bademi, blagdani, deserti, kolači

Financiers – kolačići od bjelanjka i badema

 

Sigurna sam da ste već sve pripreme za blagdane odradili, ili ste ipak do grla u brašnu i šećeru pripremajući posljednje kolače za sutrašnji svečani stol?!
Možda vam dom ispunja neodoljiv miris bakalar i fritula, a možda ste zavaljeni u fotelji i uživate jer ste ove godine sve napravili na vrijeme?!
Ja sam negdje na pola puta. Većina priprema je gotova što u mom slučaju i nije neki problem jer sam radila samo dvije vrste kolača. Ipak, kao i svake godine postavila sam si isto pitanje: „Što s preostalim bjelanjcima?“

 

Odgovor se nameće sam od sebe: „ Macarons“ ili možda ipak ne?! Previše su mi zeznuti ti macaroni da bi se s njima igrala par dana prije Božića. Za njihov uspjeh se zbilja mora poklopiti i horoskop i numerologija pa i vremenska prognoza. Kako nisam ljubitelj puslica i sličnih slastica, pavlova mi je nekako više ljetni desert, morala sam pronaći nešto novo u čemu bi potrošila te nesretne bjelanjke. Ako vas muči isti problem zašto ne bi ste isprobali Financiers, male francuske kolačiće na bazi bjelanjka i badema. Za razliku od puslica i macarona ovi kolačići su nalik biskvitu, sočni su i odlično prijaju uz kavu ili čaj. Kažu da svoje neobično ime duguju specifičnom obliku koji podsjeća na zlatne poluge. Naime ovi kolači se peku u malim četvrtastim kalupima. Takve kalupe nemam pa sam svoje pekla u kalupu za mini muffine što možete i vi napraviti.
Druga teorija je da su nastali u pariškoj poslovnoj četvrti pored La Bourse du Commerce (burza) gdje su ih uz čaj i kavu često jeli mešetari pa su s toga ovi kolačići nazvani financijerima. 🙂
Osnova recepta su bademi, bjelanjci i beurre noisette (smeđi/karamelizirani maslac), a pored toga im se može dodati razno voće ili šlag. Ja sam se odlučila za kombinaciju sa šumskim voćem kojega sam imala u škrinji. Čini mi se da kiselkasto voće daje odličan kontrast slatkom tijestu.
Ako imate preostalih bjelanjaka kojima ne možete naći namjenu preporučam vam ovaj jednostavan, a vrlo ukusan kolačić.



P.S.
Ako želite moju kuharicu još uvijek stignete ostaviti komentar na prijašnjem postu. Sutra ili u nedjelju će objaviti kome kuharica putuje.

 

SASTOJCI
70 g maslaca
3 bjelanjka
125 g badema
100 g šećera
25 g brašna
prstohvat soli
1 žličica maslaca za premazivanje kalupa
25 bobica razno šumskog voća
1 žlica griza

POSTUPAK

  • Maslac stavite u lončić i otopite ga, kad se otopi smanjite vatru i kuhajte ga dok ne uhvati tamnu jantarno-smeđu boju.
  • Bjelanjke lagano umutite uz dodatak prstohvata soli. Ne treba ih umutiti u snijeg već samo lagano da se zapjene.
  • Procijedite maslac kako bi se riješili nečistoća. Sve što ostane u cjedilu bacite, a maslac sačuvajte.
  • Bademe fino sameljite, ako je potrebno ponovite postupak nekoliko puta. Bademi moraju biti samljeveni u prah.
  • Pomiješajte bademe sa šećerom i brašnom, pa sve prosijajte kako bi izbjegli stvaranje grudica.
  • U bademe umiješajte bjelanjke i maslac te sve dobro izmiješajte da se sastojci prožmu.
  • Ostavite smjesu u hladnjaku najmanje sat vremena.
  • Šumsko voće otopite (ako koristite zaleđeno) i posipajte ga s jednom žlicom griza. Griz će upiti svu suvišnu tekućinu iz voća.
  • Dva kalupa za mini muffine (znači ukupno 24 komada) malo premažite maslacem.
  • Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  • Punite pripremljene kalupe za muffine ohlađenom smjesom do pola.
  • Na svaki stavite po jednu bobicu šumskog voća i pecite sve 10 – 13 minuta.
  • Pečene finanaciere izvadite iz pećnice i ostavite ih hladiti prije nego ih izvadite iz kalupa.
  • Prije posluživanja ih možete posipati šećerom u prahu.

