deserti, jagode, kolači, voće

Pita od jagoda

Pita od jagoda

Iako sam rekla da jagode najviše volim sirove i same bez ikakvih dodataka, ove godine kao da sam odlučila pogaziti sve predrasude koje imam o termički obrađenima.
Nije mi vrag dao mira i danima sam smišljala neku tortu/kolač/pitu s  jagodama.
Koliko god sam mozgala o kombinacijama stalno mi je na um padala ona stara provjerena tema: biskvit, šlag i jagode.

Pita od jagoda s vrhnjem
Izgleda da čovjek nikako ne može pobjeći od jagoda sa šlagom pa čak i u obliku kolača. No, nisam se dala uhvatiti u tu stupicu, mada, nije isključeno da će i kakav biskvit i šlag uskoro osvanuti na blogu. 😉

Jagode
Kolače obično sanjam i smišljam u sitne noćne sate, na prazan želudac. A kao što i sami znate, prazan želudac je najplodnije tlo za kojekakve gastronomske eskapade, pa su tako moje ideje varirale od potpuno suludih do sasvim upotrebljivih. Kad sam uračunala i trenutno stanje mog hladnjaka više dileme nije bilo – pravila sam prhku pitu od jagoda. 😀

Prhka pita od jagoda
Noćno pečenje kolača obično završi tako da imam ispisano brdašce neurednih ceduljica s natuknicama za slijedeći put, a kad do slijedećeg put dođem više ne znam rekonstruirati te natuknice. Tada obično krenem ispočetka u nadi da ću pogoditi recept.

Pita od jagoda - komad
Srećom s ovom pitom to se nije dogodilo. Moja draga blogo supatnica Vali me iznimno motivirala da joj pošaljem recept odmah. Nije bilo odgađanja, sjela sam i napisala recept. Upravo zahvaljujući njoj ovaj recept neće čamiti na rubu zaborava i čekati slijedeću sezonu jagoda.

Svježe jagode

Da mi je netko nekad rekao da ćemo i moj dragi i ja ovako odvaliti na prhku pitu s jagodama mislila bi da se šali, ali to je upravo ono što se s ovom pitom dogodilo. Opće oduševljenje kod nas doma. Ako ste skeptični prema ovoj kombinaciji, kao što bi ja do prije par dana bila, predlažem vam da se odvažite i probate. Možda se i vama svidi koliko i nama. 🙂

Prhka pita od jagoda
Print
za tijesto
  1. 200 g brašna
  2. 100 g maslaca
  3. 100 g šećera
  4. 1 burbon vanilin šećer
  5. na vrh noža praška za pecivo
  6. 1 jaje
za nadjev
  1. 500 g jagoda
  2. 2 žlice gustina
  3. 2 žlice šećera u prahu
  4. 2 kisela vrhnja (ukupno 400 g)
  5. 2 žlice šećera
  6. 1 burbon vanilin šećer
  7. 2 jaja
za posip
  1. 150 g brašna
  2. 100 g maslaca
  3. 100 g šećera
  4. 1 žlica zobenih pahuljica
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, maslaca narežite na kockice pa ga dodajte brašnu.
  2. Prstima utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu, potom dodajte jaje i zamijesite mekano tijesto. (Ovo možete napraviti i mikserom ako vam je tako lakše, u tom slučaju koristite spiralne nastavke za miješanje.)
  3. Tijesto formirajte u kuglu te ga odmah omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na pola sata.
  4. Kalup za tortu s odvojivim obručem, promjera oko 24 cm, obložite papirom za pečenje po dnu, a stranice malo namažite maslacem.
  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka i odvojite 1/3 koja će vam trebati nešto kasnije. Ostatak tijesta utisnite rukama u pripremljeni kalup. (Tijesto možete razvaljati i na klasičan način pa ga prebaciti u kalup, meni se ova varijanta s utiskivanjem tijesta pokazala kao brža i praktičnija.)
  6. Ubacite tijesto u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta.
  7. Kad je pečeno izvadite iz pećnice i napravite nadjev.
  8. Jagode operite i narežite na polovice ili na četvrtine ako su jako velike.
  9. Posipajte ih sa šećerom u prahu i gustinom te sve dobro promiješajte.
  10. Vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajima pa pjenjačom dobro sjedinite smjesu.
  11. Od one preostale 1/3 tijesta napravite dugačku kobasicu pa je stavite na polupečeno tijesto uz rub kalupa. Lagano je prstima pritisnite kako bi napravili rub kolača.
  12. Izlijte potom smjesu od vrhnja na tijesto, pa gore poslažite jagode.
  13. Napravite posip
  14. Pomiješajte brašno, šećer i zobene pahuljice.
  15. Maslac narežite na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete mrvičastu smjesu (I ovo možete napraviti mikserom, spiralnim nastavcima.)
  16. Posipajte kolač dobivenim mrvicama i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 – 50 minuta.
  17. Pečen kolač ohladite na sobnoj temperaturi pa onda pažljivo odvojite obruč i držite ga u hladnjaku do posluživanja. Najbolji je kad se dobro, dobro ohladi.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

14 Comments

  • Divna je!

    Odgovori
  • Napokon nema “error” nakon što sam kliknula na tvoj blog :)))) pita je prekrasna!! radila sam neku sličnu.. ali ova tvoja kombinacija me baš oduševljava zbog punjenja :)))

    Odgovori
    • Hvala bogu da se to konačno riješilo.
      Jako mi je drago da ti se pita sviđa. Mene je baš ugodno iznenadila ova kombinacija. Nisam očekivala da će mi se svidjeti.
      Voljela vi vidjeti i tvoju. 🙂

      Odgovori
  • Kad ne mogu da zaspim samo počnem da vrtim po glavi razne recepte i kombinacije i spavam kao beba. izuzetno retko koristim voće u kolačima, ali obzirom da su jagode sve manje i manje slađe iz godine u godinu nema im nego da završe u poslastici. Božanstvene, anđeoske fotke.

    Odgovori
    • Bože, sve smo iste! Ja čak i u trenucima najgoreg stresa ako počnem razmišljati o hrani i odmah se opustim. I onda nek mi netko kaže da ovo bloganje i silno kuhanje nije zapravo terapija. 😀

      Hvala ti draga Jelena na lijepom komentaru. :*

      Odgovori
  • Stvarno odlično izgleda.

    Odgovori
  • Divna divna je ova pita. Jel bi mogla staviti mileram umjesto vrhnja?

    Odgovori
    • Mislim da možeš bez beda, to je skoro pa ista stvar. 🙂
      Hvala ti na komentaru. 🙂

      Odgovori
  • Danima mi se vrzmala po glavi…
    Danas sam ju konačno isprobala.
    Fantastična!!

    Odgovori
    • Drago mi je da je tako! 🙂
      Hvala puno na kometaru i dojmovima. 🙂

      Odgovori
  • Pece se .-)
    Sutra je u skoli neka priredba,pa roditelji trebaju donijeti kolace:)
    nazalost moram do sutra cekati da je probam 😀

    Odgovori
    • Ne kužim zašto, ali tek sad mi se pojavio ovaj komentar?!
      Uglavnom, nadam se da si bila zadovoljna. 🙂

      Odgovori

Odgovori