Večeras vam donosim jedan vrlo jednostavan recept o kojem neću puno filozofirati.
Ujutro idemo na more, a torba još nije spremna, pošto bi se ipak trebala spakirati do kraja neću vam puno pisati. Reći ću samo da je ovaj namaz još jedna ideja kako iskoristiti onaj silni grah koji sam kuhala u ekspres loncu. Namaz je vrlo jednostavan, a kako je bijeli grah nježnog okusa, zapravo ga možete nadograditi kako god želite.
Moj tajni sastojak u ovom namazu su sušeni vrganji u prahu koji, osim što daju nevjerojatan miris i aromu, pojačavaju okuse svih drugih okusa i tvore onaj famozni umami. Mislim da je sve ostalo suvišno pisati, ubacite sastojke jednostavno u blender i isprobajte sami.
Ako se pitate gdje nabaviti suhe vrganje u prahu – jednostavno je, sameljite ih sami u mlincu za orahe ili kavu. 😉
E da, moram na kraju još spomenuti i ove fantastične bezglutenske krekere na koje sam namaz mazala. To su krekeri od heljde po receptu s Majinog bloga Cooks and Bakes. Oni su za svaku preporuku, posebno ako izbjegavate gluten, pa obavezno čekirajte Majinu cijelu seriju postova s heljdom.
Idem dalje pakirati kofere, ljubim vas. :*
- 200 g skuhanog sitnog bijelog graha (navy bean)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice suhih vrganja u prahu
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice bijelog papra
- ½ žlice soka od limuna
- po potrebi vode
- U blender ubacite skuhani grah, dodajte maslinovo ulje, prah suhih vrganja, sol, bijeli papar, sok od limuna i sve blendajte dok se ne pretvori u homogenu smjesu.
- Po želji i potrebi smjesu malo razrijedite vodom ili maslinovim uljem.
- Prebacite u staklenku i pospremite u hladnjak.
- Poslužite kao namaz uz kruh, krekere ili povrće.