18 Comments

  • Bas nisam nikada pravila financiers jer nemam onaj kalup…i zabranjeno mi je da u kucu unesem iti jedan vise, tako da cu ih vjerovatno napraviti u kalupima za mufine kao i ti! Bjelanca sam ovaj put potrosila na rusku salatu (samo sam ih onako ‘gole’ ubacila u vodu i skuhala kao da posiram jaja).

    Odgovori
  • Dobro bi mi doslo par ovih finansijer, u svakom smislu :)Draga Andrea, zelim ti sretne praznike!

    Odgovori
  • I ja uvijek se pitam što s bjeljanjcima. Nisam ljubitelj puslica, a ni pavlove. Ovo ću probati jednom. Sve najbolje za blagdane.

    Odgovori
  • Predivni, nisam nikad čula za njih, izgledaju predobro, jako primamljivo, kao uvijek!Svako dobro Andrea tebi tvojima!!

    Odgovori
  • Da imam vremena definitivno bih i ove probala jer još moram jednom biscottie pohvaliti :))) želim ti svako dobro za blagdane :))

    Odgovori
  • prekrasni su i znas da bi ih sad odmah zamutila ali sam se zarekla sama sebi da necu vise nista peci do nove godine :)Uzivaj veceras, kod vas je zapravo upravo sada vrijeme, kod nas je tek popodne pa koristim guzvu da jos malo pregledam sto ste stavile na blogove…

    Odgovori
  • Po mom ukusu!Sretan Božić Andreice!

    Odgovori
  • so soft, so fine… simply adorable 🙂 Happy Holidays, Andrea 🙂

    Odgovori
  • Savršeno i primamljivo! Sretan Božić, mila!

    Odgovori
  • Je li ja ne vidim dobro ili nisi stavila koliko bjelanjaka?

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima i sretan vam Božić.Snježo, hvala ti puno na komentaru, zaboravila sam napisati količinu bjelanjaka. Idem to odmah ispraviti. 🙂

    Odgovori
  • Ovo ne može da se ne proba. Sretan Božić!

    Odgovori
  • They look magical, Andrea!Congratulations!Happy Holidays, Diana

    Odgovori
  • Djeluju prekrasno pahuljasti, a fotke to naglašavaju! Sve najbolje u svakom smislu od T i T kuhinje! 🙂 Za knjigu se ne bilježim, jer je imam, a očekujem i potpis na idućoj kavici. Ipak je prva knjiga, prva! 🙂

    Odgovori
  • uuu, predivni su kolačići! ni ja nisam ljubitelj puslica, macaronsa, bezea…sve mi to preslatko pa najčešće od ostatka bjeljanjaka napravim light kajganu za večeru :)) ne znam kako nisam ranije skužila da se bjeljanjci mogu i ovako utrošiti. smeđi maslac mi je ostao u izvrsnom sjećanju u jednom od daring bakers izazova, a šumsko voće obožavam i definitivno se slažem da se odlično slaže sa slađim stvarima jer daje dobar balans okusa. ergo, čim pojedemo tonu kolača koju trenutno imamo i ponovo poželimo nešto slatko, znam što ću napraviti 🙂 tebi i kreši želim sretan božić i sve najbolje!

    Odgovori
  • e da, i ja imam knjigu i tražim autogram autorice. vidimo se na nekoj kavi idući tjedan 😉

    Odgovori
  • Ovakvi recepti uvek dobro dodju, bar meni. Volim macarons ali nisam se bas proslavila sa pripremanjem tako da uvek izaberem neku sigurniju varijantu upotrebe belanaca 🙂

    Odgovori
  • vec dugo omjeram kako cu ih napraviti, to je definitivno jedne od mojih omiljenih kombinacija: bjalanjci + bademi. Ne sumnjam da su ovi tvoji ispali perfektno! Velika pusa i jos jednom sve najbolje u 2011.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.