doručak, kruh i pecivo, sir

Pão de queijo – braziliski kruščići od sira

pão de queijo - kruščići od sira

Pão de queijo mali su brazilski kruščići napravljeni od brašna tapioke i sira, a ja bi nadodala i da su apsolutno neodoljivi.
Otkrila sam ih slučajno ili bolje rečeno otkrila mi je moja prijateljica Matea. Nas dvije povezala je upravo ljubav prema hrani prije nekoliko godina, a danas imamo malu grupu u kojoj razmjenjujemo svašta – od životnih jada do svakodnevnih radosti i naravno, recepte. 🙂

Prije par dana je tako u mom inboxu osvanula fotografija malih žutih peciva popraćena ushitom i oduševljenjem. Naravno da sam i ja odmah odlučila isprobati ta fantastična mala peciva koja su toliko zarazna da ih ne možeš prestati jesti.
Kasnije se ispostavilo da ja očito živim ispod nekog kamena jer su ovi kruščići svim mojim foodie prijateljima jako dobro poznati, a saznala sam čak da se mogu kupiti u najmanje dvije pekarnice u Zagrebu. Jedna je na Dolcu, a druga na Utrinskoj tržnici. Eto, ako vam je koja od ovih lokacija usput onda ih možete i isprobati prije nego se bacite na isprobavanje recepta. 🙂

pão de queijo - brazilski kruščići od sira

Uglavnom, ja sam otkrila toplu vodu i oduševila se ovim kruščićima. Oni su zbilja zarazni, a turbo jednostavni za izradu pa sam svoje oduševljenje odlučila podijeliti sa svima vama.
Šta ja znam, možda i vi živite u mom kvartu ispod kamena pa niste do sad isprobali pão de queijo.

Prije nego sam ih napravila bacila sam se u malu online istragu i vrlo brzo shvatila da se radi o zaista planetarno poznatom brazilskom receptu. Recepta po kojima ih možete raditi je jako puno, a ja sam odlučila pratiti onaj sa stranice The Kitchen. Za tu odluku nije bilo nekog posebnog razloga, njihovi su mi jednostavno lijepo izgledali. Površna sam kao i uvijek kad su fotografije hrane u pitanju.

pão de queijo

U Brazilu ova peciva najčešće poslužuju za doručak, ali jednako tako su odlična i kao grickalica uz pivo i druženje. Ipak, ono što je mene najviše privuklo kod njih je činjenica da su bezglutenska. Znate da u mojoj kući postoje i oni koji od glutena biježe ko vrag od tamjana, a sve to dok ja mijesim kruh od kiselog tijesta i gluteniziram kuhinju. Pošto ne mogu biti toliko nemilosrdna, svoje igrarije s glutenom kompenziram isprobavanjem svega bezglutenskog što mi dođe pod ruku. 🙂

Pão de queijo se prave od brašna tapioke (prirodno bezglutenskog brašna) koje je zapravo škrob biljke kasave (manioka). Upotreba ovog brašna i biljke vrlo je rasprostranjena u Južnoj Americi. Prije samo par godina to brašno je bilo vrlo teško nabaviti kod nas, no srećom stvari se mijenjaju pa ga sada možete kupiti u svim trgovinama zdravom hranom. Ovo brašno je zapravo jedini egzotičan sastojak u receptu, a ako ga baš nikako ne možete nabaviti sigurna sam da bi prihvatljiva zamjena bio i naš dobar stari gustin.

pão de queijo

Osim tapiokina brašna za ove kruščiće trebat će vam još: jaja, sol, mlijeko, ulje i sir te nekih pola sata da sve to umijesite i ispečete.
Tijesto za pão de queijo priprema se kuhanjem, baš kao i ono za princes krafne (pâte à choux). Sve počinje kuhanjem mlijeka, ulja i soli, zatim se dodaje tapiokino brašno te na kraju jedno po jedno jaje. Ako ste ikad radili princes krafne, a uvjerena sam da jeste, ovaj vam je proces onda dobro poznat.

Od gotovog tijesta oblikuju se male kuglice te se peku u zagrijanoj pećnici i to je sva mudrost. Na kraju jedino treba pokušati ne pojesti ih sve od jednom, a mi u tome nismo uspjeli.

Pão de queijo
Print
Sastojci
  1. 125 ml mlijeka
  2. 60 ml maslinovog ulja
  3. ½ žličice soli
  4. 140 g tapiokinog brašna
  5. 1 jaje
  6. 50 g ribanog grana padano sira
Postupak
  1. U loncu debljeg dna pomiješajte mlijeko, ulje i sol. Sve zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha, povremeno i promiješajte.
  2. Kada smjesa zakuha maknite je s vatre i odmah umiješajte tapiokino brašno. Energično sve miješajte drvenom kuhačom kako bi se sastojci povezali u ljepljivo tijesto.
  3. Prebacite sada tijesto u posudu za miksanje i miksajte ga sa spiralnim nastavcima nekoliko minuta kako bi se brže ohladilo.
  4. Kada se tijesto malo ohladi, toliko da ga možete primiti prstima bez boli i pečenja, umiješajte jaje.
  5. Na kraju umiješajte i ribani sir te nastavite miksati kako bi se svi sastojci dobro povezali.
  6. Pomoću male žličice grabite hrpice tijesta, ne veće od 2,5 cm u promjeru, te ih među dlanovima oblikujte u kuglice.
  7. Svaku kuglicu složite na tepsiju obloženu papirom za pečenje vodeći računa o razmaku jer će kruščići narasti u pečenju.
  8. Temperaturu pećnicu sada smanjite na 180°C i u njoj pecite kruščiće 15 – 20 minuta.
  9. Pečene izvadite iz pećnice i pustite ih da se malo ohlade, a onda pokušajte pojesti samo jedan. 🙂
Napomene
  1. Umjesto kravljeg mlijeka možete koristiti bilo koje biljno samo pazite da ne bude zaslađeno.
  2. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti i neko drugo ulje.
  3. Umjesto grana padano sira možete koristiti bilo koji sir koji podnosi ribanje, ali meni su grana padano ili parmezan daleko najbolji izbor za ovakve stvari.
Cukar http://cukar.com.hr/

4 Comments

  • Nestali u trenu, jedva dam stigla slikati par komada u zdjelici😀jako fini snack, hvala na receptu, sigurno ću opet praviti😋

    Odgovori
    • Draga Maja,
      Jako mi je drago da vam se sviđaju, kod nas prošli na isti način. 😀 😀 😀
      Nestali u trenu. 😀
      Hvala puno na javljanju i na komentaru. 🙂

      Odgovori
  • Moze li neko drugo brasno?

    Odgovori
    • Nisam probala s drugim brašnima pa ne mogu garantirati da bi rezultat bio dobar. Ako već želite mijenjati brašno savjetujem da to onda bude škrob ili gustin koji je najsličniji tapiokinom brašnu.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.