I moram priznati the I meni ta šećerna glazura izgleda kao višak.
Super izgledaju I moram priznati the I meni ta šećerna glazura izgleda kao višak.
mmmm izgleda dobro.
Jucer sam isprobala recept ovih cimetovih rolica. Odlicne su bile!
Hvala puno na komentaru i jako mi je drago da su rolice bile dobre. 🙂